Το δράμα της FTX συνεχίζεται – Νέες αποκαλύψεις για τη μεγαλύτερη κατάρρευση στα cryptos

Το δράμα της FTX συνεχίζεται – Νέες αποκαλύψεις για τη μεγαλύτερη κατάρρευση στα cryptos
epa10770177 FTX founder Sam Bankman-Fried passes through a security checkpoint as he arrives at federal court for a bail hearing in New York, New York, USA, 26 July 2023. Bankman-Fried is facing federal charges over the collapse of his FTX cryptocurrency exchange. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Coinbase επεδίωξε την εξαγορά της FTX Europe σε μια προσπάθεια να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε παράγωγα στο εξωτερικό.

Στην προσπάθειά της να αναπτύξει προσφορές παραγώγων crypto παγκοσμίως, η Coinbase διερεύνησε την εξαγορά του ευρωπαϊκού βραχίονα της FTX μετά την πτώχευση του ανταλλακτηρίου τον Νοέμβριο, σύμφωνα με έγγραφα που είδε το Fortune.

Παρόλο που οι συνομιλίες για την εξαγορά δεν έφτασαν ποτέ σε προχωρημένο στάδιο, το ενδιαφέρον της Coinbase για την FTX Europe καταδεικνύει την αυξανόμενη σημασία των παραγώγων στο παγκόσμιο επιχειρηματικό της σχέδιο, καθώς οι όγκοι συναλλαγών spot έχουν πέσει κατά τη διάρκεια της πτωτικής αγοράς.

Τα παράγωγα – σύνθετα χρηματοπιστωτικά μέσα που αντλούν την αξία τους από ένα υποκείμενο περιουσιακό στοιχείο όπως το Bitcoin ή το Ether – αποτελούν σημαντικό μέρος του όγκου συναλλαγών κρυπτονομισμάτων. Σε σύγκριση με τη διαπραγμάτευση spot, η οποία βασίζεται στην τρέχουσα τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου, τα παράγωγα έχουν αποδειχθεί πιο δημοφιλή. Το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ο όγκος των παραγώγων ήταν έξι φορές μεγαλύτερος από τον όγκο spot, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης κρυπτονομισμάτων Kaiko Research.

Καθώς η διαπραγμάτευση παραγώγων εξακολουθεί να είναι ασταθής στις ΗΠΑ λόγω κανονιστικών περιορισμών, μεγάλες εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ, όπως η Coinbase και η Gemini, ξεκίνησαν υπεράκτια ανταλλακτήρια κατά το περασμένο έτος για να επικεντρωθούν στις ασιατικές αγορές. Τον Αύγουστο, η Coinbase έλαβε επίσης έγκριση για να αρχίσει να προσφέρει crypto futures, ένα είδος παραγώγου, σε πελάτες στις ΗΠΑ, με σχέδια για την ανάπτυξη του προϊόντος τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως και οι ΗΠΑ, η Ευρώπη παραμένει ένα ερωτηματικό για τα παράγωγα crypto, καθώς η περιοχή εφαρμόζει τη δική της νέα σειρά κανονισμών. Μέχρι την κατάρρευση της FTX τον Νοέμβριο, η FTX Europe ήταν η μόνη εταιρεία που προσέφερε στην ευρωπαϊκή αγορά μια δημοφιλή μορφή παραγώγων κρυπτονομισμάτων που ονομάζεται perpetual futures ή perps, χάρη σε μια βασική κυπριακή ρυθμιστική άδεια. Η FTX απέκτησε αρχικά την οντότητα έναντι 376 εκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη του 2021.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της FTX Europe που είδε το Fortune, η πλατφόρμα συνέχισε να προσθέτει δεκάδες χιλιάδες χρήστες μέχρι την πτώχευση της μητρικής της εταιρείας. Η αξία της άδειας χρήσης της -η οποία μπορούσε να μεταβιβαστεί μόνο ως μέρος μιας εξαγοράς- προσέλκυσε το ενδιαφέρον διαφόρων αγοραστών, με την περιουσία των οφειλετών της FTX να βγάζει σε πλειστηριασμό διάφορα τμήματα της άλλοτε κραταιάς αυτοκρατορίας του Sam Bankman-Fried.

Το Fortune ανέφερε προηγουμένως ότι τα μέρη που ενδιαφέρονται για την FTX Europe περιλαμβάνουν την Crypto.com, ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων με έδρα τις Φιλιππίνες που διευθύνεται από ένα πρώην στέλεχος της Binance, και την FTX FDM, την οντότητα της FTX στις Μπαχάμες, η οποία βρίσκεται επί του παρόντος υπό τον έλεγχο εκκαθαριστών που διορίστηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Σύμφωνα με μηνύματα που είδε το Fortune, η Coinbase έχει επίσης εκφράσει ενδιαφέρον, τόσο αμέσως μετά την πτώχευση της FTX τον Νοέμβριο του 2022 όσο και πρόσφατα, στις αρχές Σεπτεμβρίου 2023, με ένα ευρωπαϊκό στέλεχος του ανταλλακτηρίου να ρωτά για την πιθανότητα εξαγοράς. Η Coinbase δεν επιδιώκει πλέον την πιθανή συμφωνία, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τις συνομιλίες.

Η Coinbase έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν εξαγορές στον χώρο των παραγώγων, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής προθεσμιακών συμβολαίων FairX τον Ιανουάριο του 2022. «Αξιολογούμε πάντα ευκαιρίες για τη στρατηγική επέκταση της επιχείρησής μας και συναντιόμαστε με πολλές ομάδες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε εκπρόσωπος σε δήλωση στο Fortune.

«Εφικτές επιλογές»

Η FTX Europe έχει γίνει σημείο αιχμής στη διαδικασία πτώχευσης της εταιρείας. Η FTX απέκτησε την εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε αρχικά το 2020 ως Digital Assets DA AG, στην προσπάθειά της να επεκτείνει τις υπηρεσίες παραγώγων σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και να αποτρέψει ανταγωνιστές όπως η Kraken και η Binance από το να χρησιμοποιούν την υπηρεσία tokenized stock της DAAG.

Παρόλο που η FTX Europe αποκόμισε υγιή κέρδη, η οντότητα έγινε στόχος της πτωχευτικής διαδικασίας. Τον Ιούλιο, οι οφειλέτες της FTX -με επικεφαλής τον πρώην διαχειριστή της Enron, John Ray III- ξεκίνησαν αγωγή με σκοπό να διεκδικήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τα στελέχη της FTX Europe. Το estate ισχυριζόταν ότι η αρχική εξαγορά ήταν μια καταστροφική επιχειρηματική απόφαση, πληρώνοντας ουσιαστικά 376 εκατομμύρια δολάρια για μια άδεια λειτουργίας αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ενώ η FTX Europe έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών κρυπτονομισμάτων τους τελευταίους μήνες, το estate των οφειλετών έχει υποστηρίξει ότι μια εξαγορά δεν είναι εφικτή. «Οι επαγγελματικοί σύμβουλοι των οφειλετών της FTX έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα πώλησης», τόνισε εκπρόσωπος σε δήλωση στο Fortune τον Ιούλιο.

Το πρόσφατο ενδιαφέρον που εξέφρασε η Coinbase – καθώς και μια άλλη εταιρεία κρυπτονομισμάτων που ονομάζεται Trek Labs, σύμφωνα με έγγραφα που είδε το Fortune – περιπλέκει τη στάση του πτωχευτικού estate. Σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει, η προθεσμία για την προτεινόμενη πώληση έχει παραταθεί από τις 17 Σεπτεμβρίου στις 24 Σεπτεμβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι μια εξαγορά είναι ακόμη δυνατή.

«Οι οφειλέτες της FTX έχουν δεσμευτεί να μεγιστοποιήσουν την αξία των περιουσιακών στοιχείων της FTX για να προωθήσουν την ανάκτηση των πελατών ανέφερε εκπρόσωπος σε δήλωση στο Fortune την Πέμπτη. «Ως εκ τούτου, οι οφειλέτες της FTX συνεχίζουν να αξιολογούν κατά πόσον υπάρχουν βιώσιμες επιλογές για την πώληση ορισμένων ή όλων των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης FTX Europe. Η διαδικασία αυτή παραμένει σε εξέλιξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η Coinbase προχωρά σε μια νέα συμφωνία με τη Circle που ίσως αλλάξει το κλίμα για τα crypto

Κατάρρευση FTX: «Άφραγκος» και «από τους πιο μισητούς ανθρώπους στον κόσμο» δηλώνει ο Μπάνκμαν-Φριντ

Πηγή: Fortune.com