Το Ηνωμένο Βασίλειο αρχίζει το κυνήγι για νέες αγορές
- 10/07/2016, 21:00
- SHARE
Η Βρετανία ψήφισε υπέρ του διαζυγίου με τον μεγαλύτερο εμπορικό του εταίρο. Πλέον πρέπει να βρει νέες αγορές, και γρήγορα.
Οι διαπραγματεύσεις γύρω από τους όρους της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρ. Ένωση (ΕΕ) θα διαρκέσουν χρόνια, κι αυτό σημαίνει παρατεταμένη αβεβαιότητα για τον εξαγωγικό κλάδο. Και οι επιχειρήσεις ζητούν από την κυβέρνηση να καταστρώσει ένα πλάνο.
Δύο εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο διοργάνωσε την πρώτη κυβερνητική αποστολή για την ανάπτυξη νέων υπεράκτιων αγορών.
Ο Υπουργός Βιομηχανίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Σατζίντ Τζαβίντ, ταξίδεψε στην Ινδία για την έναρξη συνομιλιών, που θα αφορούν το είδος της εμπορικής σχέσης που θα έχουν οι δύο χώρες μόλις η Βρετανία φύγει από την ΕΕ.
Ο Τζαβίντ θα πει στους Ινδούς αξιωματούχους ότι η Βρετανία θέλει μια εμπορική συμφωνία «όσο το δυνατόν γρηγορότερα» αφότου εγκαταλείψει το οικονομικό μπλοκ των 28 κρατών.
Πριν το δημοψήφισμα, ο Πρόεδρος Ομπάμα προειδοποίησε ότι το Brexit θα έβαζε το Ηνωμένο Βασίλειο «στο τέλος της ουράς» για τη διαπραγμάτευση μιας εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Όμως, η Ινδία, η οποία προσπαθεί εδώ και χρόνια να πετύχει μια συμφωνία με την ΕΕ, δεν φαίνεται να συμμερίζεται την άποψη αυτή.
Οι δύο χώρες ήδη έχουν στενούς οικονομικούς δεσμούς. Η Tata Motors, για παράδειγμα, έχει υπό την ιδιοκτησία της τον κατασκευαστή αυτοκινήτων πολυτελείας Jaguar Land Rover. Και το Ηνωμένο Βασίλειο, με τη σειρά του, είναι ένας βασικός επενδυτής σε ινδικές εταιρείες.
Για δεκαετίες, η ΕΕ διαπραγματευόταν τις εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας εκ μέρους της. Πλέον, η χώρα είναι αντιμέτωπη με την πρόκληση να ορίσει νέους όρους συνεργασίας με την ΕΕ, καθώς και με τις 50 χώρες με τις οποίες διατηρεί εμπορικές συμφωνίες η Ένωση.
Ως πρώτο βήμα, η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να προσλάβει εκατοντάδες ειδικούς εμπορικών διαπραγματεύσεων. Ο Τζαβίντ είπε ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει να διαθέτει 300 εξειδικευμένους αξιωματούχους μέχρι το τέλος του έτους.
Μέσα στους επόμενους μήνες, ο Τζαβίντ σχεδιάζει να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα για εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Αλλά ο προσδιορισμός μιας νέας σχέσης με την ΕΕ θα είναι η κορυφαία προτεραιότητα για τη Βρετανία.