Το ΔΝΤ βάζει «φωτιά» στις διαπραγματεύσεις
- 24/06/2015, 10:40
- SHARE
Οι δανειστές ζητούν επιπλέον 700 εκατ. μέτρα για να «κλειδώσει» η συμφωνία - Αντιδρά το Ταμείο στην υπερφορολόγηση.
Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα σήμερα στις Βρυξέλλες για να συναντήσει τους Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ κρίθηκε επιτακτική από την Κομισιόν, καθώς η σκληρή στάση του Ταμείου «κολλάει» την τελική συμφωνία λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup.
Και αυτό γιατί το ΔΝΤ δεν δείχνει ευχαριστημένο με τα μέτρα που έχουν συζητηθεί, καθώς εκτιμά ότι υπάρχει ένα κενό της τάξης των 700 εκατομμυρίων ευρώ, αμφισβητώντας την εισπραξιμότητα των φορολογικών μέτρων. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αντιδρά στη φορολογία των επιχειρήσεων αλλά και στους υπολογισμούς για τα έσοδα από τον ΦΠΑ – ουσιαστικά ζητά μεγαλύτερες αυξήσεις σε εστίαση και ρεύμα. Όχι με συντελεστή μεγαλύτερο του 23%, αλλά με υπαγωγή περισσότερων προϊόντων και υπηρεσιών στο 23%. Ταυτόχρονα φαίνεται ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών είναι ένα επιπλέον αγκάθι, καθώς οι ίδιοι οι δανειστές είχαν επιβάλει ουσιαστικά τη μείωσή τους.
Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», το ΔΝΤ κατηγορεί την Κομισιόν για διαλλακτικότητα έναντι της Ελλάδας. Κι όλο αυτό, πρακτικά καθυστερεί την διατύπωση ενός τελικού κειμένου συμφωνίας για την Ελλάδα στη σημερινή κρίσιμη συνάντηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ επέμενε ως αργά χθες σε σκληρότερους όρους στο ελληνικό σχέδιο, αντιδρώντας στις προτάσεις της Αθήνας και χαρακτηρίζοντάς τες «υφεσιακές», προσανατολισμένες στους φόρους και ελλειμματικές στο σκέλος της περικοπής των δαπανών.
Το Ταμείο φέρεται μάλιστα να προειδοποιεί ότι μπορεί να συμμετάσχει στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, όμως μια τέτοια κίνηση έρχεται, σε σύγκρουση με την – επίσης πάγια – θέση της Γερμανίας που έχει θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Κοινοτικές πηγές, αλλά και διπλωματικοί κύκλοι στο Βερολίνο, υποστήριζαν έως αργά το βράδυ ότι οι διαφωνίες μεταξύ των πιστωτών είναι διαχειρίσιμες και μπορούν να γεφυρωθούν μέχρι την αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup.
Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα δεν έκρυβαν την ανησυχία τους ότι «η συμφωνία γίνεται όλο και χειρότερη» και πλέον είναι αμφίβολο «εάν μπορεί να περάσει».
Διαβάστε ακόμη: