Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά
epa05620895 YEARENDER 2016 OCTOBER European Commission President Jean-Claude Juncker (R), Canadian Prime Minister Justin Trudeau (C) and EU Council President Donald Tusk (L) attend a press conference at the end of an EU-Canada summit where they signed the Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) in Brussels, Belgium, 30 October 2016. EPA/Stephanie Lecocq

Τι αλλαγές φέρνει η λεγόμενη CETA σε μια σειρά από εμπορικές και οικονομικές δραστηριότητες.

Με ισχυρή πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τις δύο εκθέσεις που αφορούν στη σύναψη της οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας καθώς και μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης, ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά, γνωστής ως CETA.

Η έκθεση της Επιτροπής Εμπορίου την οποία εισηγήθηκε ο Λεττονός συντηρητικός (ΕΛΚ) Αρτις Πάμπρικς εγκρίθηκε με 408 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 33 αποχές.

Για την έκθεση αυτή, οι έξι μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες είχαν καταθέσει έξι ξεχωριστά ψηφίσματα, και πολλαπλές τροπολογίες ιδιαίτερα από τις 2 ακροδεξιές ομάδες, που όμως απορρίφθηκαν στο σύνολό τους.

Η δεύτερη έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων την οποία παρουσίασε ο Βρετανός Σαρλ Τανόκ (Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές) εγκρίθηκε και αυτή με πλειοψηφία 506 ψήφους υπέρ, 142 κατά και 43 αποχές.

Για τους υποστηρικτές της CETA (ΣΟΕΣ, Συνολική Οικονομική Εμπορική Συμφωνία), πρόκειται για «συμφωνία-ορόσημο» ενώ για τους πολέμιους όπως η Μαρίν Λεπέν πρόκειται για «πραξικόπημα».

Παρότι υπήρξε άνετη πλειοψηφία και για τις δύο εκθέσεις, η ψηφοφορία έγινε εν μέσω διαμαρτυριών εντός και εκτός του Κοινοβουλίου.

Μετά την έγκριση, οι ευρωβουλευτές που απέρριψαν τη Συμφωνία άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα εναντίον της και να κτυπούν τα έδρανά τους στο ημικύκλιο.

Έξω από το κτίριο, γύρω στα 400 με 500 άτομα, με τύμπανα, διαμαρτυρίες και πανό κατά της CETA, βρέθηκαν αντιμέτωπα με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που από νωρίς είχαν αποκλείσει μια πλατιά περίμετρο γύρω από το κτίριο.

Τι αλλάζει με τη CETA ( ΣΟΕΣ)

Εμπορευματικές συναλλαγές:

Από την πρώτη μέρα εφαρμογή, η ΣΟΕΣ θα καταργήσει σχεδόν όλους τους υφιστάμενους δασμούς ύψους 400 εκατ ευρώ για τα προϊόντα που προέρχονται από την ΕΕ. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένοι περιορισμοί στην ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά για ορισμένα γεωργικά προϊόντα, δημόσιες υπηρεσίες, οπτικοακουστικές υπηρεσίες και στον τομέα των μεταφορών.

Ορισμένα γεωργικά προϊόντα που θεωρούνται ευαίσθητα, είτε θα υπόκεινται σε ποσοστώσεις (γαλακτοκομικά), είτε θα αποκλείονται πλήρως ( πουλερικά και αυγά).

Εκτός από τη μείωση των δασμών, προβλέπεται η αμοιβαία αναγνώριση των αποκαλούμενων «πιστοποιητικών αξιολόγησης της συμμόρφωσης» για ένα ευρύ φάσμα προϊόντων που θα συμβάλλει στην μείωση του κόστους για τους παραγωγούς.

Το εμπόριο στον τομέα υπηρεσιών:

Καλύτερη πρόσβαση στην αγορά για τους ευρωπαίους παρόχους υπηρεσιών σε πολλούς τομείς, θαλάσσιες υπηρεσίες, τηλεπικοινωνίες και μηχανική έως περιβαλλοντικές υπηρεσίες και λογιστική.

Δημόσιες συμβάσεις:

Ο Καναδάς ανοίγει τους δημόσιους διαγωνισμούς του στις επιχειρήσεις της ΕΕ που θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν πρόσφορες για την παροχή αγαθών και υπηρεσιών όχι μόνο σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο επαρχιών και δήμων του Καναδά.

Προστασία γεωγραφικών ενδείξεων:

Ο Καναδάς συμφώνησε να εγγυηθεί την προστασία σε περισσότερες από 140 ευρωπαϊκές γεωγραφικές ενδείξεις επισιτικών προϊόντων και ποτών, σε ισοδύναμο επίπεδο με αυτό που παρέχεται στην ΕΕ.

Οι ρήτρες για βιώσιμη ανάπτυξη συμπεριελήφθηκαν στη συμφωνία με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος.

Επενδύσεις:

Η ΣΟΕΣ θεσπίζει το νέο σύστημα Επενδυτικών Δικαστηρίων για την επίλυση των διαφορών επενδυτή-κράτους, που παρουσίασε η Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2015 και το οποίο έγινε αποδεκτό από την καναδική κυβέρνηση. Το νέο σύστημα εγγυάται το δικαίωμα των κυβερνήσεων της ΕΕ να προβαίνουν προς το συμφέρον των πολιτών τους, ενώ καθιστά επίσης δικαιότερη και διαφανέστερη την επίλυση τυχόν επενδυτικών διαφορών.

Στον τομέα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης:

Η Συμφωνία θα ενισχύσει τη διμερή συνεργασία ΕΕ- Καναδά σε ένα ευρύ φάσμα μη εμπορικών θεμάτων όπως: η εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφάλειας , η καταπολέμηση της τρομοκρατίς και του οργανωμένου εγκλήματος, η αειφόρος ανάπτυξη, η έρευνα και ο πολιτισμός.

Η CETA (ΣΟΕΣ) ως αναγνωρισμένη ως «μεικτή» συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί και από τα εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια. Πολλοί ευελπισθούν να μπορέσει να μπει σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου.