Το ΔΝΤ ζητά από τη Γερμανία να χαλαρώσει το «φρένο» χρέους – Γιατί «κλωτσάει» το Βερολίνο;

Το ΔΝΤ ζητά από τη Γερμανία να χαλαρώσει το «φρένο» χρέους – Γιατί «κλωτσάει» το Βερολίνο;
Photo: AFP
Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του πληθυσμού της Γερμανίας σε ηλικία εργασίας αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 0,7%.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις στις δαπάνες και η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο χαλάρωσης του «φρένου» για το χρέος, δήλωσε την Τρίτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με το Βερολίνο να απαντά μια τέτοια κίνηση ενέχει τον κίνδυνο να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό.

Το Reuters σημειώνει πως η αλλαγή των κανόνων του «φρένου» χρέους, το οποίο περιορίζει τα δημόσια ελλείμματα στο 0,35% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, θα απαιτούσε πλειοψηφία δύο τρίτων στην άνω και κάτω βουλή του κοινοβουλίου.

«Το “φρένο” χρέους της Γερμανίας έχει οριστεί σε σχετικά αυστηρό επίπεδο, έτσι ώστε το ετήσιο όριο του καθαρού δανεισμού θα μπορούσε να χαλαρώσει κατά περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ, διατηρώντας παράλληλα τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ σε πτωτική τάση» σημειώνεται σε έκθεση του Ταμείου.

Αυτό θα επέτρεπε περισσότερο χώρο για «αναγκαίες» δημόσιες επενδύσεις, τονίζει το Ταμείο.

Τον Νοέμβριο, μια δικαστική απόφαση άνοιξε μια τρύπα 60 δισεκατομμυρίων ευρώ στα δημόσια οικονομικά και έφερε αναταραχή στο χρηματοδοτικό πλαίσιο της κυβέρνησης.

Αν και η μεταρρύθμιση του «φρένου» χρέους θα διευκόλυνε τη δημοσιονομική εξυγίανση, απαιτούνται επίσης μεταρρυθμίσεις για τη μείωση των μεσοπρόθεσμων πιέσεων στις δαπάνες και την αύξηση των εσόδων, πρόσθεσε το ΔΝΤ.

Το «φρένο» υπερασπίζεται σθεναρά ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η σύσταση του ΔΝΤ ενέχει κινδύνους.

Μεσοπρόθεσμα, η ταχεία γήρανση του πληθυσμού αναμένεται να επιβραδύνει την ανάπτυξη και να επηρεάσει αρνητικά τα δημόσια οικονομικά.

Καθώς οι baby boomers συνταξιοδοτούνται και τα πρόσφατα μεταναστευτικά κύματα υποχωρούν, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του πληθυσμού της Γερμανίας σε ηλικία εργασίας αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 0,7%, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της G7.

Αυτά τα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία αναμένεται να επιβραδύνουν την ετήσια ανάπτυξη σε περίπου 0,7% μεσοπρόθεσμα.

Το ΔΝΤ δήλωσε ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης θα μπορούσαν να ενισχυθούν από την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, μεταξύ άλλων στην πράσινη μετάβαση και την ψηφιοποίηση.

Για την περαιτέρω ενίσχυση της παραγωγικότητας και της επιχειρηματικότητας, η κυβέρνηση θα πρέπει να εμβαθύνει τις προσπάθειες για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την προώθηση της ψηφιοποίησης, συμβούλευσε το ΔΝΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com