Το Ιράν δηλώνει ανοικτό σε διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά χωρίς πιέσεις

Το Ιράν δηλώνει ανοικτό σε διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά χωρίς πιέσεις
An Iranian flag is hanging at the A'zam mosque in the holy city of Qom, 145 km (90 miles) south of Tehran, on February 7, 2024. Qom is known as the religious capital of Iran and played a pivotal role in the 1979 Islamic Revolution. The city has become a center for the struggle against the Pahlavi regime due to the presence of the Qom Seminary and the sources of emulation. (Photo by Morteza Nikoubazl/NurPhoto) (Photo by Morteza Nikoubazl / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Εν μέσω ευρωπαϊκών πιέσεων και της πιθανής επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη για συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα, θέτοντας ως όρο την απουσία πιέσεων και εκφοβισμών.

Με την πυρηνική διπλωματία να βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνών πιέσεων, το Ιράν εκφράζει την πρόθεσή του να συμμετάσχει σε συνομιλίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υποκύψει σε πιέσεις.

Κατά την επίσκεψη του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ραφαέλ Γκρόσι, στην Τεχεράνη, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αράκτσι τόνισε: «Είμαστε πρόθυμοι να διαπραγματευτούμε με βάση τα εθνικά μας συμφέροντα και δικαιώματα, αλλά όχι υπό εκφοβισμό».

Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία φέρονται να πιέζουν για νέο ψήφισμα κατά του Ιράν μέσω του ΔΟΑΕ, σε μια προσπάθεια να εντείνουν τη διπλωματική πίεση. Σύμφωνα με ανώτερο Ιρανό αξιωματούχο, η Τεχεράνη σκοπεύει να στείλει μήνυμα ενδιαφέροντος για συμφωνία, αλλά προειδοποιεί ότι οι πιέσεις θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία από τον Ιανουάριο προσθέτει ένταση στο ζήτημα, καθώς κατά την προηγούμενη θητεία του αποσύρθηκε από την πυρηνική συμφωνία του 2015, επιβάλλοντας σκληρές κυρώσεις στο Ιράν. Παρόλο που ο Τραμπ δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως τη στάση του, αναλυτές εκτιμούν ότι θα συνεχίσει την πολιτική «μέγιστης πίεσης».

Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, κάλεσε την Τεχεράνη να λάβει άμεσα μέτρα για την επίλυση εκκρεμοτήτων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνεργασίας για τη διατήρηση της διεθνούς ασφάλειας. Με τη διπλωματική αβεβαιότητα να κορυφώνεται, το μέλλον των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν παραμένει αβέβαιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: