Το Ιράν διαψεύδει την αποστολή πυραύλων στη Ρωσία και καταδικάζει τις νέες κυρώσεις της Δύσης

Το Ιράν διαψεύδει την αποστολή πυραύλων στη Ρωσία και καταδικάζει τις νέες κυρώσεις της Δύσης
DOHA, IRAN - NOVEMBER 29: Fans of Iran and USA wave flags at tribune prior to the FIFA World Cup Qatar 2022 Group B match between Iran and USA at Al Thumama Stadium in Doha, Qatar on November 29, 2022. Serhat Cagdas / Anadolu Agency (Photo by Serhat Cagdas / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης απειλεί την ευρύτερη ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Τεχεράνη δεν έχει παραδώσει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία και ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα μεταξύ τους.

«Για άλλη μια φορά, οι ΗΠΑ και οι Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία ενεργούν με βάση λανθασμένες πληροφορίες και λανθασμένη λογική. Το Ιράν ΔΕΝ έχει παραδώσει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία. Τελεία και παύλα… Οι κυρώσεις δεν αποτελούν λύση, αλλά μέρος του προβλήματος» ανέφερε ο υπουργός Αμπάς Αρακτσί σε ανάρτησή του στο Χ.

«Αυτή η ενέργεια των τριών ευρωπαϊκών χωρών αποτελεί μέρος της συνέχειας της εχθρικής πολιτικής της Δύσης και της οικονομικής τρομοκρατίας εναντίον του ιρανικού λαού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Κανάνι.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα απαντήσει κατάλληλα και αναλογικά», πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει ποιά θα είναι αυτά τα «μέτρα».

Ο Κανάνι διεύψευσε για άλλη μια φορά ότι η χώρα του έχει παραδώσει όπλα στη Ρωσία για να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Όπως έχει επισημανθεί προηγουμένως, οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν πούλησε βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσική Ομοσπονδία είναι παντελώς αβάσιμος και ψευδής», τόνισε ο Ιρανός αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία παρέλαβε βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν και είναι πιθανό να τους χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία εντός εβδομάδων. Η συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης απειλεί την ευρύτερη ευρωπαϊκή ασφάλεια, είπε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία επέβαλαν την Τρίτη νέες κυρώσεις στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων μέτρων κατά της εθνικής αεροπορικής εταιρείας Iran Air.

Το Κρεμλίνο απέρριψε την Τετάρτη τις αναφορές ότι το Ιράν έχει στείλει πυραύλους στη Ρωσία, λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί για διάφορες μεταφορές όπλων είναι αβάσιμοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com