Το δικαστήριο της ΕΕ δικαιώνει την ευρωπαϊκή Super League – «FIFA και UEFA έδρασαν παράνομα»

Το δικαστήριο της ΕΕ δικαιώνει την ευρωπαϊκή Super League – «FIFA και UEFA έδρασαν παράνομα»
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το δικαστήριο δήλωσε ότι και οι δύο οργανισμοί καταχράστηκαν τη δεσπόζουσα θέση τους στο άθλημα του ποδοσφαίρου.

Η FIFA και η UEFA ενήργησαν παράνομα εμποδίζοντας τη δημιουργία της European Super League (ESL), αποφάνθηκε το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δικαστήριο δήλωσε ότι και οι δύο οργανισμοί καταχράστηκαν τη δεσπόζουσα θέση τους στο άθλημα του ποδοσφαίρου.

Πρόσθεσε όμως ότι η απόφασή του δεν σημαίνει ότι μια διοργάνωση όπως η Super League πρέπει απαραίτητα να εγκριθεί, αναφέροντας πως στην απόφαση του «δεν αποφαίνεται για το συγκεκριμένο σχέδιο στην απόφασή του».

Το ιστορικό

Υπενθυμίζεται πως η λίγα στην οποία συμμετείχαν 12 από τους μεγαλύτερους συλλόγους της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων έξι αγγλικών ομάδων, κατέρρευσε λίγο μετά την ανακοίνωσή του τον Απρίλιο του 2021, προκαλώντας ευρεία καταδίκη. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Μπαρτσελόνα, η Λίβερπουλ, η Ρεάλ Μαδρίτης,  η Άρσεναλ, η Μίλαν, η Τότεναμ, η Ίντερ, η Ατλέτικο Μαδρίτης, η Τσέλσι, η Γιουβέντους και η Μάντσεστερ Σίτι αναγκάστηκαν να αποσυρθούν εν μέσω οργισμένων αντιδράσεων.

Η A22 Sports Management, η ευρωπαϊκή εταιρεία εμπορικής αθλητικής ανάπτυξης που βρίσκεται πίσω από το σχέδιο, αμφισβήτησε το δικαίωμα της FIFA και της UEFA να μπλοκάρει τον σχηματισμό της ESL και να επιβάλει κυρώσεις στους ανταγωνιστικούς συλλόγους στα δικαστήρια.

Η εταιρεία υποστήριξε ότι οι διεθνείς και ευρωπαϊκές διοικητικές αρχές του ποδοσφαίρου έχουν αθέμιτο μονοπώλιο και δεσπόζουσα θέση στην αγορά όσον αφορά τη διεξαγωγή των διοργανώσεων των συλλόγων.

Η απόφαση

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε την Πέμπτη γραπτή απόφαση με την οποία δικαίωσε την A22.

Αποφάνθηκε ότι οι κανόνες της FIFA και της UEFA σχετικά με την προηγούμενη έγκριση των διασυλλογικών διοργανώσεων είναι αντίθετοι προς το δίκαιο ανταγωνισμού της ΕΕ.

Η δεσμευτική απόφαση θα παραπεμφθεί πίσω στο εμπορικό δικαστήριο της Μαδρίτης, το οποίο εκδικάζει νομικές εταιρικές διαφορές, όπου ένας Ισπανός δικαστής έκρινε ότι οι ομάδες δεν πρέπει να τιμωρηθούν για τη συμμετοχή τους στην ESL.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: