Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης
epa07248441 Libyan soldiers stand in front of the fire-damaged building of the Foreign Ministry following an attack allegedly carried out by the Islamic State terror organization in Tripoli, Libya, 25 December 2018. According to media reports, at least three civilians were killed and ten were wounded in an attack allegedly carried out by the Islamic State terror organization targeting the headquarters of the Libyan foreign ministry in the capital Tripoli. The attack took place when a suicide bomber detonated his explosive belt, while two other extremists were killed during an exchange of fire with Libyan security forces. EPA/STRINGER

Οι τζιχαντιστές βρίσκονται πίσω από την επίθεση στο κυβερνητικό κτίριο στην Τρίπολη που άφησε πίσω τρεις νεκρούς και 21 τραυματίες.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που διαπράχθηκε χθες Τρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης στην Τρίπολη, μέσω του πρακτορείου «ειδήσεων» Άμακ, ενός από τα όργανα προπαγάνδας της.

Σύμφωνα με το Άμακ, τρία μέλη του ΙΚ συμμετείχαν στην επίθεση, κατά την οποία σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός υψηλόβαθμου λίβυου διπλωμάτη, και τραυματίστηκαν άλλοι 21. Την ίδια πληροφορία έδωσε στη δημοσιότητα το SITE, ένα εξειδικευμένο αμερικανικό κέντρο το οποίο παρακολουθεί συστηματικά τη δραστηριότητα του τζιχαντιστικού κινήματος στο Διαδίκτυο.

Τρεις «στρατιώτες του χαλιφάτου», που έφεραν γιλέκα με εκρηκτικά και αυτόματα όπλα, κατάφεραν να «καταλάβουν εξ εφόδου τα κεντρικά γραφεία του υπουργείου Εξωτερικών της λιβυκής κυβέρνησης των αποστατών στο κέντρο της Τρίπολης», κατά την ανακοίνωση του ΙΚ που κυκλοφορεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και αναδίφησε το κέντρο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας , η οποία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, παραδέχθηκε χθες Τρίτη ότι η κατάσταση «χάους» που συνεχίζει να επικρατεί στη Λιβύη ως προς την ασφάλεια δημιουργεί «εύφορο έδαφος» για την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Η κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια είναι καλή μόνο φαινομενικά, στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου», παραδέχθηκε ο Φάθι Μπατς Αγά κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον επικεφαλής της λιβυκής διπλωματίας Ταχάρ Σιάλα, μερικές ώρες μετά την επίθεση στην Τρίπολη στην οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι είκοσι και πλέον.

Ο υπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχουν «αδυναμίες» και «αποτυχίες» των μέτρων ασφαλείας, προσπαθώντας να δώσει μια εξήγηση για το πώς οι τζιχαντιστές μπόρεσαν να εισβάλλουν στο λιβυκό ΥΠΕΞ. «Το χάος ως προς την ασφάλεια συνεχίζεται», κι αυτό προσφέρει «εύφορο έδαφος στο Ντάες», συνέχισε ο υπουργός, χρησιμοποιώντας ένα ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά. Αυτό το «χάος» είναι «πέραν του ελέγχου μας», συμπλήρωσε, αναγνωρίζοντας την αδυναμία της ΚΕΕ να αντιμετωπίσει τις ένοπλες οργανώσεις που επιβάλλουν τον δικό τους νόμο η καθεμία σε διάφορες περιοχές της χώρας, ειδικά στην Τρίπολη.

Ο Μπατς Αγά έκανε λόγο για τεράστια έλλειψη μέσων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι στις αποθήκες και στους όρχους του υπουργείου του βρέθηκαν «μηδέν όπλα» και «μηδέν οχήματα» όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο.

Η ΚΕΕ είχε ανακοινώσει ότι θα εφάρμοζε μια σειρά «μεταρρυθμίσεων» που αφορούσαν τις υπηρεσίες ασφαλείας μετά τις αιματηρές συγκρούσεις τον Σεπτέμβριο ανάμεσα σε αντίπαλες οργανώσεις κοντά στην πρωτεύουσα. Τα μέτρα αυτά υποστηρίχθηκαν από την αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη και είχαν κυρίως σκοπό να εκπαιδευτούν τα σώματα ασφαλείας.

Ο Σιάλα από την πλευρά του «επανέλαβε» την έκκληση της ΚΕΕ να αρθεί εν μέρει το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από τα Ηνωμένα Έθνη στη Λιβύη μετά το 2011. «Η σταθερότητα δεν μπορεί να αποκατασταθεί (…) χωρίς τη μερική άρση του εμπάργκο, προκειμένου να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια και να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία», επέμεινε.

Μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, κι εξαιτίας του απόλυτου χάους που ακολούθησε, ο ΟΗΕ επιβάλλει από το 2011 εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Οι ειδικοί του όμως επισημαίνουν πως παρ’ όλ’ αυτά ότι γίνονται άφθονες παραδόσεις όπλων σε λιβυκές οργανώσεις, από το Σουδάν, την Αίγυπτο, την Τουρκία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP