Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις στη Γάζα – Τουλάχιστον 11 νεκροί από βομβαρδισμούς στη Ράφα

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις στη Γάζα – Τουλάχιστον 11 νεκροί από βομβαρδισμούς στη Ράφα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συνεχίστηκαν οι επιθέσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον στόχων στον Λίβανο.

Οι ισραηλινές δυνάμεις βάθυναν την εισβολή τους σε δύο βόρειες και νότιες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας την Παρασκευή, και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν ότι οι βομβαρδισμοί αρμάτων μάχης στη Ράφα σκότωσαν τουλάχιστον 11 άτομα.

Στα σύνορα Ισραήλ- Λιβάνου συνεχίστηκαν οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ, συμμάχου της Χαμάς, εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού, αλλά και οι επιθέσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον στόχων στον Λίβανο. Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατο τεσσάρων μαχητών της.

Οι κάτοικοι και τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς δήλωσαν ότι τα τανκς προχώρησαν δυτικότερα στη συνοικία Σακούς της Ράφα, αναγκάζοντας χιλιάδες εκτοπισμένους εκεί να εγκαταλείψουν τους καταυλισμούς με σκηνές και να κατευθυνθούν βόρεια προς το κοντινό Χαν Γιουνίς.

Από τις 7 Μαΐου, τα τανκς προωθήθηκαν σε αρκετές συνοικίες της Ράφα και οι δυνάμεις παρέμειναν υπό τον έλεγχο ολόκληρης της συνοριακής γραμμής με την Αίγυπτο και του περάσματος της Ράφα, της μοναδικής πύλης για τους περισσότερους από τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας με τον έξω κόσμο.

Περισσότερο από οκτώ μήνες μετά τον εναέριο και χερσαίο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα που προκλήθηκε από τη διασυνοριακή επίθεση υπό την ηγεσία της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οι ένοπλες πτέρυγες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ συνεχίζουν να οργανώνουν επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων που επιχειρούν σε περιοχές τις οποίες ο στρατός δήλωσε ότι είχε αποκτήσει τον έλεγχο πριν από μήνες.

Οι παλαιστινιακές ομάδες εξακολουθούν μερικές φορές να εκτοξεύουν ρουκέτες στο ισραηλινό έδαφος.

Καθυστερούν οι συζητήσεις για κατάπαυση του πυρός

Οι προσπάθειες των Αράβων διαμεσολαβητών, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει να καταλήξουν σε κατάπαυση του πυρός.

Η Χαμάς λέει ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να τερματίσει τον πόλεμο και να φέρει την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα, ενώ το Ισραήλ λέει ότι θα δεχτεί μόνο προσωρινές παύσεις στις μάχες μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα από το 2007.

Παράλληλα, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν τη νέα επιδρομή τους στη συνοικία Σετζάγια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, στην οποία προχώρησαν την Πέμπτη τανκς προκαλώντας σφοδρές μάχες με μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς.

Οι γιατροί δήλωσαν νωρίτερα ότι αρκετοί Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και ότι οι ιατρικές ομάδες δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν όλους τους τραυματίες λόγω της στρατιωτικής επίθεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com