Το Ισραήλ έπληξε πάνω από 300 θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο – Τουλάχιστον 274 οι νεκροί

Lebanon israel hezbolah
epa11616874 Emergency workers use an excavator to clear the rubble at the site which was targeted by an Israeli strike the previous day, in the southern suburb of Beirut, Lebanon, 21 September 2024. At least thirty-one people, including Hezbollah commander Ibrahim Akil, were killed and dozens injured in an attack which targeted the southern suburb of Beirut, according to the Lebanese Ministry of Health. The Israeli military stated on 20 September that it conducted a 'targeted strike' in Beirut, claiming that the 'Hezbollah Commanders we eliminated today' had been planning attacks on northern areas of Israel. EPA/WAEL HAMZEH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο ισραηλινός στρατός σχεδιάζει να εξαπολύσει πιο «εκτεταμένες» επιθέσεις εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως πάνω από 300 στόχοι της Χεζμπολάχ έχουν προσβληθεί μέχρι σήμερα και ότι ο αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της χώρας (IDF), Χέρζι Χάλεβι, ενέκρινε την επίθεση σε νέους στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Νωρίτερα σήμερα, οι IDF ανακοίνωσαν στο Telegram ότι επιτίθενται στη νότια περιοχή του Λιβάνου, αφού ο εκπρόσωπος των IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός σχεδιάζει να εξαπολύσει πιο «εκτεταμένες» επιθέσεις εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Όπως υποστήριξαν οι IDF, «κάθε σπίτι που δέχθηκε επίθεση στον Λίβανο περιείχε όπλα της Χεζμπολάχ. Στο εγγύς μέλλον θα επιτεθούμε στην κοιλάδα Μπεκάα, όπου η Χεζμπολάχ αποθηκεύει όπλα σε κτίρια κατοικιών. Όσοι βρίσκονται σε κτίρια που έχουν όπλα να μείνουν μακριά»

Διάφορες πόλεις του νότιου Λιβάνου έχουν δεχθεί επιθέσεις, μεταξύ των οποίων η περιοχή Τουλ, η περιοχή Ναμπατιέ, η περιοχή Αλ Μαϊτάμ και η περιοχή Τζεζίν, ανέφερε το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (NNA).

Σύμφωνα με τις αναφορές, οι επιθέσεις στην περιοχή Τουλ είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί άγνωστος αριθμός ατόμων, ενώ αναφέρθηκαν επίσης τραυματισμοί στις επιθέσεις στις πόλεις Κφαρχάτα, Μπαμπλίγια, Καουθαρίγια αλ-Σαγιάντ και αλ-Γκασανίγια, σε ορισμένες από τις οποίες χτυπήθηκαν κατοικίες.

Από τις επιθέσεις του Ισραήλ έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 247 άτομα, ανέφερε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται παιδιά και υγειονομικό προσωπικό.

Ο αριθμός των νεκρών από τις σημερινές επιθέσεις είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί μέσα σε μία μέρα μετά το τέλος του 15ετούς θηριώδους εμφυλίου πολέμου στο Λίβανο, δήλωσε ένας Λιβανέζος αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Επίσης 1.024 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις σήμερα.

Σχεδόν 5.000 είναι οι τραυματίες «μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα», από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

Τη Δευτέρα, οι κάτοικοι του νότιου Λιβάνου έλαβαν κλήσεις από λιβανέζικο αριθμό που τους διέταζε να απομακρυνθούν αμέσως 1.000 μέτρα από κάθε φυλάκιο που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ, δήλωσε δημοσιογράφος του Reuters στο νότο, ο οποίος έλαβε την κλήση.

Οι κλήσεις εκκένωσης ελήφθησαν σε τηλέφωνα μέχρι την πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό.

«Εμβαθύνουμε τις επιθέσεις μας στο Λίβανο, οι ενέργειες θα συνεχιστούν μέχρι να πετύχουμε το στόχο μας να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους. Αυτές είναι ημέρες κατά τις οποίες το ισραηλινό κοινό θα πρέπει να δείξει ψυχραιμία» , δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ σε βίντεο που δημοσίευσε το γραφείο του τη Δευτέρα.

Οι αεροπορικές επιδρομές έχουν εντείνει την πίεση στη Χεζμπολάχ, η οποία την περασμένη εβδομάδα υπέστη μια επίθεση που ο γενικός της γραμματέας Χασάν Νασράλα χαρακτήρισε «πρωτοφανή στην ιστορία» της οργάνωσης, μετά την έκρηξη χιλιάδων βομβητών και ασύρματων που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της.

Για την επιχείρηση κατηγορήθηκε ευρέως το Ισραήλ, το οποίο δεν έχει επιβεβαιώσει ή αρνηθεί την ευθύνη.

Σε ένα άλλο σημαντικό πλήγμα, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο νότιο προάστιο της Βηρυτού την Παρασκευή είχε στόχο ανώτερους διοικητές της Χεζμπολάχ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 45 άνθρωποι, σύμφωνα με το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι 16 μέλη της ομάδας ήταν μεταξύ των νεκρών, μεταξύ των οποίων ο ανώτερος ηγέτης Ιμπραχίμ Ακίλ και ένας άλλος διοικητής, ο Αχμέντ Γουάμπι.

Ένα άτομο τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσματα από τον τελευταίο βομβαρδισμό πυραύλων στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με την ισραηλινή υπηρεσία ασθενοφόρων.

ΟΗΕ: Καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή περαιτέρω κλιμάκωση

Μια περαιτέρω κλιμάκωση στον Λίβανο θα είχε «καταστροφικές» συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή, προειδοποίησε σήμερα η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL), τη στιγμή που το Ισραήλ προχωρά σε σφοδρά πλήγματα σε στόχους της Χεζμπολάχ και η ισλαμιστική λιβανέζικη οργάνωση ανταπαντά.

«Κάθε πρόσθετη κλιμάκωση αυτής της επικίνδυνης κατάσταση θα μπορούσε να έχει βαριές και καταστροφικές συνέπειες, όχι μόνο για τους ανθρώπους που ζουν από τη μία και την άλλη πλευρά της Γαλάζιας Γραμμής αλλά και για το σύνολο της περιοχής» ανέφερε η UNIFIL, αναφερόμενη στη διαχωριστική γραμμή μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, όπως έχει χαραχθεί από τον ΟΗΕ.

Εξάλλου, η εκπρόσωπος του γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ραβίνα Σαμντασάνι, δήλωσε «βαθύτατα ανήσυχη» από την κλιμάκωση, κρίνοντας ότι «πρέπει να σταματήσει».

«Οι επιθέσεις που είδαμε, σε συσκευές επικοινωνίας, σε βομβητές, τις οποίες ακολούθησαν οι επιθέσεις και οι εκτοξεύσεις ρουκετών μεταξύ των δύο πλευρών (…) σηματοδοτούν μια πραγματική κλιμάκωση», είπε η Σαμντασάνι, σημειώνοντας: «Φαίνεται ότι οι ενέργειες και η ρητορική των (δύο) πλευρών φέρνουν τη σύγκρουση σε άλλο επίπεδο».

Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι σχεδόν όλη η διεθνής κοινότητα ζητά αποκλιμάκωση. «Αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε.

Αναφερόμενη στις εκρήξεις των βομβητών και των φορητών ασυρμάτων της Χεζμπολάχ, η Σαμντασάνι υπογράμμισε ότι «η διάπραξη βίαιων ενεργειών με στόχο την πρόκληση τρόμου στους άμαχους πολίτες συνιστά έγκλημα πολέμου». Απέφυγε ωστόσο να κατονομάσει τους υπεύθυνους. Η Χεζμπολάχ, όπως και οι περισσότεροι αναλυτές, επιρρίπτουν την ευθύνη στο Ισραήλ, το οποίο δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα.

«Η ταυτόχρονη στόχευση χιλιάδων ανθρώπων, είτε πρόκειται για αμάχους είτε για μέλη ενόπλων οργανώσεων, χωρίς να γνωρίζεις πού βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι (…) αυτό δεν είναι αποδεκτό από το διεθνές δίκαιο», σχολίασε η εκπρόσωπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: