Το Ισραήλ θα διασπάσει τη συμμαχία της Δύσης

Το Ισραήλ θα διασπάσει τη συμμαχία της Δύσης
TEL AVIV, ISRAEL - April 1 2023: Israelis protest at Tel Aviv against Netanyahu anti-democratic coup Photo: Shutterstock
Δυσχεραίνει η κατάσταση στη διεθνή κονίστρα…

Με διάσπαση απειλείται η συμμαχία της Δύσης όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Financial Times. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον γνωστό αρθρογράφο των FT Rachman, η απαγγελία κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου κατά του Benjamin Netanyahu και του πρώην υπουργού Άμυνας Joav Gallant αποτελεί καταστροφή για το Ισραήλ.

Παράλληλα, δημιουργεί μια τεράστια πρόκληση για τη δυτική συμμαχία, το NATO.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ τυγχάνει έντονης διακομματικής υποστήριξης, καθώς προσπαθεί να αντικρούσει τις κατηγορίες που απήγγειλλε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) εναντίον του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού Άμυνας. Ωστόσο, οι περισσότερες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η Βρετανία, η Αυστραλία και ο Καναδάς, είναι πιθανό να το σεβαστούν.

Έστω και με δυσφορία, θα είναι υποχρεωμένες να συλλάβουν τον Netanyahu αν βρεθεί στο έδαφός τους. Ο Trump έχει υποσχεθεί την επιβολή δασμών 10-20%, που θα πλήξουν εξαγωγείς από την Ευρώπη και την Ασία.

Η δέσμευσή του στη συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι αμφίβολη, ενώ το σχέδιό του για ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ευρώπης. Και δεν έφταναν τα παραπάνω – προέκυψε άλλο ένα πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, αυτή τη φορά για το Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο των FT, κάποιοι Ισραηλινοί υπουργοί ήδη εκφράζουν την ικανοποίησή τους, καθώς προβλέπουν ότι η κυβέρνηση Trump θα επιτρέψει στο Ισραήλ να προσαρτήσει επίσημα τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και της Γάζας. Μια τέτοια ενέργεια θα θεωρηθεί επικίνδυνη και παράνομη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση Trump σχεδόν σίγουρα θα προωθήσει κυρώσεις κατά του εισαγγελέα και του προσωπικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Στους ρεπουμπλικανικούς κύκλους συζητείται ακόμη και η καταστροφή του δικαστηρίου, ίσως με την απειλή επιβολής κυρώσεων στις χώρες που το χρηματοδοτούν. Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία είναι οι τέσσερις μεγαλύτεροι δωρητές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Ούτε το Ισραήλ ούτε οι ΗΠΑ δείχνουν πρόθυμες να ασχοληθούν λεπτομερώς με τις κατηγορίες του κατηγορητηρίου, που περιλαμβάνουν ισχυρισμούς για δολοφονίες αμάχων και τη χρήση «πείνας ως μέσου πολέμου».

Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση του Trump υιοθετεί τον ισχυρισμό του Netanyahu ότι το ΔΠΔ υποκινείται από αντισημιτισμό. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί νέα εμπόδια για τη διεθνή τάξη και τη συνεργασία μεταξύ των συμμάχων της Δύσης, ενώ επιβαρύνει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις στο διεθνές σκηνικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Financial Times