Το δίλημμα του Αλέξη Τσίπρα
- 10/07/2015, 20:48
- SHARE
Μνημόνιο και μεταρρυθμίσεις ή χρεοκοπία, είναι τα δύο ενδεχόμενα που έθεσε ο πρωθυπουργός στην κοινοβουλευτική του ομάδα.
Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε με δραματικούς τόνους το δίλημμα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση: μνημόνιο και μεταρρυθμίσεις ή άτακτη χρεοκοπία και καταστροφή, όπως είπε. Ο ίδιος παρομοίασε την κατάσταση σαν να ζητάει κάποιος «τα λεφτά σου ή τη ζωή σου».
Αν και δεν εξήγησε το γιατί δύο εβδομάδες νωρίτερα τίναξε στον αέρα τη διαπραγμάτευση και έκρυψε από το λαό ότι το «ΟΧΙ» που πρότεινε στο δημοψήφισμα ισοδυναμούσε με όχι στην ευρωζώνη και την ΕΕ, περιθώρια για αναζήτησή ευθυνών τώρα δεν υπάρχουν.
Η χώρα βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου από την ΕΕ και εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως αύριο, τα πάντα έχουν τελειώσει. Είναι λοιπόν προτιμότερη μια κακή συμφωνία από καθόλου συμφωνία.
Σε ό,τι αφορά στην αποδοχή της ελληνικής πρότασης, οι δανειστές είναι πολύ επιφυλακτικοί κυρίως στο κομμάτι της εφαρμογής. Η εμπιστοσύνη έχει χαθεί και θα απαιτηθούν επιπλέον ασφαλιστικές δικλείδες για να σιγουρευτούν ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί.
Παράλληλα, υπάρχουν εσωτερικές διαφωνίες στους κόλπους των Ευρωπαίων, που εμφανίζονται διχασμένοι τόσο για τα επιπλέον χρήματα που πρέπει να δοθούν στην Αθήνα, όσο και για την ελάφρυνση χρέους. Τα δυο τελευταία στοιχεία είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Σε λίγες ώρες, τα τεχνικά κλιμάκια θα έχουν παρουσιάσει την αξιολόγηση τους στο Eurogroup και η γενική εκτίμηση ε;iναι ότι θα ζητηθούν κάποιες τροποποιήσεις κυρίως στο μέτωπο των εσόδων, που θα ζητηθεί να έρθουν νωρίτερα και όχι το 2016, όπως για παράδειγμα η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά, αλλά και οι μεγαλύτερες περικοπές στις αμυντικές δαπάνες.
Το ζητούμενο τώρα είναι το κατά πόσο η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει περαιτέρω υποχωρήσεις και να δεχθεί στο σύνολό της την πρόταση Γιούνκερ, που είχε απορρίψει πριν μία εβδομάδα.
Το δεύτερο ερώτημα είναι και το κατά πόσο οι Γερμανοί και οι «δορυφόροι» τους είναι διατεθειμένοι να δεχθούν τον συμβιβασμό, καθώς ήδη η στάση και της Καγκελαρίου Μέρκελ έχει σκληρύνει, αφού, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ έχει ζητήσει από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να τη συνοδεύσει στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής. Ωστόσο, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι εάν τελικά γίνει η Σύνοδος δεν θα είναι για καλό.