Το Ιράν μπαίνει στο «παιχνίδι» των κρυπτονομισμάτων
- 26/07/2018, 16:30
- SHARE
Με τις ΗΠΑ να έχουν αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και τους ακόλουθους δασμούς, στη χώρα επικρατεί ένα κλίμα επείγουσας ανάγκης.
Το Ιράν προχωρά το σχέδιό του να εισάγει ένα εθνικό κρυπτονόμισμα, εν μέρει ως ένα τρόπο για να ανταποκριθεί στους αμερικανικούς δασμούς. Η ιρανική κυβέρνηση δήλωσε ήδη από τον Απρίλιο ότι είχε αναπτύξει ένα πειραματικό εγχώριο κρυπτονόμισμα. Με τις ΗΠΑ να έχουν αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και να έχουν αποκαταστήσει περισσότερες κυρώσεις, στη χώρα επικρατεί ένα κλίμα επείγουσας ανάγκης.
Το κρατικά επιδοτούμενο κανάλι του Ιράν, Press TV ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι «το σχέδιο για τη δημιουργία ενός εθνικού κρυπτονομίσματος» προχωρούσε, και η κεντρική τράπεζα συνεργαζόταν μαζί με «ντόπιες εταιρείες σχετικές με το θέμα» για την ανάπτυξη του εικονικού νομίσματος.
Οι πληροφορίες αυτές έρχονται σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της απόλυσης του διευθυντή της κεντρικής τράπεζας, με την αιτιολογία ότι δεν έκανε όλα όσα έπρεπε προκειμένου να είναι προετοιμασμένη η χώρα για να αντιμετωπίσει τους αμερικανικούς δασμούς.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιρανικής έκδοσης της Financial Tribune, όπου παραθέτει δηλώσεις του Amir Hossein Davaie, ενός συμβούλου του υπουργείου τηλεπικοινωνιών, ανέφερε ότι το κρυπτονόμισμα θα χρησιμοποιείτο αρχικά για να ξεκαθαριστούν οι τραπεζικές συναλλαγές «αλλά αφού κερδίσουμε περισσότερη εμπειρία, είναι πιθανό το εθνικό κρυπτονόμισμα να χρησιμοποιηθεί και ευρέως».
Το Ιράν δεν είναι η μόνη χώρα που οδηγείται στην κρυπτοοικονομία προκειμένου να ανταποκριθεί στους δασμούς. Νωρίτερα φέτος η Βενεζουέλα ξεκίνησε ένα εικονικό νόμισμα, το Πέτρο, το οποίο συνδέθηκε στα αποθέματα πετρελαίου της νοτιοαμερικανικής χώρας. Οι ΗΠΑ απάντησαν με το να απαγορέψουν στους Αμερικανούς να χρησιμοποιούν το Πέτρο. Η Βενεζουέλα σχεδιάζει τώρα να συνδέσει το αναβαθμισμένο νόμισμα Μπολίβαρ με το Πέτρο, καθώς επανεκτιμά το επίσημο νόμισμα σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.