To Fortune εξηγεί: Γιατί η Γερμανία πρέπει να σώσει την Ελλάδα

To Fortune εξηγεί: Γιατί η Γερμανία πρέπει να σώσει την Ελλάδα
German Chancellor Angela Merkel speaks during a news conference following a euro zone leaders summit in Brussels, Belgium, July 7, 2015. Greece faces a last chance to stay in the euro zone on Tuesday when Prime Minister Alexis Tsipras puts proposals to an emergency euro zone summit after Greek voters resoundingly rejected the austerity terms of a defunct bailout.REUTERS/Philippe Wojazer - RTX1JGRB

«Αν η Γερμανία θέλει να προστατεύσει τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη μελλοντικά, θα πρέπει να δείξει πολύ μεγαλύτερη συμπάθεια για τα δεινά των Ελλήνων». 

Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μοιάζει αναπόφευκτη, καθώς οι ψηφοφόροι της υπερχρεωμένης χώρας κατέστησαν σαφές εντός του σαββατοκύριακου πως δεν πρόκειται να αποδεχτούν την επιβολή μέτρων λιτότητας σε αντάλλαγμα με περαιτέρω οικονομική βοήθεια. Σε διεθνές επίπεδο, οι αγορές αντιδρούν στα νέα την ώρα που η μοίρα της Ελλάδας γίνεται μέρα με τη μέρα πιο αβέβαιη.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, υπάρχουν μόνο δύο πιθανές εκβάσεις και θα πρέπει να είναι προφανές για τη Γερμανία πως ένα από αυτά διαφυλάσσει τα συμφέροντά της καλύτερα.

Αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνηθεί την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, η χώρα θα αναγκαστεί να βγει από την ευρωζώνη. Αν συμβεί αυτό, η Ελλάδα προκειμένου να στηρίξει τις αφερέγγυες τράπεζές της, θα τυπώσει το δικό της νέο νόμισμα. Αυτό συνεπάγεται κι άλλα δεινά για την ελληνική οικονομία, όπως τον υψηλότερο πληθωρισμό, την αδράνεια των οικονομικών δραστηριοτήτων και άλλα.

Ως εκ τούτου, με την τόσο υποτιμημένη νέα δραχμή έναντι του ευρώ και την απουσία της στήριξης από την ΕΚΤ, η Ελλάδα θα σταματήσει να πληρώνει τους ξένους δανειστές. Αυτό όμως, θα ήταν μια φρικτή συνέπεια για τη Γερμανία, η οποία τελικά θα πάρει αν είναι τυχερή, μόνο ένα ελάχιστο μέρος των χρημάτων που η Ελλάδα χρωστά, ή ίσως, στην χειρότερη, και απολύτως τίποτα.

Από τη άλλη πλευρά, αν η Γερμανία συμφωνήσει να δείξει στην Ελλάδα λίγο μεγαλύτερη συμπόνια, διαγράφοντας ένα μέρος του χρέους της και αναδιαρθρώνοντας τους όρους αποπληρωμής αυτού που θα απομείνει, θα βοηθήσει ίσως την Ελλάδα να ξανακερδίσει την οικονομική της ισχύ και σε αντάλλαγμα να αποπληρώσει σταδιακά τους πιστωτές της.

Ωστόσο, η όποια διαγραφή η ελάφρυνση χρέους θα πρέπει να γίνει υπό τον όρο η Ελλάδα να εφαρμόσει λογικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα απαιτούσε από τη Γερμανία να διπλασιάσει το ρίσκο της, αλλά θα ήταν μόνο προσωρινό, επειδή έτσι η Γερμανία θα αποπληρωνόταν έστω και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Άλλωστε, το μεταπολεμικό οικονομικό θαύμα της Γερμανίας οφείλεται εν μέρει και στην ανακούφιση του χρέους της το 1953.