Το γραφείο θα είναι πολύ διαφορετικό μετά την πανδημία

Το γραφείο θα είναι πολύ διαφορετικό μετά την πανδημία
Photo: pixabay.com

της S. Mitra Kalita

Τα εμβόλια αρχίζουν να διανέμονται και τα γραφεία σταδιακά ανοίγουν. Μήπως ήρθε η ώρα για μας τους υπαλλήλους γραφείου να επιστρέψουμε στην επαγγελματική μας στέγη;

Όχι τόσο γρήγορα.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των εργαζομένων στις ΗΠΑ που δουλεύουν από απόσταση λόγω της πανδημίας θα ήθελαν να συνεχίσουν να το κάνουν, σύμφωνα με έρευνα γνώμης της Gallup. Αλλά κι αυτοί που θέλουν πράγματι να επιστρέψουν στο γραφείο θα πρέπει να ξέρουν ότι η ιδέα της «επιστροφής» πρέπει να αναθεωρηθεί.

Δεν μπορεί να υπάρξει, η αλήθεια είναι, καμία επιστροφή στο τι υπήρχε πριν. Οι άνθρωποι έχουν κάνει δραστικό reset τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι. Η αβέβαιη οικονομία της πανδημίας σημαίνει επέκταση για κάποιους τομείς και συρρίκνωση για κάποιους άλλους. Και βέβαια η ικανότητα του καθενός για μετάβαση στο γραφείο παραμένει ένας άγνωστος παράγοντας, ειδικά για όσους αναγκάστηκαν να αλλάξουν χώρο κατοικίας λόγω του COVID.

Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν γραφεία – το αντίθετο. Οι εταιρείες συνεχίζουν να χρειάζονται ένα εργατικό δυναμικό που θα διατηρεί δεσμούς μεταξύ των μελών του καθώς και με την εργοδοσία.

«Το μέλλον της αγοράς γραφείων είναι η παραγωγικότητα. Η τοποθεσία του χώρου γραφείων ίσως να μην αλλάξει πολύ» είπε η Carmen Perkins, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Civitas Commercial Real Estate Services με έδρα στην Ουάσινγκτον. «Αυτό που αλλάζει είναι η εκμετάλλευση του χώρου».

Τα γραφεία μετά την πανδημία θα εστιάζουν περισσότερο στη δημιουργία και αντανάκλαση της κουλτούρας της εταιρείας. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν περισσότεροι χώροι για συναντήσεις και συλλογικές δραστηριότητες. Λόγοι συγκέντρωσης των μελών του προσωπικού σε έναν χώρο είναι και η εκπαίδευση, τα meetings, η οικοδόμηση ομάδων, η συνεργασία.

«Παρόλο που δίνουμε ευελιξία στους ανθρώπους μας, είναι δύσκολο. Επενδύεις τόσο χρόνο στο χτίσιμο μιας πραγματικά καλής ομάδας. Οι ομάδες θέλουν να είναι μαζί. Είναι δύσκολο να βγάλεις ιδέες όταν κοιτάς μια οθόνη όλη μέρα» λέει ο Nick Romito, ιδρυτής και CEO της εταιρείας τεχνολογικών εφαρμογών για real estate VTS.

«Οι CEO κατάφεραν να αλληλεπιδρούν με διαλειτουργικές ομάδες με πιο παραγωγικούς και δημοκρατικούς τρόπους μέσω των συζητήσεων στο Zoom» καταλήγει η Perkins. «Ο χώρος γίνεται πλέον το πεδίο όπου οικοδομείται και διατηρείται η κουλτούρα. Είναι σημαντικό το μπόλιασμα των ιδεών. Και οι εταιρείες θέλουν να το προφυλάξουν αυτό».

Επιπλέον, ο χώρος του γραφείο θα πρέπει να δίνει στους εργαζομένους ένα αίσθημα καθαριότητας και ασφάλειας. Τα κτίρια δεν πρέπει να είναι μόνο πράσινα από πλευράς διαχείρισης ενέργειας, αλλά και υγιεινά για τους υπαλλήλους που εργάζονται μέσα. Άρα, πρέπει να υπάρχουν πρωτόκολλα καθαρισμού, αναβαθμισμένα φίλτρα αέρα, και ταμπέλες με οδηγίες για το πού βρίσκεται τι σε κοινόχρηστους χώρους και χώρους γραφείου.

Πηγή: Fortune.com