Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη
Photo: pixabay.com
Ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων και δύο χρόνια μετά την υποβολή μιας πρότασης με πακέτο κανόνων, οι νομοθέτες της Ευρ. Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία και ψήφισαν ένα σχέδιο του Νόμου για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act), το οποίο θα αποτελέσει την πρώτη δέσμη ολοκληρωμένων νόμων σχετικά με τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης. Το επόμενο στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας ονομάζεται τριμερής διάλογος, όπου οι νομοθέτες της Ευρ. Ένωσης και τα κράτη-μέλη θα διαπραγματευτούν τις τελικές λεπτομέρειες του νομοσχεδίου.

Όπως αναφέρει το Venturebeat, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιβεβαίωσαν προηγούμενες προτάσεις για την επιβολή αυστηρότερων υποχρεώσεων στα foundation μοντέλα, μια υποκατηγορία της «Τεχνητής Νοημοσύνης Γενικού Σκοπού» που περιλαμβάνει εργαλεία όπως το ChatGPT. Σύμφωνα με τις προτάσεις, οι εταιρείες που κατασκευάζουν εργαλεία γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, θα πρέπει να γνωστοποιούν εάν έχουν χρησιμοποιήσει υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα στα συστήματά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκθεση αναφέρει μια σημαντική αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο σχέδιο του Νόμου για την Τεχνητή Νοημοσύνη που σχετίζεται με τα μοντέλα γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία «θα πρέπει να σχεδιάζονται και να αναπτύσσονται σύμφωνα με το δίκαιο της Ευρ. Ένωσης και τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης».

«Ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει στους νομοθέτες της Ευρ. Ένωσης την ευκαιρία να βάλουν τέλος στη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που εισάγουν διακρίσεις και παραβιάζουν τα δικαιώματα», ανέφερε ο Μερ Χακομπιάν, σύμβουλος για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης στη Διεθνή Αμνηστία, σε ανάρτηση ιστολογίου.

Ενώ στις ΗΠΑ έχουν ψηφιστεί διάφορα νομοσχέδια σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη σε πολιτειακό επίπεδο, πολλοί στη νομική κοινότητα περίμεναν μια ευρύτερη κυβερνητική ρύθμιση – με τη μορφή του Νόμου της ΕΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο, καθώς θα εφαρμόζεται σε οργανισμούς που παρέχουν ή χρησιμοποιούν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρ. Ένωση, και σε παρόχους ή χρήστες συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που βρίσκονται σε τρίτη χώρα (συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ), εάν το προϊόν που παράγεται από τα εν λόγω συστήματα τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιείται στην Ευρ. Ένωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: