Το Ιράν ξεκαθαρίζει σε ΗΠΑ και Ισραήλ: «Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ το πυρηνικό μας πρόγραμμα»

Το Ιράν ξεκαθαρίζει σε ΗΠΑ και Ισραήλ: «Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ το πυρηνικό μας πρόγραμμα»
epa11461407 (FILE) - Iranian reformist presidential candidate Masoud Pezeshkian (C) is escorted after casting his vote at a polling station during the presidential election in Ghaleh Hasan Khan, Iran, 05 July 2024 (reissued 06 July 2024). According to a statement issued by the Ministry of Interior, Masoud Pezeshkian won the presidential runoff election, held in the wake of the death of late Iranian President Ebrahim Raisi, whom died in a hellicopter crash. Iran held the second round of its presidential election on 05 July 2024. EPA/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Αν δεν έχουμε πυραύλους, θα μας βομβαρδίζουν όποτε θέλουν, όπως ακριβώς στη Γάζα», δήλωσε ο Πεζεσκιάν.

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Τεχεράνη δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το πυραυλικό της πρόγραμμα, καθώς χρειάζεται μια τέτοια αποτροπή για την ασφάλειά της σε μια περιοχή όπου ο το Ισραήλ, είναι σε θέση να «ρίχνει πυραύλους στη Γάζα κάθε μέρα».

Το Reuters σημειώνει πως η Τεχεράνη αψηφά εδώ και χρόνια τις δυτικές εκκλήσεις να περιορίσει το πυραυλικό της πρόγραμμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους κατηγόρησαν πιο πρόσφατα το Ιράν ότι μεταφέρει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία για τον πόλεμό της στην Ουκρανία, επιβάλλοντας νέες κυρώσεις στη Μόσχα και την Τεχεράνη.

Και οι δύο χώρες έχουν αρνηθεί τους ισχυρισμούς.

«Αν δεν έχουμε πυραύλους, θα μας βομβαρδίζουν όποτε θέλουν, όπως ακριβώς στη Γάζα», δήλωσε ο Πεζεσκιάν, αναφερόμενος στη σύγκρουση στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής ομάδας Χαμάς.

Ο ίδιος επανέλαβε την επίσημη θέση της Τεχεράνης, καλώντας τη διεθνή κοινότητα «να αφοπλίσει πρώτα το Ισραήλ προτού προβεί στις ίδιες απαιτήσεις προς το Ιράν».

Για διάλογο με τις ΗΠΑ

Ο ίδιος είπε πως Ιράν θα μπορούσε να διεξάγει απευθείας συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν η Ουάσινγκτον αποδείξει «στην πράξη» ότι δεν είναι εχθρική προς την Ισλαμική Δημοκρατία.

«Δεν είμαστε εχθρικοί απέναντι στις ΗΠΑ, θα πρέπει να τερματίσουν την εχθρότητά τους απέναντί μας, δείχνοντας στην πράξη την καλή τους θέληση», δήλωσε ο Πεζεσκιάν, προσθέτοντας: «Είμαστε αδελφοί και με τους Αμερικανούς».

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο του 2021, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να διαπραγματευτεί την αναβίωση του πυρηνικού συμφώνου βάσει του οποίου το Ιράν είχε περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την απαλλαγή από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ.

Ωστόσο, η Τεχεράνη αρνήθηκε να διαπραγματευτεί απευθείας με την Ουάσινγκτον και εργάστηκε κυρίως μέσω Ευρωπαίων ή Αράβων μεσαζόντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com