Το εορταστικό κλίμα πριν το «ποδαρικό» ανατιμήσεων το 2022
- 20/12/2021, 10:16
- SHARE
Στην τελική ευθεία για την αλλαγή του έτους ένα νέο κύμα ανατιμήσεων βρίσκεται προ των πυλών, με πολλές επιχειρήσεις που δεν είχαν κάνει μέχρι σήμερα αυξήσεις να μπαίνουν κι αυτές στο χορό και με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται μοντέλο ανάσχεσης της τάσης ειδικά στο σκέλος της επιβάρυνσης από το ενεργειακό κόστος.
Το καταναλωτικό κλίμα στην αγορά πάντως βελτιώνεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς του εμπορίου που είδαν εισροές στα ταμεία τους τις τελευταίες ημέρες. Παρά το τσουχτερό κρύο, παρατηρήθηκε έντονη καταναλωτική κίνηση το τελευταίο Σαββατοκύριακο, ειδικά σε κεντρικές αγορές και εμπορικά κέντρα. Επαγγελματίες σημείωναν ότι έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι χθες ήταν η τελευταία Κυριακή του έτους με ανοιχτά καταστήματα και πολλοί έσπευσαν να την εκμεταλλευτούν για τα ψώνια ενόψει των Χριστουγεννιάτικων διακοπών. Οι επιχειρηματίες ελπίζουν σε διατήρηση του εορταστικού κλίματος τις επόμενες ημέρες καθώς η συζήτηση περί ανατιμήσεων αποθαρρύνει τους καταναλωτές, όπως αναφέρουν.
Αν και τονίζεται από επιχειρηματικούς φορείς ότι οι αυξήσεις στο επόμενο διάστημα δεν θα είναι οριζόντιες, γίνεται σαφές ότι αφορά όλο το φάσμα της αγοράς, μικρούς και μεγάλους παίκτες. Για παράδειγμα, ακόμη και η ΙΚΕΑ που δεν είχε κάνει αυξήσεις μέχρι σήμερα, αναμένεται να προβεί σε ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων με τη νέα χρονιά, όπως έγινε γνωστό από τη διοίκηση του ομίλου Fourlis, που αναπτύσσει την αλυσίδα, στην εκδήλωση εγκαινίων του νέου city ΙΚΕΑ στο The Mall Athens. Έγινε αναφορά στις προκλήσεις από τα πρόσθετα κόστη σε μεταφορές, πρώτες ύλες και ενέργεια, με τις ελλείψεις να φτάνουν στο 13-14% των κωδικών του χαρτοφυλακίου της εταιρείας.
Πρόσφατα επίσης η διοίκηση της Aluminco, σε εκδήλωση που διοργάνωσε για την εξαγορά της Doral, αναφέρθηκε στη διαταρραχή στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, στις ελλείψεις πρώτων υλών και στα αυξημένα κόστη ενέργειας που την οδήγησαν σε αυξήσεις τιμών. Εκτίμησε πάντως αποκλιμάτωση της τάσης.
Αναπροσαρμογή τιμολογιακής πολιτικής προκειμένου να ανατάξει την επίδραση στην κερδοφορία της από την συνεχιζόμενη αύξηση των πρώτων υλών, προανήγγειλλε για τη νέα χρονιά και η διοίκηση της Endless EC (Ευρωχαρτική), καθώς και άλλες επιχειρήσεις σε μια μεγάλη γκάμα κλάδων της οικονομίας.
Ας σημειωθεί επίσης ότι οι προμηθευτές στις μεγάλες αλυσίδες supermarket αναπροσαρμόζουν τα τιμολόγιά τους ενόψει της νέας χρονιάς και ενημερώνουν σχετικά τις επιχειρήσεις που έχουν προβεί ήδη σε ανατιμήσεις κατά κύματα σε μια σειρά προϊόντων το προηγούμενο διάστημα. Εξάλλου και το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι φέτος θα είναι ακριβότερο. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) η μέση τιμή για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι φέτος αναμένεται αυξημένη κατά 5% σε σχέση με το 2020, με έναν στους δύο καταναλωτές να αποδίδει τις ανατιμήσεις στις αυξήσεις των διεθνών πρώτων υλών.
Εκτός από τις πρώτες ύλες η αύξηση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας προκαλεί ισχυρές πιέσεις στα λειτουργικά κόστη της βιομηχανίας, με πολλές μονάδες να αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας χωρίς μετακύληση της επιβάρυνσης στα τελικά προϊόντα. Στελέχη επιχειρήσεων εκτιμούν ότι το νέο κύμα ανατιμήσεων θα συντηρήσει τις αυξήσεις σε βασικά αγαθά τους πρώτους μήνες του 2022, με άγνωστη τη διάρκεια του φαινομένου, αν και διατυπώνονται προβλέψεις για αποκλιμάτωση από το τέλος του α’ εξαμήνου της νέας χρονιάς.
Ενδεικτικά είναι και τα στοιχεία της Ελλ.Στατ. που αναφέρουν αυξητική τάση στον εισαγώμενο πληθωρισμό, με αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 52,8% και 7,1% από χώρες της ευρωζώνης. Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο σημείωσε αύξηση κατά 4,8% από 3,4% τον Οκτώβριο, με τις τιμές στα ενεργειακά προϊόντα να καταγράφουν την μεγαλύτερη αύξηση, από 180,9% στο φυσικό αέριο και 45,2% στο πετρέλαιο θέρμανσης μέχρι 37,8% στον ηλεκτρισμό και 24,9% στα καύσιμα. Σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται επίσης σε βασικά τρόφιμα όπως αρνί και κατσίκι (21,3%), ελαιόλαδο (18,5%) άλλα βρώσιμα έλαια (16,7%), πατάτες (11,9%), νωπά ψάρια (9,8%), ψωμί (4,3%), καφέ (3,9%) και τυριά (3,5%).