Το fund που έβγαλε 800% κέρδος από τη χρεοκοπία της Αργεντινής
- 03/03/2016, 20:45
- SHARE
Τα αμερικανικά κερδοσκοπικά funds εξαργυρώνουν μετά από 15 χρόνια.
Η Αργεντινή και τέσσερα κερδοσκοπικά funds έληξαν την Κυριακή μια 15ετή δικαστική διαμάχη, με την κυβέρνηση της λατινοαμερικανικής χώρας να δέχεται να τους πληρώσει το ποσό των 4,65 δισ. δολαρίων.
Αφότου η σκόνη αυτής της υπόθεση κατακάθισε, στο προσκήνιο βγήκαν τα στοιχεία από τα τεράστια κέρδη που πέτυχαν εκείνοι τους οποίους η προηγούμενη κυβέρνηση της Αργεντινής χαρακτήριζε ως «κοράκια».
Ένα από τα κερδοσκοπικά funds της υπόθεσης, το Bracebridge Capital της Βοστόνης, αναμένεται να βάλει στα ταμεία του το ποσό των 950 εκατ. δολαρίων για τα μόλις 120 εκατ. δολάρια που ξόδεψε για να αγοράσει τα υποτιμημένα αργεντίνικα ομόλογα. Ένα κέρδος το οποίο φτάνει περίπου το 800%!
Ο δισεκατομμυριούχος Πολ Σίνγκερ και η εταιρεία του, NML Capital –κύριος αντίπαλος της Αργεντινής στην υπόθεση- θα εισπράξει 2,28 δισ. δολάρια από τόκους και χρεολύσια. Το αρχικό ποσό της επένδυσης που είχε κάνει ήταν μόλις 617 εκατ. δολάρια, κι έτσι το κέρδος του θα είναι της τάξης του 370%.
Η απόφαση της νέας κυβέρνησης της Αργεντινής να πληρώσει τα κερδοσκοπικά funds ξεμπλόκαρε την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές έπειτα από τη χρεοκοπία του 2001 για το χρέος των 95 δισ. δολαρίων. Όμως το τίμημα για τις συγκεκριμένες υποθέσεις των αποκαλούμενων «κορακιών» είναι μεγάλο.
Η στρατηγική που χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα κερδοσκοπικά funds είναι απλή. Περιμένουν πότε μια χώρα θα βρεθεί στο χείλος της χρεοκοπίας, αγοράζουν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές το χρέος της, κι έπειτα μηνύουν το κράτος αυτό για να πάρουν πίσω την ονομαστική αξία του χρέους που κατέχουν κι όχι τα πολύ λιγότερα χρήματα που έδωσαν.
Έως το 2010 η Αργεντινή είχε καταφέρει να έρθει σε συμφωνία με το 92% των πιστωτών της, όμως ο Σίνγκερ και άλλοι επικεφαλής κερδοσκοπικών funds προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Ένας δικαστής από τη Νέα Υόρκη, ο Τόμας Γρκίεζα, πήρε το μέρος τους κι ανάγκασε την Αργεντινή να πληρώσει ό,τι της ζητούσαν, μπλοκάροντας με αυτόν τον τρόπο όλες τις συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί, καθώς η οικονομία της χώρας παρέμενε επισήμως χρεοκοπημένη.
Πλέον, η κυβέρνηση της χώρας πήρε την απόφαση να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία, όμως η τελική ετυμηγορία ανήκει στη Γερουσία η οποία καλείται να την επικυρώσει ανατρέποντας παράλληλα νόμους οι οποίοι επέβαλαν τη μη πληρωμή των κερδοσκοπικών funds. Κινήσεις τις οποίες όλοι αναμένουν να πραγματοποιηθούν.
Τελική ημερομηνία για να παρθεί η τελική απόφαση από τη Γερουσία της Αργεντινής είναι η 14η Απριλίου.