Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για την αύξηση της παραγωγής πυρομαχικών στην ΕΕ
- 02/06/2023, 10:05
- SHARE
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε χθες Πέμπτη σε ψηφοφορία του υπέρ της αύξησης της παραγωγής πυρομαχικών, κυρίως οβίδων για το πυροβολικό και πυραύλων, εν μέσω του πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία, αναφέρει δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνεδρίαση της ολομέλειας.
Τα μέλη του ΕΚ ενέκριναν έτσι σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση της παραγωγής πυρομαχικών που πρόκειται να διατεθούν στην Ουκρανία και την αναπλήρωση των αποθεμάτων των ενόπλων δυνάμεων των ευρωπαϊκών χωρών.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να διαπραγματευθεί με τις κυβερνήσεις την τελική μορφή των μέτρων. Με βάση το προσχέδιο, οι παραγωγικές δυνατότητες της ΕΕ θα αυξηθούν με στοχευμένα μέτρα, που συμπεριλαμβάνουν χρηματοδοτήσεις μισού δισεκατομμυρίου ευρώ.
Η Ολλανδία θέλει να αγοράσει άρματα μάχης Leopard 1 από εταιρεία της Ελβετίας και να τα διαθέσει στο Κίεβο
Η κυβέρνηση της Ολλανδίας θα ζητήσει από αυτή της Ελβετίας άδεια να αγοράσει βαριά άρματα μάχης Leopard 1 από ελβετική εταιρεία προκειμένου να τα διαθέσει στον στρατό της Ουκρανίας, μετέδωσε χθες Πέμπτη το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP, επικαλούμενο πηγές που δεν κατονόμασε.
Τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε ανήγγειλε πως θα παραδώσει τουλάχιστον εκατό βαριά άρματα μάχης Leopard 1, παλαιότερης τεχνολογίας, στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σε συνεργασία με τη Γερμανία και τη Δανία.
Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως η αγορά στην οποία αναφέρθηκε το ANP αποτελεί μέρος του αρχικού σχεδίου, αλλά απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Οι υπηρεσίες του κ. Ρούτε δεν απάντησαν αμέσως όταν τους ζήτησε σχόλιο το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Τον περασμένο μήνα, η ελβετική κυβέρνηση ενέκρινε την απόσυρση από την υπηρεσία 25 πιο προηγμένων Leopard 2, προκειμένου να επαναπωληθούν στη Γερμανία.
Το ζήτημα της πώλησης αρμάτων μάχης χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα λεπτό στην Ελβετία, όπου η νομοθεσία για την ουδετερότητα της χώρας και η απαγόρευση της πώλησης όπλων σε εμπόλεμες χώρες αποκλείουν το ενδεχόμενο απευθείας παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία, μολονότι η ελβετική κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως τάσσεται υπέρ της και παρά τα επανειλημμένα αιτήματα από πλευράς του Κιέβου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: