Το Facebook κάνει «αγώνα δρόμου» ενάντια στο επιβλαβές περιεχόμενο
- 20/04/2019, 19:19
- SHARE
της Danielle Abril
Το Facebook λέει ότι οι τελευταίες ενημερώσεις του σε News Feed, Messenger και Instagram θα το βοηθήσουν να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση και το επιβλαβές περιεχόμενο. Αν και τα νέα χαρακτηριστικά φαίνεται να βελτιώνουν κάπως την κατάσταση, μην περιμένετε να τερματίσουν τελείως τις ψευδείς ειδήσεις. Το Facebook ανέλυσε τις νέες λειτουργίες του σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα στην έδρα του στο Μένλο Παρκ. Για την καταπολέμηση κακόβουλων δρώντων και ψευδών ειδήσεων, το κοινωνικό δίκτυο εισάγει αρκετά νέα μέτρα. Καταρχήν ξεκινάει με τον περιορισμό της εμβέλειας ομάδων που εξαπλώνουν επανειλημμένα παραπληροφόρηση. Με μια νέα μέτρηση που ονομάζεται “Click-Gap”, το Facebook λέει ότι βελτιώνεται επίσης στον εντοπισμό του click-bait. Και το κοινωνικό δίκτυο επεκτείνει επίσης το περιεχόμενο που θα ελέγχεται από το Associated Press. Επιπλέον, οι χρήστες του Messenger θα μπορούν να αποκτούν ένα σήμα επαλήθευσης, βοηθώντας στην καταπολέμηση της πλαστοπροσωπίας, ενώ θα είναι δυσκολότερο για τον χρήστη να βρίσκει αναρτήσεις στο Instagram που κρίνονται ακατάλληλες.
Τα μέτρα αυτά προορίζονται να «καθαρίσουν» τις σκοτεινότερες γωνιές της αυτοκρατορίας κοινωνικών μέσων του Facebook. Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία έχει βρεθεί στο στόχαστρο σχετικά με το πώς διαχειρίζεται την παραπληροφόρηση και το επιβλαβές περιεχόμενο. Για παράδειγμα, φιλοξένησε ζωντανές μεταδόσεις των δολοφονικών επιθέσεων στη Νέα Ζηλανδία τον Μάρτιο. Επιπλέον, βοήθησε στην εξάπλωση της παραπληροφόρησης και του λόγου μίσους που ενθάρρυνε τη δολοφονία μουσουλμάνων, δημιουργώντας χάος στη Σρι Λάνκα το Μάρτιο του 2018. Και εξέθεσε τις πληροφορίες χρηστών στην εταιρεία Cambridge Analytica, η οποία χρησιμοποίησε τα δεδομένα για να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του 2016. Αν και οι τελευταίες προσπάθειες του Facebook στοχεύουν στην πρόληψη μελλοντικών περιστατικών όπως αυτά, η εταιρεία παραδέχεται ότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολυάριθμες προκλήσεις αναφορικά με την καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων. «Είμαστε σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στους αντιπάλους μας» είπε ο Guy Rosen, αντιπρόεδρος ακεραιότητας του Facebook.
Και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που υποσκάπτουν τις προσπάθειες του Facebook να προάγει την ακεραιότητα του δικτύου του. Κατ’ αρχάς, η εταιρεία υιοθετεί μια προσέγγιση ουδετερότητας όσον αφορά τη διαγραφή της παραπληροφόρησης. Το Facebook θέλει να προσφέρει στους χρήστες έναν χώρο για να εκφράζονται ανοιχτά και να μοιράζονται πληροφορίες, ανεξάρτητα από την αξία τους, και είναι σχετικά επιλεκτικό ως προς το τι θεωρεί επιβλαβές.
Οι θέσεις που δεν ακολουθούν τα πρότυπα της κοινότητας – όπως απειλές σωματικής βλάβης, λόγος μίσους, βία και σεξουαλική δραστηριότητα – διαγράφονται. Πέρα απ’ αυτό, η πλατφόρμα αφαιρεί αναρτήσεις που παρέχουν παραπληροφόρηση σχετικά με τις εκλογές ή αυξάνουν τον κίνδυνο άμεσης εκδήλωσης βίας σε συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου. Όμως, η εταιρεία δεν αφαιρεί πληροφορίες από το Facebook μόνο και μόνο επειδή είναι ψευδείς, λέει η Tessa Lyons, επικεφαλής ακεραιότητας του news feed. Ως αποτέλεσμα, αναρτήσεις που περιέχουν αντιεπιστημονικούς ισχυρισμούς κατά του εμβολιασμού παραμένουν στην πλατφόρμα – αν και η εμβέλειά τους μειώνεται, όπως αναφέρει το WIRED.
Για τον προσδιορισμό δυνητικά επιβλαβών αναρτήσεων, η εταιρεία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη. Όμως, και η τεχνητή νοημοσύνη του Facebook μπορεί να παραπλανηθεί. Όταν δημοσιεύεται επιβλαβές περιεχόμενο, η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει και αφαιρεί ταχύτατα τα αντίγραφά του. Αλλά όταν το περιεχόμενο τροποποιηθεί μερικώς, το σύστημα μπορεί να μην το εντοπίσει – κι αυτό ακριβώς συνέβη με το βίντεο από τη δολοφονική επίθεση στη Νέα Ζηλανδία. Γι’ αυτό και το Facebook βασίζεται εκτεταμένα σε αξιολογητές περιεχομένου που είναι άνθρωποι και όχι μηχανές, οι οποίοι βλέπουν οι ίδιοι τις προβληματικές αναρτήσεις. Συνολικά, το Facebook απασχολεί 15.000 αξιολογητές περιεχομένου σε 20 μέρη σε όλο τον κόσμο.