Το ένταλμα σύλληψης κατά Πούτιν προκαλεί πρόβλημα στη σύνοδο των BRICS

Το ένταλμα σύλληψης κατά Πούτιν προκαλεί πρόβλημα στη σύνοδο των BRICS
This handout picture released on September 21, 2022 by the Kremlin shows Russian President Vladimir Putin speaking during a televised address to the nation in Moscow. - President Vladimir Putin on Wednesday announced "partial" mobilisation in Russia, in an escalation of what Moscow calls its military operation in pro-Western Ukraine. (Photo by Handout / KREMLIN.RU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / KREMLIN.RU " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Photo: AFP
«Προχωρούμε σε διευθετήσεις για να αντιμετωπίσουμε το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου", δηλώνει η Μόσχα.

Το διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Βλαντιμίρ Πούτιν απειλεί τη διεξαγωγή της συνόδου των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) που είναι προγραμματισμένη για τον Αύγουστο και στην οποία πρόκειται να παραστεί ο Ρώσος πρόεδρος, δήλωσε σήμερα Τετάρτη εκπρόσωπος του Νοτιοαφρικανού προέδρου Σίριλ Ραμαφόζα.

«Όλοι οι ηγέτες αναμένεται να παραστούν στη σύνοδο. Όμως τώρα αντιμετωπίζουμε εμπόδια μ’ αυτό το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», είπε στους δημοσιογράφους ο Βίνσεντ Μαγκουένια.

«Επιβάλλεται να προχωρήσουμε σε κάποιες διευθετήσεις, για να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Αυτές οι διευθετήσεις είναι σε εξέλιξη. Μόλις αποφασιστούν, θα γίνουν οι αναγκαίες ανακοινώσεις», πρόσθεσε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Νότια Αφρική, που διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, θα φιλοξενήσει τον Αύγουστο τη σύνοδο της ομάδας των αναδυόμενων οικονομιών. Όμως το ΔΠΔ, που εδρεύει στη Χάγη, εξέδωσε τον Μάρτιο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πούτιν για το έγκλημα της «εκτόπισης» παιδιών από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα. Η Νότια Αφρική είναι μέλος του ΔΠΔ και, θεωρητικά, οφείλει να συλλάβει τον Ρώσο πρόεδρο μόλις φτάσει στη χώρα.

Η Νότια Αφρική επικρίνεται από το ξεκίνημα του πολέμου στην Ουκρανία για τις στενές σχέσεις της με τη Μόσχα. Η Πρετόρια από την πλευρά της λέει ότι τηρεί «ουδέτερη» στάση και αρνείται να καταδικάσει τη Ρωσία, εξηγώντας ότι θέλει να προκρίνει τον διάλογο. Τον Φεβρουάριο έκανε κοινές ναυτικές ασκήσεις με τη Ρωσία και την Κίνα στον θαλάσσιο χώρο της.

Οι δεσμοί της Νότιας Αφρικής με τη Ρωσία ανάγονται στην εποχή του απαρτχάιντ, καθώς τότε το Κρεμλίνο (ΕΣΣΔ) στήριζε το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο στον αγώνα του κατά του ρατσιστικού καθεστώτος της χώρας.

Το ένταλμα σύλληψης προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις στη Νότια Αφρική. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Δημοκρατική Συμμαχία (DA) ζήτησε να συλληφθεί ο Πούτιν, όμως τα αριστερά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του Κομμουνιστικού, συμμάχου του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου στην κυβέρνηση, κάλεσαν την κυβέρνηση να δεχτεί τον Πούτιν και να αποσυρθεί από το ΔΠΔ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: