Το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε αμετάκλητα τον φόρο 3% στους τεχνολογικούς κολοσσούς παρά τις απειλές Τραμπ
- 11/07/2019, 14:30
- SHARE
Το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα αμετάκλητα την επιβολή φόρου σε εταιρίες-κολοσσούς της τεχνολογίας, αφού η γαλλική Γερουσία έδωσε το πράσινο φως στην τελική εκδοχή του νομοσχεδίου παρά την έρευνα από τις ΗΠΑ.
Η απόφαση προβλέπει την επιβολή φόρου 3% επί των εσόδων από ψηφιακές υπηρεσίες που αντλούν στη Γαλλία επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 25 εκατ. ευρώ στην ίδια τη χώρα και 750 εκατ. ευρώ σε όλο τον κόσμο. Θα έχει αναδρομική ισχύ από τις αρχές του 2019. Ο φόρος αναμένεται να επιβληθεί σε περίπου 30 ομίλους, μεταξύ των οποίων τις Google, Amazon, Facebook και Apple –γνωστές με το ακρώνυμο Gafa– καθώς και τις Meetic, Airbnb, Instagram ακόμα και τη γαλλική Criteo, και να εισφέρει στα κρατικά ταμεία 400 εκατ. ευρώ το 2019 και 650 εκατ. το 2020.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε χθες τη διενέργεια έρευνας για τον γαλλικό φόρο, σε μια ενέργεια που ενδέχεται να οδηγήσει τις ΗΠΑ στην επιβολή νέων δασμών ή άλλων εμπορικών περιορισμών.
«Μεταξύ συμμάχων μπορούμε και θα πρέπει να επιλύσουμε τις διαμάχες μας όχι με απειλές αλλά μέσω άλλων τρόπων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ στα μέλη της Γερουσίας πριν την τελική ψηφοφορία. «Η Γαλλία είναι κυρίαρχο κράτος, αποφασίζει με κυρίαρχο τρόπο για τα φορολογικά της ζητήματα και θα συνεχίσει να αποφασίζει με κυρίαρχο τρόπο για τα φορολογικά της ζητήματα», δήλωσε.
«Θα ήθελα να επαναλάβω στους Αμερικανούς εταίρους μας ότι αυτό οφείλει να είναι ένα κίνητρο προς αυτούς για να επιταχύνουν ακόμα περισσότερο τις εργασίες πάνω σε μια διεθνή λύση για τη φορολόγηση των εταιριών του Διαδικτύου στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ», πρόσθεσε.
Η Γαλλία προχώρησε με την επιβολή φόρου αφού οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε έναν φόρο που να ισχύει σε όλο το μπλοκ λόγω των αντιδράσεων από την Ιρλανδία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Η διαμάχη για τον λεγόμενο ‘ψηφιακό’ φόρο είναι διαφορετική από την εμπορική διαμάχη αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τον Τραμπ σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστούν παραχωρήσεις από την ΕΕ σε ό,τι αφορά τις εμπορικές συναλλαγές.
Η γαλλική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο φόρος δεν στοχοποιεί συγκεκριμένα τις αμερικανικές εταιρίες και θα επηρεάσει επίσης ευρωπαϊκές και ασιατικές εταιρίες.