Το ΔΝΤ «τραβά το αυτί» της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις

Το ΔΝΤ «τραβά το αυτί» της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις
Photo: Shutterstock
Η ΕΕ παλεύει με μια κρίση ταυτότητας σχετικά με την ολισθαίνουσα οικονομική ανταγωνιστικότητά της σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Προειδοποιητικό μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους στόχους που πρέπει να έχουν οι κρατικές ενισχύσεις που δίνει η Κομισιόν στα κράτη μέλη της ΕΕ έστειλε τη Δευτέρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως η ΕΕ παλεύει με μια κρίση ταυτότητας σχετικά με την ολισθαίνουσα οικονομική ανταγωνιστικότητά της σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Κίνα, οι οποίες υπερτερούν και υπερκαλύπτουν την ευρωπαϊκή οικονομία σε βασικούς τομείς.

Η έκθεση του Ταμείου υποστηρίζει πως οι υπεύθυνοι για τις αποφάσεις στην ΕΕ υιοθετούν μια όλο και πιο παρεμβατική προσέγγιση για να τροφοδοτήσουν την πράσινη μετάβαση και να προστατεύσουν την οικονομία και τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Προειδοποιεί όμως ότι χρειάζεται περισσότερος κεντρικός συντονισμός για να διασφαλιστεί ότι οι χώρες της ΕΕ δεν επιδοτούν η μία την άλλη.

Οι κρατικές ενισχύσεις από τα κράτη μέλη τριπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία, αυξάνοντας από 0,5% του ΑΕΠ το 2012 σε περίπου 1,5% το 2022, κυρίως σε σχέση με τις πράσινες τεχνολογίες και την ενεργειακή απόδοση, διαπίστωσε το ΔΝΤ.

Ενώ οι επιδοτήσεις μπορούν να ενισχύσουν την καινοτομία, την παραγωγικότητα και τα εισοδήματα, μπορούν επίσης να αποτύχουν αν δεν είναι καλά συντονισμένες, ιδίως σε μια ανοικτή οικονομία όπως αυτή της ΕΕ, προειδοποιεί το ΔΝΤ.

«Οι ευρωπαϊκές κρατικές ενισχύσεις ωφελούν τις επιχειρήσεις που τις λαμβάνουν, αλλά συχνά είναι επιζήμιες για τις υπόλοιπες», γράφει το ΔΝΤ, προειδοποιώντας κατά των «μονομερών βιομηχανικών πολιτικών».

Το Ταμείο για παράδειγμα αναφέρει τις γερμανικές κρατικές ενισχύσεις προς τους κατασκευαστές ηλεκτρικού και οπτικού εξοπλισμού, οι οποίες είναι εις βάρος του εμπορικού εταίρου της Γαλλίας.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι ενώ το ισχύον πλαίσιο της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις αποτελεί «καλό σημείο εκκίνησης», απαιτείται περισσότερη συνεργασία, για παράδειγμα με τη μορφή κοινών προγραμμάτων. Επισημαίνει κοινές επιχειρήσεις όπως αυτή που έγινε η Airbus – χρηματοδοτούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την πρώην Δυτική Γερμανία πριν από σχεδόν μισό αιώνα – ως ιστορίες επιτυχίας που αξίζει να επαναληφθούν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εποπτεύει την πολιτική ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων στο μπλοκ, αλλά το ΔΝΤ πιστεύει ότι απαιτούνται περισσότερες κεντρικές εξουσίες για την ενίσχυση των κοινών πρωτοβουλιών.

«Ένα κεντρικό όργανο λήψης αποφάσεων θα μπορούσε να εξορθολογήσει τις προτεραιότητες και να κατανείμει καλύτερα τους πόρους σε τομείς αμοιβαίου οφέλους», αναφέρει η έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Financial Times