Το ισχυρό δολάριο έπληξε τις αμερικανικές επιχειρήσεις

Το ισχυρό δολάριο έπληξε τις αμερικανικές επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις της Βόρειας Αμερικής κατέγραψαν αρνητικές επιπτώσεις ύψους 18,66 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέταρτο τρίμηνο του 2014.

Οι επιχειρήσεις της Βόρειας Αμερικής κατέγραψαν αρνητικές επιπτώσεις ύψους 18,66 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέταρτο τρίμηνο του 2014, λόγω της πορείας που ακολούθησε το δολάριο στο διάστημα αυτό. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες που έχουν καταγραφεί από τότε που ξέσπασε η κρίση του ευρώ και οι αναλυτές αναμένουν η κατάσταση να επιδεινωθεί στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία έκθεσης της FiREapps, οι αρνητικές επιπτώσεις λόγω της πορείας του δολαρίου ήταν διπλάσιες στο τέταρτο τρίμηνο του 2014 από ό,τι στα τρία προηγούμενα τρίμηνα αθροιστικά. Ειδικότερα, σημειώνεται: «Το δολάριο συνέχισε να ισχυροποιείται έναντι των κυριότερων νομισμάτων στο τελευταίο τρίμηνο του 2014 (…) οι προοπτικές έχουν αλλάξει σημαντικά. Τον Δεκέμβριο του 2014, για παράδειγμα, η πρόβλεψη για το ευρώ ήταν να υποχωρήσει στο 1,19 έναντι του δολαρίου μέχρι το τέλος του 2015. Το ευρώ πέρασε το σημείο αυτό στις αρχές Ιανουαρίου».

Οι απώλειες των βορειοαμερικανικών επιχειρήσεων αποδίδονται στο γεγονός πως όταν το δολάριο ανεβαίνει καθίσταται δυσκολότερο για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές στο εξωτερικό να αγοράσουν αμερικανικά προϊόντα. Έτσι, για τους εξαγωγείς των Ηνωμένων Πολιτειών, το ισχυρότερο δολάριο αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση.