Το Ethereum έχει χάσει τον δρόμο του; Πώς θα επανέλθει σε τροχιά

Το Ethereum έχει χάσει τον δρόμο του; Πώς θα επανέλθει σε τροχιά
Ethereum cryptocurrencies and background graph statistics Photo: Shutterstock
Η τιμή του Ethereum παρά το γενικά θετικό κλίμα δεν έχει καταφέρει να διασπάσει το ιστορικό υψηλό των 4700 δολ.

Aπό τότε που το δίκτυο Ethereum κυκλοφόρησε το 2015, με την κωδική ονομασία Frontier, έχει διανύσει πολύ δρόμο. Από μια μεγάλη ιδέα έχει μετατραπεί σε αυτό που τώρα θεωρείται θεμέλιο για χιλιάδες αποκεντρωμένες εφαρμογές.

Ωστόσο, με την ενίσχυση blockchains όπως το Bitcoin και το Solana, το οικοσύστημα έχει αρχίσει να παραπαίει. Ακόμα και η αξία του παραμένει σταθερή. Η τιμή του Ethereum παρά το γενικά θετικό κλίμα δεν έχει καταφέρει να διασπάσει το ιστορικό υψηλό των 4700 δολ., στο οποίο έφτασε το 2021. Αυτό εγείρει το εξής ερώτημα: έχει χάσει το Ethereum τον δρόμο του; Αν ναι, πώς μπορούμε να το επαναφέρουμε σε τροχιά;

Όπως είπε κάποτε ο Κομφούκιος, «Ο άνθρωπος που κυνηγά δύο κουνέλια, δεν πιάνει κανένα». Προσπαθώντας να ανταγωνιστεί το Solana σε ό,τι αφορά την ταχύτητα εκτέλεσης και το Bitcoin, το Ethereum έχει αποκλίνει από το αρχικό του όραμα, να γίνει ένας Παγκόσμιος Υπολογιστής.

Ο Péter Szilágyi, επικεφαλής της ομάδας του Ethereum, είπε ότι «Το Ethereum χάνει τον δρόμο του». Ακόμη και το «ultrasound money» status του αμφισβητείται καθώς ο ρυθμός πληθωρισμού του φτάνει το 0,74%, λόγω της μειωμένης δραστηριότητας συναλλαγών και του ποσοστού καύσης ETH. Ενώ άλλοι συνηγορούν υπέρ της διατήρησης του αποπληθωριστικού χαρακτήρα του ETH, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το «ultrasound money» δεν ήταν ποτέ ο στόχος – σε αντίθεση με το Bitcoin.

Το Ethereum είναι κάτι περισσότερο από ένα νόμισμα – ποτέ δεν είχε να κάνει με το ταχύτερο TPS ή τις χαμηλότερες χρεώσεις. Επρόκειτο για την οικοδόμηση ενός πραγματικά αποκεντρωμένου μέλλοντος. Ο Vitalik Buterin και άλλοι συνιδρυτές δημιούργησαν το Ethereum για να γίνει Παγκόσμιος Υπολογιστής, ήτοι ένα παγκόσμιο δίκτυο που θα αποτελείται από χιλιάδες υπολογιστές στους οποίους ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει αποκεντρωμένες εφαρμογές από οπουδήποτε. 

Με την τιμή του EΤΗ να πέφτει κάτω από τα 2500 δολ., εκτιμάται ότι αιτία υποαπόδοσης είναι οι εφαρμογές που δημιουργούνται στο δίκτυο. Πολλές από τις σημερινές dApps αποκτούν βραχυπρόθεσμα κοινό, αλλά η φήμη μιας άβολης διεπαφής χρήστη και οι υπανάπτυκτες πλατφόρμες οδηγούν σε περιορισμένη χρήση και αργή ανάπτυξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιπρόσθετα, αυτές οι εφαρμογές συχνά συγκεντρώνουν την προσοχή των ίδιων χρηστών που βρίσκονται σε διάφορα L2. Χωρίς εφαρμογές που χρησιμοποιούνται, το Ethereum δεν μπορεί να πετύχει τον στόχο του να γίνει Παγκόσμιος Υπολογιστής. Οι πρωταρχικές φιλοδοξίες εξαρτώνται από την ισχυρή υποδομή και όχι από τις εφαρμογές. Αποκεντρωμένοι υπολογιστές, με δευτερεύοντα και τριτογενή δίκτυα που τροφοδοτούν το Ethereum, αναπτύσσονται καθώς μιλάμε, υποδεικνύοντας πώς η υποδομή του δείχνει σημάδια προόδου. Ακόμη και οι επιχειρήσεις αρχίζουν να προτιμούν δίκτυα όπως το Ethereum, έναντι των ιδιωτικών εταιρικών δικτύων. Αλλά, ακόμη και με αυτές τις εξελίξεις, το Ethereum βελτιώνεται αργά, με το δίκτυο να έχει κολλήσει στη μέση του οδικού χάρτη κλιμάκωσης.

Όπως και το Bitcoin, έτσι και το Ethereum θα πρέπει βγει από τον λήθαργο. Το Ethereum περνά τη «στιγμή αστραπής» του και πρέπει να εγκαταλείψει το υπερηχητικό αφήγημα, προσπαθώντας να πιάσει το Solana. Έχει έναν ξεκάθαρο δρόμο μπροστά του. Για παράδειγμα, ακόμα δεν έχουμε δει πώς οι άνθρωποι θα χρησιμοποιούν τα Blobs.

Μετά την αναβάθμιση Dencun τον Μάρτιο, το Pectra είναι η επόμενη σημαντική αναβάθμιση του Ethereum που έχει προγραμματιστεί για το τέλος του 2024 και πιο αργότερα είναι το The Purge. Αυτή η αναβάθμιση θα παίξει σημαντικό ρόλο στο να συμβαδίσει το Ethereum με άλλες αλυσίδες. Το Purge θα απλοποιήσει το πρωτόκολλο διαγράφοντας το παλιό ιστορικό, εξαλείφοντας το τεχνικό χρέος και μειώνοντας το κόστος συμμετοχής στο δίκτυο.

Ενώ η κατάργηση της ιστορικής κατάστασης έχει πλεονεκτήματα, αφήνει την αλυσίδα ευάλωτη σε δεδομένα που καταβροχθίζονται από κεντρικές οντότητες, κάνοντας το Ethereum μια αλυσίδα με επίκεντρο τα δεδομένα. Το Ethereum γίνεται περισσότερο ένας πίνακας διαφημίσεων. Αυτό το πρόβλημα εμποδίζει τη μετάβαση στην επόμενη φάση, επειδή η δραστηριότητα, όπως οι αποκεντρωμένοι υπολογισμοί, δεν μπορούν να κλιμακωθούν εάν δεν υπάρχουν δεδομένα προς αναζήτηση. Αυτό επιλύεται μέσω ενός τύπου λύσης: της αποκεντρωμένης μακροπρόθεσμης διαθεσιμότητας δεδομένων.

Ναι, αυτήν τη στιγμή, το Ethereum έχει κολλήσει στη μέση του οδικού χάρτη κλιμάκωσης. Ωστόσο, το Ethereum μπορεί να επανέλθει σε καλό δρόμο αν υπάρξει εστίαση στην υποδομή. Αυτό είναι που θα επιτρέψει πραγματικά στο δίκτυο να εκπληρώσει τον ρόλο του ως Παγκόσμιου Υπολογιστή. Καθώς το Ethereum φτάνει στο τέλος του οδικού χάρτη και επιτυγχάνει αποκεντρωμένους υπολογισμούς, θα εξελιχθεί σε Παγκόσμιο Υπολογιστή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: