Το Ιράν απειλεί τη Δύση με «κλείσιμο» της Μεσογείου, λόγω του πολέμου στη Γάζα

Το Ιράν απειλεί τη Δύση με «κλείσιμο» της Μεσογείου, λόγω του πολέμου στη Γάζα
epa08108198 An Iranian flag is half-masted at the Iranian embassy, The Hague, Netherlands, 06 January 2020, in memory of the recently killed Iranian general Qasem Soleimani. Soleimani was killed in a targeted US airstrike on 03 January 2020 in Baghdad, Iraq. EPA/SEM VAN DER WAL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στον απόηχο των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι της Υεμένης.

Το Ιράν απείλησε το Σάββατο τις χώρες της Δύσης για αποκλεισμό της Μεσογείου θάλασσας εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνέχιζαν να διαπράττουν «εγκλήματα» στη Γάζα, ανέφεραν ιρανικά μέσα ενημέρωσης χωρίς να εξηγήσουν πώς θα συνέβαινε αυτό.

Το Reuters σημειώνει πως το Ιράν υποστηρίζει τη Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν αυτό που αποκαλεί ισραηλινά εγκλήματα στη Γάζα, όπου οι εβδομαδιαίοι βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους και έχουν εκδιώξει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού από τα σπίτια του.

«Σύντομα θα περιμένουν το κλείσιμο της Μεσογείου, του στενού του Γιβραλτάρ και άλλων υδάτινων οδών», ανέφερε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, επικαλούμενο τον ταξίαρχο Μοχάμαντ Ρέζα Νακντί, συντονιστή διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Η ομάδα των Χούθι της Υεμένης – που πρόσκειται στο Ιράν- επιτέθηκε τον τελευταίο μήνα σε εμπορικά πλοία που διέπλεαν την Ερυθρά Θάλασσα σε αντίποινα για την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, οδηγώντας ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες να αλλάξουν δρομολόγια.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Παρασκευή ότι το Ιράν ήταν «βαθιά αναμεμειγμένο» στο σχεδιασμό επιχειρήσεων εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το ίδιο το Ιράν δεν έχει άμεση πρόσβαση στη Μεσόγειο και δεν ήταν σαφές πώς οι Φρουροί θα μπορούσαν να επιχειρήσουν να την αποκλείσουν, αν και ο Νακντί μίλησε για «τη γέννηση νέων δυνάμεων αντίστασης και το κλείσιμο άλλων πλωτών οδών».

«Χθες, ο Περσικός Κόλπος και τα Στενά του Ορμούζ έγιναν εφιάλτης γι’ αυτούς και σήμερα είναι παγιδευμένοι στην Ερυθρά Θάλασσα», ανέφερε ο Νακντί.

Οι μόνες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Μεσόγειο είναι η Χεζμπολάχ του Λιβάνου και οι συμμαχικές πολιτοφυλακές στη Συρία, στην άλλη άκρη της θάλασσας από το Γιβραλτάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com