To Ιράν αγχώνει τη Δύση: Χρησιμοποίησε σε στρατιωτικές ασκήσεις πυραύλους εξοπλισμένους με τεχνητή νοημοσύνη
- 27/01/2025, 14:15
- SHARE
Το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους που κατευθύνονται από τεχνητή νοημοσύνη στη διάρκεια στρατιωτικών γυμνασίων στα ύδατα του Κόλπου, μετέδωσε την Δευτέρα κρατικό μέσο ενημέρωσης.
Από την Παρασκευή, οι Φρουροί της Επανάστασης, ο ιδεολογικός στρατός του Ιράν, διεξάγουν γυμνάσια στο νοτιοδυτικό Ιράν, στα ύδατα του Κόλπου και στις επαρχίες Μπουσέρ και Χουζεστάν, σύμφωνα με την κρατική τηλεόρση.
Η ναυτική δύναμη των Φρουρών «εκτόξευσε πυραύλους Ghaem και Almas εξοπλισμένους με τεχνητή νοημοσύνη από εξελιγμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα Mohajer-6 και Ababil-5», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Οι πύραυλοι αυτοί «κατέστρεψαν με επιτυχία υποθετικούς εχθρικούς στόχους» στο νοτιοδυτικό Ιράν, πρόσθεσε το IRNA.
Τα γυμνάσια αυτά επέτρεψαν να προστατευθούν «ευαίσθητες εγκαταστάσεις, όπως τα συγκροτήματα αερίου και πετρελαίου της Ασαλουγιέχ, ο πυρηνικός σταθμός (της Μπουσέρ), οι πετρελαϊκές εξέδρες και διυλιστήρια», ανακοίνωσε ο διοικητής της ναυτικής δύναμης των Φρουρών, ο υποναύαρχος Αλιρεζά Τανγκσιρί, σύμφωνα με την τηλεόραση.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε αφού ανέλαβε καθήκοντα στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρικτής μιας πολιτικής «μέγιστης πίεσης» επί του Ιράν κατά την προηγούμενη θητεία του (2017-2021).
Ο Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη ότι επιθυμεί μια «συμφωνία» με το Ιράν, ορκισμένο εχθρό των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, ελπίζοντας να αποφύγει πλήγματα εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Το Ιράν, ο εξοπλισμός του οποίου ήταν άλλοτε σε μεγάλο βαθμό αμερικανικός, υποχρεώθηκε να κατασκευάζει τα δικά του όπλα, όταν η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 και οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις.
Το Ιράν διαθέτει πλέον ένα στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα από τα πιο εκτεταμένα του κόσμου. Τα όπλα του κατασκευάζονται εγχωρίως και κυμαίνονται από συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας μέχρι πυραύλους και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.
Εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, λίγες χώρες στον κόσμο διαθέτουν δική τους τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.
Τον Αύγουστο, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να επενδύσει περαιτέρω στον τομέα αυτό.
Τις τελευταίες εβδομάδες, το Ιράν είχε ήδη πραγματοποιήσει στρατιωτικά γυμνάσια σε όλη τη χώρα, κυρίως κοντά σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στο δυτικό και το κεντρικό Ιράν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Προς νέες μειώσεις φόρων η κυβέρνηση – Τι εξετάζει το ΥΠΕΘΟ
- Μέσα σε 30 μέρες η απόφαση του Τραμπ για την πώληση του TikTok
- Το Stargate της OpenAI μπορεί να είναι το μεγαλύτερο στοίχημα που έχει υπάρξει ποτέ στον κλάδο της τεχνολογίας
Πηγή: ΑΠΕ