Το γουάν και η παγίδα των εξαγωγών: Η Κίνα σε σταυροδρόμι νομισματικής πολιτικής
- 03/01/2025, 16:01
- SHARE
Η απόφαση της Κίνας να παρέμβει στην ισοτιμία του γουάν, θέτοντας κόκκινες γραμμές, προκαλεί αναταράξεις στις εξαγωγές της χώρας, την ώρα που η οικονομία παλεύει να ανακάμψει. Το ενισχυμένο γουάν, αν και δείγμα νομισματικής σταθερότητας, απειλεί να περιορίσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των Κινέζων εξαγωγέων, όπως καταγράφει το Bloomberg.
Οι επιπτώσεις μιας ισχυρής ισοτιμίας
Το χερσαίο γουάν έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2022, με βάση τον δείκτη CFETS, ασκώντας πίεση στις εξαγωγές, ήδη αντιμέτωπες με τις εμπορικές απειλές του Ντόναλντ Τραμπ. Οι δασμοί που ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος υπόσχεται να αυξήσει στο 60% για τα κινεζικά προϊόντα, συνδυαστικά με τη σταθερή ισοτιμία του γουάν, εντείνουν τις δυσκολίες για μια ουσιαστική οικονομική ανάκαμψη.
«Η στρατηγική της Κίνας δοκιμάζεται»
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) διατηρεί το γουάν στα 7,3 ανά δολάριο από τον Δεκέμβριο, μειώνοντας τη μεταβλητότητα της αγοράς συναλλάγματος. Ωστόσο, ειδικοί, όπως ο Άλβιν Τ. Ταν της Royal Bank of Canada, προειδοποιούν πως η τεχνητή σταθερότητα περιορίζει την αποτελεσματικότητα της νομισματικής χαλάρωσης.
«Η ασθενέστερη ισοτιμία είναι κρίσιμη για να λειτουργήσει η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Αντίθετα, η ενίσχυση του γουάν περιπλέκει τις προσπάθειες βελτίωσης της οικονομίας», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Το στοίχημα των κινεζικών αγορών
Οι αγορές της Κίνας βιώνουν ταραχώδες ξεκίνημα το 2025, με τις μετοχές να καταγράφουν τη χειρότερη επίδοση της δεκαετίας. Η επιστροφή του Τραμπ στην εξουσία και η αναμενόμενη αύξηση δασμών ενδέχεται να επιτείνουν τις πιέσεις, ενώ τα κρατικά ομόλογα σημειώνουν ράλι, υποδεικνύοντας ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας.