Το έντονο «φλερτ» των 40 εκατ. ευρώ της Ανδρομέδα για Νηρέα και Σελόντα
- 27/11/2017, 18:30
- SHARE
Ο όμιλος διαθέτει την εξειδίκευση, τη γνώση και το σχέδιο για να κερδίσει στον διαγωνισμό για την εξαγορά των δύο εταιρειών, δηλώνει ο Δ. Βαλαχής.
Να πρωταγωνιστήσει στην εσωτερική και τη διεθνή αγορά μέσω της δημιουργίας της ισχυρότερης σε μέγεθος εταιρείας στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας φιλοδοξεί η διοίκηση της Ανδρομέδα.
Ο όμιλος, που έχει ήδη καταθέσει σχετική προσφορά για την εξαγορά των ΝΗΡΕΑ και ΣΕΛΟΝΤΑ, «τρέχει» επενδυτικό πλάνο ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ -το οποίο περιλαμβάνει τη βελτίωση και ανάπτυξη των μονάδων εκτροφής, την επέκταση και αναβάθμιση των μονάδων συσκευασίας και τυποποίησης, και φυσικά την ανάπτυξη νέων προϊόντων- αναμένει για το 2017 έσοδα 110 εκατ. ευρώ, τρεις φορές υψηλότερα από τα επίπεδα του 2008.
Ο όμιλος απασχολεί σήμερα 640 εργαζόμενους σε Ελλάδα και Ισπανία, παράγει πάνω από 15.000 τόνους ψαριών, τα οποία και εξάγει σε 20 χώρες του εξωτερικού. Οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 85% του τζίρου, με την είσοδο στην αμερικανική αγορά να τίθεται ως προτεραιότητα για το 2018. Ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός ανέρχεται σε 55 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) θα ανέλθουν το 2017 στα 16 εκ. ευρώ.
Όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ανδρομέδα, κ. Δημήτρης Βαλαχής, η εταιρεία διαθέτει την εξειδίκευση, τη γνώση και το σχέδιο για να κερδίσει στον διαγωνισμό για την εξαγορά του Νηρέα και της Σελόντα. Η επιτυχής έκβαση του διαγωνισμού θα σημάνει αλλαγή σελίδας για τον κλάδο, καθώς η νέα πολυεθνική που θα δημιουργηθεί θα παίξει σε παγκόσμιο επίπεδο ηγετικό ρόλο στη νέα εποχή.
«Είμαστε αισιόδοξοι για την πρόταση μας και πιστεύουμε ότι πληρούμε όλες τις προϋποθέσεις για να είμαστε εμείς οι νικητές. Έχουμε ένα λεπτομερές επιχειρηματικό σχέδιο που περιλαμβάνει επενδύσεις για σωστή επανατοποθέτηση του ελληνικού ψαριού στις διεθνείς αγορές», είπε χαρακτηριστικά. Αποκάλυψε δε ότι σε κάθε περίπτωση θα απευθυνθούν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να δοθεί ώθηση σε ένα κλάδο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, ο οποίος, ωστόσο, απορροφά ελάχιστες επενδύσεις συγκριτικά με τον ανταγωνισμό.
«Προϋπόθεση για το πώς θα κινηθούμε στο μέλλον είναι η ύπαρξη ενός σταθερού θεσμικού πλαισίου, καθώς και ενός υψηλού επιπέδου ανταγωνισμού. Ενδιαφερόμαστε και για τις δυο εταιρείες. Η Amera έχει αυτή τη στιγμή τα χρήματα για να επενδύσει, αλλά η στρατηγική της θα εξαρτηθεί από το ποιο επενδυτικό σχήμα είναι προς το συμφέρον της».
Υπενθύμισε πως το 2012, όταν η εγχώρια αγορά κατακρημνιζόταν, η διοίκηση της Ανδρομέδα κατήρτισε σχέδιο για βιώσιμη ανάπτυξη και ισχυρή κερδοφορία. Μάλιστα από το 2015 τα οικονομικά της μεγέθη σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ενώ όσες προβληματικές εταιρείες εξαγοράστηκαν και μπήκαν υπό τη σκέπη της, επέστρεψαν σε κερδοφόρα τροχιά.
Αποτιμώντας τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί την τελευταία δεκαετία στον κλάδο, ο κ. Βλαχάκης παραδέχτηκε ότι η ιχθυοκαλλιέργεια έχει υποχωρήσει σημαντικά. «Το 2007 η χώρα μας παρήγε 140.000 τόνους ψαριού από τους 250.000 συνολικά. Σήμερα η παραγωγή έχει πέσει στους 120.000 τόνους σε σύνολο 300.000 τόνων. Η Τουρκία παραμένει πρώτη, αλλά υπολείπεται της αξίας και τεχνογνωσίας που υπάρχει στην Ελλάδα. Πρέπει να δώσουμε ταυτότητα και αξία στα προϊόντα μας, όπως κάνουν οι Ισπανοί και οι Κροάτες για να γίνουμε πιο ισχυροί παγκοσμίως».
Ερωτηθείς αναφορικά με το ενδεχόμενο εισόδου στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο κ. Βλαχάκης απάντησε πως δεν είναι στα άμεσα σχέδια της διοίκησης, χωρίς όμως και να αποκλείει μια τέτοια κίνηση στο μέλλον.