Το Ελληνικό Δημόσιο αποπληρώνει δάνεια ύψους 8 δισ. ευρώ από τον Μηχανισμό Στήριξης

Το Ελληνικό Δημόσιο αποπληρώνει δάνεια ύψους 8 δισ. ευρώ από τον Μηχανισμό Στήριξης
In this photo illustration a Greek flag is displayed on a smartphone with background the Greek Parliament on March 24, 2020 in Athens, Greece. (Photo illustration by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) (Photo by Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η κίνηση αυτή θα συμβάλει σε οριακή μείωση του δημόσιου χρέους για το 2024.

Σημαντική κίνηση προς τη μείωση του δημόσιου χρέους κάνει το Ελληνικό Δημόσιο, με την αποπληρωμή δανείων ύψους 7,935 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2024.

Τα δάνεια αυτά, τα οποία προέρχονται από τον Μηχανισμό Στήριξης (Greek Loan Facility) και είχαν αρχικά ημερομηνία λήξης το 2026-2028, θα εξοφληθούν πρόωρα, όπως αποκαλύπτει το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Μετά από αυτή την αποπληρωμή, το συνολικό χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα μειωθεί ελαφρώς, φτάνοντας τα 356,5 δισ. ευρώ, ενώ η μείωση θα είναι πιο αισθητή ως ποσοστό του ΑΕΠ, λόγω των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χρέος θα πέσει στο 153,7% του ΑΕΠ το 2024, από 161,9% το 2023, με περαιτέρω μείωση στο 149,1% το 2025.

Παράλληλα, η δανειακή στρατηγική του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προβλέπει περιορισμένες εκδόσεις ομολόγων για το 2025, εξασφαλίζοντας την παρουσία της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και μειώνοντας τα περιθώρια δανεισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: