Το Ισραήλ πραγματοποιούσε επιδρομές στον Λίβανο εδώ και μήνες

Το Ισραήλ πραγματοποιούσε επιδρομές στον Λίβανο εδώ και μήνες
epa11620319 Smoke rises after an Israeli airstrike that targeted a Lebanese village, as seen from the Upper Galilee, northern Israel, 23 September 2024. The Israeli military said that The IDF is currently conducting strikes on targets belonging to the Hezbollah organization in southern Lebanon and urged civilians in areas where Hezbollah operates in Lebanon to leave, saying that they are conducting 'extensive airstrikes.' EPA/ATEF SAFADI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Δεν θα πάμε στη Βηρυτό. Δεν θα πάμε στις πόλεις του νότιου Λιβάνου» υποστήριξαν οι IDF.

Το ότι ο στρατός του Ισραήλ πραγματοποιούσε επιδρομές στον νότιο Λίβανο εδώ και μήνες παραδέχτηκε την Τρίτη ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ (IDF), Ντανιέλ Χαγκάρι.

Ο ίδιος είπε πως οι λεπτομέρειες αποχαρακτηρίζονται, λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ ανακοίνωσε χερσαία επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το Reuters.

Δεκάδες τέτοιες επιχειρήσεις είχαν αποκαλύψει λεπτομερή σχέδια της Χεζμπολάχ να εισέλθει στο Ισραήλ και να πραγματοποιήσει μια επίθεση παρόμοια με εκείνη που πραγματοποίησε η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους.

«Οι στρατιώτες μας εισήλθαν στην υπόγεια υποδομή της Χεζμπολάχ- αποκάλυψαν τις κρυφές αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ και κατέσχεσαν και κατέστρεψαν τα όπλα, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων, ιρανικής κατασκευής όπλων», δήλωσε ο Χαγκάρι.

Τα ευρήματα και τα αποδεικτικά στοιχεία που ανακαλύφθηκαν κάτω από σπίτια σε χωριά του νότιου Λιβάνου κατά τη διάρκεια των επιδρομών θα παρουσιαστούν στη διεθνή κοινότητα.

Ο Χαγκάρι έδειξε βίντεο που βιντεοσκοπήθηκαν από τις σωματικές κάμερες των στρατιωτών από αυτό που είπε ότι ήταν σήραγγες της Χεζμπολάχ κάτω από τρία λιβανέζικα χωριά που βρίσκονται απέναντι από τρεις ισραηλινές πόλεις. Οι δυνάμεις βρήκαν επίσης χάρτες που σηματοδοτούσαν ισραηλινές κοινότητες και στρατιωτικές θέσεις, είπε.

«Οι επιχειρήσεις που αποχαρακτηρίσαμε απόψε είναι μόνο ένας μικρός αριθμός από τις δεκάδες επιχειρήσεις που θα αποκαλύψουμε στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής των στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων και δυνατοτήτων της Χεζμπολάχ», είπε.

Ακόμα, πρόσθεσε οι χερσαίες επιδρομές θα συνεχιστούν μέχρι δεκάδες χιλιάδες ξεριζωμένοι Ισραηλινοί που ζουν κοντά στα σύνορα να μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους, αλλά ότι στόχος του στρατού είναι να τις ολοκληρώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

«Δεν θα πάμε στη Βηρυτό. Δεν θα πάμε στις πόλεις του νότιου Λιβάνου. Επικεντρωνόμαστε στην περιοχή αυτών των χωριών δίπλα στα σύνορά μας», είπε ο Χαγκάρι.

Νέες εφεδρείες στα σύνορα με τον Λίβανο

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός  κάλεσε τέσσερις επιπλέον εφεδρικές ταξιαρχίες για επιχειρησιακές αποστολές στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο.

«Αυτό θα επιτρέψει τη συνέχιση της επιχειρησιακής δραστηριότητας κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και την επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων, συμπεριλαμβανομένης της ασφαλούς επιστροφής των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ στα σπίτια τους», αναφέρει ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: