«Το ΔΝΤ είναι η τελευταία άγκυρα για την Τουρκία»

«Το ΔΝΤ είναι η τελευταία άγκυρα για την Τουρκία»
epa04824587 (FILE) A file photo dated 18 May 2011 showing the logo of the International Monetary Fund (IMF) at the entrance of the Headquarters of the IMF, also known as building HQ2, in Washington, DC, USA. Greece will not make the 1.6-billion-euro (1.8-billion-dollar) repayment due 30 June 2015 to the International Monetary Fund unless it strikes a deal in the coming hours with its creditors, Prime Minister Alexis Tsipras said in Athens as the deadline loomed. He implied that his left-wing government would resign if Greeks vote 'yes' in a planned 05 July referendum on a renegotiated bailout. The Greek vote is widely seen as deciding whether the near-bankrupt country stays in the eurozone. No country has left the currency bloc since its founding in 1999. EPA/JIM LO SCALZO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυτό πιστεύει ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

 

Μόνο ένα δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να βοηθήσει την Τουρκία, κρίνει ο επικεφαλής του DIW Μαρσέλ Φράτσερ.

Ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) πιστεύει ότι η παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) είναι απαραίτητη στην κρίση του νομίσματος της Τουρκίας. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι η τελευταία άγκυρα για την Άγκυρα», δήλωσε ο Φράτσερ στην εφημερίδα Passauer Neue Presse.

Υπάρχουν πολλά που δείχνουν ότι η Τουρκία χρειάζεται δάνειο έκτακτης ανάγκης, συνέχισε ο επικεφαλής του DIW, για τον οποίο ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ».

Ένα πρόγραμμα στήριξης του ΔΝΤ θα αποτελούσε ωστόσο επίσης μεγάλη ευκαιρία, έκρινε ο Φράτσερ. «Το ταμείο έχει δεσμευτικούς κανόνες και θα μπορούσε να παράσχει δάνειο (αλλά) με συγκεκριμένους όρους. Ο Ερντογάν θα πρέπει να ανακαλέσει πολλές από τις λανθασμένες αποφάσεις του, οι οποίες θα πρέπει να αναθεωρηθούν», εξήγησε ο ίδιος. «Το ΔΝΤ έχει τη δύναμη να βάλει τον Τούρκο πρόεδρο στη θέση του και έτσι να αποκαταστήσει την οικονομική και πολιτική σταθερότητα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του DIW.

Ο Φράτσερ δεν βλέπει άμεσους οικονομικούς κινδύνους για την Ευρώπη λόγω της υποτίμησης του νομίσματος της Τουρκία. «Δεν υπάρχει έντονος κίνδυνος διάχυσης» της τουρκικής νομισματικής κρίσης, τόνισε, όμως προειδοποίησε πως ίσως υπάρξουν πολιτικές συνέπειες. «Ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να ξεπεράσει τα εσωτερικά του προβλήματα πυροδοτώντας εξωτερικές συγκρούσεις», προειδοποίησε. Η Άγκυρα θα μπορούσε να απειλήσει, για παράδειγμα, να σπάσει τη συμφωνία για το προσφυγικό με την ΕΕ, ή και να ανοίξει τα σύνορά της στους πρόσφυγες. Η ΕΕ «παγιδεύτηκε», αλλά «δεν πρέπει να εκβιαστεί», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του DIW.

Η τουρκική λίρα έχει απολέσει μεγάλο μέρος της αξίας της την τελευταία χρονιά (-40% σε τρεις μήνες), λόγω μεταξύ άλλων της διαμάχης με τις ΗΠΑ για την κράτηση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, τονίζει εξάλλου η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αξιώνει την απελευθέρωση του ευαγγελικού πάστορα που κατηγορείται στην Τουρκία για κατασκοπεία και υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων. Στις αρχές Αυγούστου, ο Tραμπ επέβαλε κυρώσεις σε δύο Τούρκους υπουργούς, επιτείνοντας τη ραγδαία πτώση της λίρας στις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Η ελεύθερη πτώση του τουρκικού νομίσματος προκαλεί ανησυχία σε όλο τον κόσμο.