Το ΔΝΤ φεύγει, το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο έρχεται
- 10/10/2017, 12:31
- SHARE
Το Eurogroup αποχαιρέτησε τον «εμπνευστή» για ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ, Β. Σόιμπλε, ξεκινώντας επίσημα τη συζήτηση.
Το Eurogroup της Δευτέρας εγκαινίασε ουσιαστικά τις συζητήσεις για την εξέλιξη του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, καθώς καταγράφηκε ευρεία συναίνεση προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Ειδικότερα, σε σχέση με τις αλλαγές στην Ευρωζώνη, η χθεσινή συζήτηση για τον ρόλο του ESM σηματοδότησε και την επίσημη έναρξη της διαδικασίας για την εμβάθυνση της ΟΝΕ, η οποία θα επιταχυνθεί τους επόμενες μήνες, ενώ στόχος είναι η λήψη των αποφάσεων μέχρι τον Ιούνιο του 2018.
Σημειώνεται ότι όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανόμενης και της Γερμανίας, έχουν ταχθεί υπέρ της αύξησης των αρμοδιοτήτων του ESM, που θα μπορούσε να ασκήσει και ρόλο εγγυητή στο πλαίσιο της Τραπεζικής Ένωσης και ειδικότερα για το ταμείο εκκαθάρισης τραπεζών, κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο και για την εγγύηση των καταθέσεων.
Στο μεταξύ, η Κομισιόν θα υποβάλει προτάσεις για τη δημιουργία ενός ειδικού κονδυλίου του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης στον προϋπολογισμό της ΕΕ, με σκοπό, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη σταθεροποιητική λειτουργία της Ευρωζώνης και της Τραπεζικής Ένωσης».
«Ο ρόλος του ΔΝΤ θα είναι μικρότερος ή μπορεί και να εξαφανιστεί στο μέλλον, εάν χρειαστεί νέο πρόγραμμα σε κάποια χώρα της ευρωζώνης -κάτι που δεν περιμένω σύντομα», ανέφερε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, που τόνισε ότι δεν είναι πρόθεση του Μηχανισμού να υποκαταστήσει το έργο της Κομισιόν.
Οι ιθύνοντες νόες πίσω από το σχέδιο
Οι εμπνευστές του όλου σχεδίου δεν είναι άλλοι από την τετράδα Σόιμπλε-Μέρκελ-Γιούνκερ-Μακρόν. Προσφάτως ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε τη θέση του υπέρ της ίδρυσης του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και τάχθηκε εκ νέου υπέρ της θέσπισης θέσης υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Ουσιαστικά, η πρόταση Μακρόν “πατούσε” πάνω στην ιδέα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα μπορούσε να προφυλάξει καλύτερα το κοινό νόμισμα σε περίπτωση νέων οικονομικών κρίσεων τύπου Ελλάδας.
«Η ευρωζώνη πρέπει να αποκτήσει ένα Νομισματικό Ταμείο. Τουλάχιστον αυτό πιστεύει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Οι πιο επιφανείς υποστηρικτές της θέσης αυτής προέρχονται από το γερμανικό περιβάλλον: Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν και ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Ελπίζουν με ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ENT) να σώσουν όλη την ευρωζώνη», αναφέρει η Deutsche Welle.
Η ιδέα αυτή του, πλέον τέως, Γερμανού υπουργού Οικονομικών άρχισε να κυοφορείται ήδη από το 2010, όταν ξεκίνησε η ελληνική κρίση χρέους. Έμεινε όμως στο συρτάρι, επειδή η καγκελάριος Μέρκελ επέμεινε για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα προγράμματα διάσωσης χωρών που βρίσκονται σε κρίση.
«Η ιδέα του Σόιμπλε έχει ως στόχο να μειώσει τον κίνδυνο νέων κρίσεων. Θέλει να καταστήσει το ευρώ ανεξάρτητο από τις πολιτικές αλλαγές στα κράτη μέλη, ανεξάρτητο από τις εκλογές. Σε αντίθεση με το παρελθόν θα πρέπει να θεωρείται άνευ σημασίας για τη σταθερότητα του νομίσματος αν έρθει στην εξουσία μια αριστερή, μια φιλελεύθερη, μια συντηρητική ή ακόμη μια εθνικιστική κυβέρνηση. Για την περίπτωση που προκύψουν προβλήματα σε νομισματικό επίπεδο, θα πρέπει να ισχύουν οι ίδιοι αυτοματοποιημένοι μηχανισμοί», σημειώνει, επίσης, η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόταση Σόιμπλε, οι χώρες που απειλούνται με πτώχευση θα πρέπει να λαμβάνουν ειδικό δάνειο-γέφυρα προκειμένου να εκπληρώσουν τις άμεσες υποχρεώσεις τους, διασφαλίζοντας παράλληλα την ομαλή λειτουργία της νομισματικής ένωσης. Ως αντάλλαγμα οι χώρες αυτές θα μπορούν να μειώσουν τα χρέη τους με συμμετοχή των πιστωτών.
Yπέρ της σύστασης ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ) τάσσεται και η Γερμανίδα καγκελάριος, που θεωρεί πως ο ESM θα μπορούσε να οδηγήσει στο να διαδραματίσει ένα τέτοιο Ταμείο απέναντι σε μελλοντικά προβλήματα χωρών της Ευρωζώνης «μεγαλύτερο ρόλο, ενδεχομένως και τον μοναδικό».