Το Facebook δοκιμάζει την απόκρυψη των ‘like’ από τις αναρτήσεις
- 29/09/2019, 15:01
- SHARE
της Danielle Abril
Το Facebook δοκιμάζει την απόκρυψη του αριθμού των like που παίρνουν οι χρήστες στις αναρτήσεις τους, επεκτείνοντας μια παρόμοια κίνηση που εφάρμοσε στο Instagram πριν από μήνες.
Η δοκιμή, στο πλαίσιο της οποίας θα κρύβονται τόσο ο αριθμός των like όσο και ο αριθμός των views στα βίντεο, διεξάγεται στην Αυστραλία. Οι χρήστες θα μπορούν να βλέπουν τον αριθμό των δικών τους like, αλλά δεν θα μπορούν να τον συγκρίνουν με εκείνο άλλων χρηστών.
Η εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει κατά πόσο σχεδιάζει να επεκτείνει τη δοκιμή και σε άλλες χώρες.
Τα like και τα views έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία για πολλούς χρήστες τα τελευταία χρόνια. Μια ολόκληρη γενιά influencers βασίζεται σε αυτά, οι οποίοι βγάζουν πολύ χρήμα προσελκύοντας μεγάλους αριθμούς χρηστών που τους ακολουθούν. Όμως, την ίδια στιγμή τα like θεωρείται ότι κάνουν τους ανθρώπους να νοιώθουν άσχημα για τον εαυτό τους, όταν συγκρίνουν τον αριθμό των like που λαμβάνουν με τους αντίστοιχους αριθμούς των like άλλων χρηστών.
Το Facebook ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι δοκίμαζε την απόκρυψη των like στο Instagram στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών F8 τον Απρίλιο. Τότε, είπε ότι ήθελε να δώσει περισσότερη έμφαση στην προσωπική έκφραση έναντι της δημοφιλίας. Η δοκιμή στο Instagram ξεκίνησε στον Καναδά τον Μάιο και στη συνέχεια επεκτάθηκε στην Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τη Βραζιλία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι το Facebook χάρηκε με τα αρχικά αποτελέσματα.
Όμως, δύο ειδικοί λένε ότι το Facebook δεν λύνει, στην πραγματικότητα, το πρόβλημα. Αντιθέτως, απομακρύνει ένα σημαντικό εργαλείο που συμβάλλει στη δημιουργίας μιας αίσθησης κοινότητας.
«Η απόκρυψη των like σε Instagram και Facebook είναι δίκοπο μαχαίρι» λέει η Karen North, καθηγήτρια Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια. «Προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα των ατόμων αφαιρώντας ένα μέσο δημιουργίας ομάδων».
Και η Pamela Rutledge, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας για την Ψυχολογία των Μέσων, λέει ότι μια τέτοια πρωτοβουλία πηγαίνει κόντρα στη φυσική τάση των ανθρώπων να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους – μια τάση που κάποιες φορές επιδρά θετικά στην ανθρώπινη ευτυχία.
«Η απομάκρυνση των like που έχουν συγκεντρώσει οι άλλοι δεν αλλάζει την ανάγκη μας να συγκρινόμαστε» λέει. «Θα αναγκαστούμε, απλώς, να αναζητούμε με άλλους τρόπους την επιβεβαίωση των ‘σημαντικών’ άλλων».