Το «υδάτινο» περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα της τεχνητής νοημοσύνης

Το «υδάτινο» περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα της τεχνητής νοημοσύνης
Photo: Shutterstock
Η τεχνητή νοημοσύνη δεν απαιτεί μόνο τόνους ηλεκτρικής ενέργειας – καταβροχθίζει επίσης τεράστιες ποσότητες νερού.

Από περιβαλλοντική σκοπιά, υπάρχουν πολλά επιχειρήματα κατά της τεχνητής νοημοσύνης. Τώρα, μια πληθώρα νέων δεδομένων ίσως πείσουν ακόμα και τον πιο δύσπιστο παρατηρητή ότι το περιβαλλοντικό κόστος της νέας τεχνολογίας είναι μεγάλο.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η κατανάλωση ενέργειας από τα παγκόσμια κέντρα δεδομένων θα μπορούσε να υπερδιπλασιαστεί έως το 2026, «φτάνοντας σε επίπεδα που ξεπερνούν τα αντίστοιχα μεγάλων κρατών». Κατά ειρωνικό τρόπο, «αν και χρησιμοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη για να λύσουμε μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του κόσμου -από τη μοντελοποίηση του κλίματος έως τις καινοτομίες στον τομέα της υγείας- συμβάλλουμε επίσης σε μια διαφορετικού είδος περιβαλλοντική κρίση», ανέφερε πρόσφατα ο Chris Gladwin, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος εταιρείας τεχνολογίας, στο Fortune.

Τώρα, νέα δημοσιεύματα διαπιστώνουν ότι το ChatGPT της OpenAI καταναλώνει 519 χιλιοστόλιτρα ή λίγο περισσότερο από ένα μπουκάλι νερό, για να γράψει ένα email 100 λέξεων. Αυτό μεταδίδει, τουλάχιστον, η Washington Post σε μια ερευνητική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Riverside.

Προκειμένου να στέλνει ένα email την εβδομάδα για ένα χρόνο, το ChatGPT καταναλώνει 27 λίτρα νερού. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας στους 10 κατοίκους των ΗΠΑ -6 εκατομμύρια άνθρωποι- ζητούσε από το ChatGPT να γράφει ένα email την εβδομάδα, αυτό θα κόστιζε περισσότερα από 435 εκατομμύρια λίτρα νερού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολλά έχουν αναφερθεί σχετικά με τη χρήση ενέργειας που απαιτεί άμεσα κάθε εντολή στο ChatGPT. Πλέον, και η συζήτηση για το νερό έχει αρχίσει να γίνεται εντονότερη τους τελευταίους μήνες.

Όπως εξήγησε η Washington Post, κάθε εντολή που εισάγει ένας χρήστης στο ChatGPT μετατρέπεται γρήγορα σε κώδικα και «ρέει μέσω ενός διακομιστή που εκτελεί χιλιάδες υπολογισμούς για να καθορίσει τις καλύτερες λέξεις που θα χρησιμοποιηθούν σε μια απάντηση». Όλοι αυτοί οι υπολογισμοί περνούν από πραγματικούς, φυσικούς διακομιστές που βρίσκονται σε τεράστια κέντρα δεδομένων σε όλο τον κόσμο. Καθώς απαντάνε σε μια εντολή, οι διακομιστές ζεσταίνονται, όπως ένας παλιός φορητός υπολογιστής.

Κάπου εδώ εισέρχεται το ζήτημα του νερού. Για να μην υπερθερμανθούν και χαλάσουν αυτοί οι πάντα σημαντικοί διακομιστές, τα κέντρα δεδομένων βασίζονται σε μηχανισμούς ψύξης, συχνά μέσω «πύργων ψύξης» που επίσης απαιτούν νερό. Κάθε εγκατάσταση, ανάλογα με το κλίμα της περιοχής, χρησιμοποιεί διαφορετική ποσότητα νερού και ηλεκτρικής ενέργειας. Το West Des Moines της Αϊόβα αναδεικνύεται ταχύτατα σε δημοφιλή προορισμό, λόγω του εύκρατου κλίματος που απαιτεί λιγότερες παρεμβάσεις ψύξης.

«Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα εξαντλήσει τους πιο σημαντικούς φυσικούς υδάτινους πόρους μας», έγραψε ο Shaolei Ren, αναπληρωτής καθηγητής μηχανικής στο UC Riverside που προσπαθεί εδώ και χρόνια να ποσοτικοποιήσει τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στο κλίμα. Ωστόσο, ο Ren χαρακτήρισε την αυξανόμενη χρήση νερού της τεχνητής νοημοσύνης «σίγουρα ανησυχητική».

Εν μέσω της ταχείας αύξησης του πληθυσμού και του μεταβαλλόμενου κλίματος, η «εξάντληση των υδάτινων πόρων και η γήρανση των υδάτινων υποδομών» είναι μερικές από τις πιο εξέχουσες προκλήσεις, έγραψε τον Νοέμβριο. «Η ανησυχία δεν αφορά μόνο την απόλυτη ποσότητα χρήσης νερού από τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και το πώς οι προγραμματιστές μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης ανταποκρίνονται στην κοινή παγκόσμια πρόκληση της έλλειψης νερού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ξηρασίες, σημείωσε, είναι από τις πιο άμεσες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και εναπόκειται στις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της χρήσης νερού στις δραστηριότητές τους – και οι εταιρείες τεχνολογίας που χρησιμοποιούν παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη βρίσκονται στην κορυφή αυτής της λίστας. «Βλέπουμε ήδη μεγάλες εντάσεις μεταξύ των κέντρων δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης και των τοπικών κοινοτήτων σχετικά με τη χρήση του νερού», έγραψε ο Ren. «Εάν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης συνεχίσουν να καταβροχθίζουν τους υδάτινους πόρους, αυτές οι εντάσεις θα γίνουν πιο συχνές και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κοινωνικές αναταράξεις».

Στην έκθεση βιωσιμότητας της Microsoft πέρυσι, η εταιρεία είπε ότι η παγκόσμια κατανάλωση νερού από την ίδια αυξήθηκε κατά 34% μεταξύ 2021 και 2022. Την ίδια περίοδο, η χρήση νερού από τη Google αυξήθηκε κατά 20%, έγραψε η εταιρεία στη δική της έκθεση. «Είναι δίκαιο να πούμε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της αύξησης και στις δύο εταιρείες οφείλεται στην τεχνητή νοημοσύνη», είχε πει ο Ren στο AP εκείνη την εποχή.

Η Holly Alpine, η οποία ήταν κάποτε ανώτερη διευθύντρια Κοινοτικής Περιβαλλοντικής Αειφορίας Κέντρων Δεδομένων της Microsoft, παραιτήθηκε από την εταιρεία νωρίτερα φέτος, όπως ανέφερε στο Fortune, λόγω της οικολογικά ανεύθυνης ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης από την εταιρεία.

«Οι αναφορές των αναλυτών υποδηλώνουν ότι οι προηγμένες τεχνολογίες – όπως η τεχνητή νοημοσύνη ή η μηχανική μάθηση – ενδέχεται να αυξήσουν την απόδοση ορυκτών καυσίμων κατά 15%, συμβάλλοντας στην αναζωπύρωση του πετρελαίου και ενδεχομένως καθυστερώντας την παγκόσμια μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», καταλήγει η Alpine.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com