Το ghosting επηρεάζει και την αγορά εργασίας – Οι «προσλήψεις-φαντάσματα»

Το ghosting επηρεάζει και την αγορά εργασίας – Οι «προσλήψεις-φαντάσματα»
Photo: pixabay.com
Οι recruiters διακόπτουν απότομα την επικοινωνία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πρόσληψης χωρίς εξήγηση.

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε το φαινόμενο του ghosting (όταν κάποιος διακόπτει απότομα οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας σε μια σχέση) κυρίως από τις προσωπικές μας επαφές, σε φιλικές και ερωτικές σχέσεις.

Ωστόσο, το ghosting αφορά πλέον και τις προσλήψεις και την αγορά εργασίας, όπως αναφέρει το Bloomberg.

To δημοσίευμα σημειώνει πως ως «θέσεις εργασίας-φάντασμα» ορίζονται οι καταχωρίσεις θέσεων εργασίας για ρόλους χωρίς καμία δραστηριότητα πρόσληψης. Μια νέα έκθεση του Bloomberg με στοιχεία από την Greenhouse αναφέρει ότι αυτού του είδους οι καταχωρίσεις έχουν φτάσει σε υψηλό επίπεδο δύο ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον κλάδο του consulting, αυτές οι καταχωρίσεις αυξήθηκαν στο 31% το δεύτερο τρίμηνο, από 26% πριν από δύο χρόνια, αναφέρει η έκθεση. Αυτές οι θέσεις εργασίας θεωρούνται «καμπανάκι για την οικονομία των λευκών κολάρων» (αφορά υψηλά αμειβόμενους και καλά εκπαιδευμένους υπαλλήλους) αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με αναφορές, οι recruiters διακόπτουν απότομα την επικοινωνία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πρόσληψης χωρίς εξήγηση. Η αλλαγή αυτή έχει αφήσει πολλούς αναζητούντες εργασία απογοητευμένους.

Η μειωμένη ζήτηση για παραδοσιακές συμβουλευτικές υπηρεσίες έχει οδηγήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας και βραδύτερες προσλήψεις σε εταιρείες όπως η Accenture, η Ernst & Young και η McKinsey.

Η ανάπτυξη στην αμερικανική αγορά συμβούλων επιβραδύνθηκε στο 5,2% πέρυσι από 14%, με πολλές εταιρείες να μειώνουν ή να ακυρώνουν έργα. Η φετινή ανάπτυξη προβλέπεται γύρω στο 6%, σύμφωνα με την Source Global Research.

Ο Τζον Στρος, συνιδρυτής και πρόεδρος της Greenhouse, δήλωσε:

«Όταν η οικονομία είναι σε έξαρση, πρέπει να αντιμετωπίζετε καλύτερα τους υποψηφίους για εργασία και να λαμβάνετε αποφάσεις ταχύτερα. Όταν η κατάσταση αντιστρέφεται και υπάρχουν πάρα πολλοί υποψήφιοι, επιβραδύνεται η λήψη αποφάσεων.

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων μπορούν να περιμένουν το τέλειο άτομο, οπότε συμπεριφέρονται χειρότερα στους ανθρώπους και τη γλιτώνουν».

Η έκθεση σημειώνει ότι ορισμένοι σύμβουλοι υποβάλλουν αιτήσεις για εκατοντάδες θέσεις εργασίας χωρίς επιτυχία, καθώς πολλοί ρόλοι τίθενται σε αναμονή ή ακυρώνονται.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα του κλάδου Χουνγκ Λι, αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι υπεύθυνοι προσλήψεων είναι καταβεβλημένοι και οι ξεπερασμένες αγγελίες εργασίας παραμένουν στο διαδίκτυο.

Εν τω μεταξύ, η αύξηση των μισθών στον τομέα των συμβούλων επιβραδύνεται, με τις αυξήσεις των μισθών να προβλέπεται να αυξηθούν μόνο κατά 3,85% το επόμενο έτος, από σχεδόν 5% το 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com