Το ερευνητικό κέντρο «Αθηνά» συμμετέχει στο εμβληματικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα Human Brain Project
- 09/07/2020, 17:10
- SHARE
Το ερευνητικό κέντρο «Αθηνά» ανακοίνωσε ότι συμμετέχει με κομβικό ρόλο στο πρόγραμμα Human Brain Project (HBP) της Ευρώπης, ως επικεφαλής της αρχιτεκτονικής ολόκληρης της υποδομής λογισμικού του έργου και ως τεχνικός συντονιστής της πανευρωπαϊκής υποδομής EBRAINS.
Η εμβληματική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Human Brain Project (HBP), με 134 εταίρους συνολικά, η οποία ξεκίνησε το 2013 και αποτελεί τη μεγαλύτερη ερευνητική προσπάθεια στην Ευρώπη για την μελέτη του εγκεφάλου, ανακοίνωσε την έναρξη της τελικής φάσης της και το «Αθηνά» κατέχει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο. Πρόκειται για ένα έργο που φιλοδοξεί να εκκινήσει μια νέα εποχή για τις νευροεπιστήμες, την ιατρική και την υπολογιστική επιστήμη, μέσω της δημιουργίας της νέας καινοτόμας ερευνητικής υποδομής EBRAINS.
Την επόμενη τριετία 2021-2023 το έργο θα επικεντρωθεί σε τρεις κυρίως ερευνητικές θεματικές: τα εγκεφαλικά δίκτυα, τον ρόλο τους στην συνείδηση και τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα, ενώ παράλληλα θα εξελίσσει την υποδομή EBRAINS. Η εν λόγω υποδομή προσφέρει τον πληρέστερο ψηφιακό άτλαντα και βάση δεδομένων για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, σε σύζευξη με ισχυρά εργαλεία υπολογιστικής και προσομοίωσης, παρέχοντας πρόσβαση σε ερευνητές στα πεδία των νευροεπιστημών, της ιατρικής και της τεχνολογίας.
Υπό την καθοδήγηση του γενικού διευθυντή και προέδρου του ερευνητικού κέντρου, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Ιωαννίδη, η ομάδα του «Αθηνά» θα προχωρήσει στην υλοποίηση υπηρεσιών μοντελοποίησης για χρήση σε προσομοιώσεις και εφαρμογές ρομποτικής. Ταυτόχρονα θα παρέχει την κατάλληλη ηλεκτρονική Υποδομή για τη λειτουργία των υπηρεσιών του EBRAINS στην αντίστοιχη υπολογιστική υποδομή.
Οι υπηρεσίες του EBRAINS, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του «Αθηνά», θα περιλαμβάνουν επιμελημένα και διαμοιρασμένα νευροεπιστημονικά δεδομένα, υπηρεσίες ψηφιακού άτλαντα του ανθρώπινου εγκεφάλου, ροές εργασίας μοντελοποίησης και προσομοίωσης του εγκεφάλου, ροές εργασίας τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής, ιατρική πλατφόρμα δεδομένων εγκεφαλικής δραστηριότητας, διαδραστικές ροές εργασίας με τη χρήση υπολογιστών υψηλής απόδοσης/νευρομορφικών υπολογιστών, καθώς και την Πλατφόρμα Ιατρικής Πληροφορικής (Medical Informatics Platform-ΜIP). Η τελευταία είναι μια πλατφόρμα ανοικτού λογισμικού, που επιτρέπει σε νοσοκομεία και ερευνητικά κέντρα από όλο τον κόσμο να διαμοιράζονται ιατρικά δεδομένα, της οποίας το «Αθηνά», μέσω της ομάδας του καθηγητή Γιάννη Ιωαννίδη, έχει αναλάβει τον τεχνικό συντονισμό.