Το «καυτό» παρασκήνιο της απόφασης Μπάιντεν να αποσυρθεί

Το «καυτό» παρασκήνιο της απόφασης Μπάιντεν να αποσυρθεί
epa11490684 (FILE) - US President Joe Biden speaks during a press conference on the sidelines of the 75th Anniversary of the North Atlantic Treaty Organization (NATO) Summit at the Walter E. Washington Convention Center in Washington, DC, USA, 10 July 2024 (reissued 21 July 2024). Joe Biden on 21 July announced he would not seek re-election in November 2024. “While it has been my intention to seek reelection, I believe it is in the best interest of my party and the country for me to stand down and to focus solely on fulfilling my duties as President for the remainder of my term”, Biden announced on his X (formerly Twitter) account. EPA/JIM LO SCALZO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι κρίσιμες 48 ώρες που έμελλε να αποτελέσουν την αφορμή για να αποχωρήσει από την προεδρική κούρσα.

Το κρίσιμο Σαββατοκύριακο που οδήγησε στην απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να αποχωρήσει από την προεδρική κούρσα, καταγράφει σε ρεπορτάζ του το CNN.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στις 3 εβδομάδες μετά το καταστροφικό debate με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν έβλεπε να χάνει όλο και περισσότερους συμμάχους μένοντας στο τέλος μόνο με τη στήριξη της οικογένειάς του και των πολύ στενών συνεργατών του. Τότε ήταν που πήρε την απόφαση να αποσυρθεί στο Ντέλαγουερ, όπου και επέλεξε τελικά να κάνει πίσω, αφήνοντας σε κάποιο νεότερο υποψήφιο των Δημοκρατικών να αναμετρηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Το CNN αναφέρει ότι τις τελευταίες ώρες πριν τη μεγάλη του απόφαση, ο Μπάιντεν ήταν «πιο απομονωμένος από ποτέ», με τον έναν μετά τον άλλο τους ηγέτες της παράταξής του να δηλώνουν δημόσια ή ιδιωτικά ότι πρέπει να αποχωρήσει. Άλλωστε, οι περισσότεροι ανέμεναν ότι το περίφημο debate με τον Τραμπ θα ήταν η απαρχή της αντεπίθεσης και όχι του πολιτικού τέλους του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς πάρθηκε η μεγάλη απόφαση

Το CNN, επικαλούμενο έναν κορυφαίο σύμβουλο της καμπάνιας του Μπάιντεν, γράφει στο ρεπορτάζ του ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε να αποσυρθεί τις τελευταίες 48 ώρες πριν την ανακοίνωσή του. Ο σύμβουλος ανέφερε ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν ήταν αρχικά αποφασισμένος να κάνει το μεγάλο βήμα, αλλά πείστηκε όταν έβλεπε να έρχονταν όλο και περισσότερα δεδομένα από τις δημοσκοπήσεις που έτρεχαν το χρονικό διάστημα μετά το debate.

Πάντως κορυφαίος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επανέλαβε στο CNN ότι η απόφαση αυτή δεν έχει να κάνει με την κατάσταση της υγείας του Τζο Μπάιντεν.

Το περασμένο Σάββατο ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκε με τους δύο πιο στενούς του συμβούλους, με τους οποίους διαπίστωσε ότι βάσει των στοιχείων που είχαν στα χέρια τους η νίκη απέναντι στον Τραμπ θα ήταν «πρακτικά ανέφικτη», αναφέρει το CNN. Σημειώνεται, δε, ότι σε καμία δημοσκόπηση δεν υπήρχε καν το ενδεχόμενο νίκης απέναντι στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο. Είδαν, επίσης, πως όχι μόνο δεν υπήρχε καμία ελπίδα νίκης, αλλά και ότι τα καταστροφικά δημοσκοπικά στοιχεία θα έφερναν και μια σειρά από ηχηρές αποχωρήσεις από τους Δημοκρατικούς ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραμονή του Μπάιντεν στην προεδρική κούρσα.

Μπροστά στο μεγάλο ζήτημα της πολιτικής ήττας αλλά και του κινδύνου διάσπασης των Δημοκρατικών, ο Μπάιντεν λίγο πριν τελειώσει αυτό το εξαιρετικά σημαντικό κλειστό συμβούλιο, φέρεται να πήρε τη μεγάλη απόφαση. Ήταν το απόγευμα του Σαββάτου, όπως αναφέρει το CNN, όταν ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε εντολή να συνταχθεί η ανακοίνωση της αποχώρησής του.

Αναρρώνοντας στο σπίτι του από Covid, ο Τζο Μπάιντεν δεν άλλαξε τις συνήθειές του πριν από κάθε κρίσιμη πολιτική του απόφαση. Το βράδυ του Σαββάτου συναντήθηκε με την οικογένειά του, την οποία είχε ήδη ξεκινήσει να ενημερώνει ότι αποχωρεί. Σύμφωνα με πηγή του CNN, η κόρη του Άσλεϊ και ο γαμπρός του Χάουαρντ, έφτασαν στην οικία Μπάιντεν οδικώς τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Το πρωί της Κυριακής, μαζί με τον στενότερο σύμβουλό του Στιβ Ριτσέτι, ο Τζο Μπάιντεν ξεκίνησε τα κρίσιμα τηλεφωνήματα στους κυριότερους πολιτικούς παράγοντες που δεν βρίσκονται στον πολύ στενό του κύκλο. Πολλοί εκ των στενών συνεργατών του δεν είχαν ιδέα για αυτήν την απόφαση μέχρι να λάβουν το κρίσιμο τηλεφώνημα, αναφέρει το ρεπορτάζ του CNN. Αρκετοί εξ αυτών πληροφορήθηκαν την είδηση από την ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ.

Σύμφωνα με πηγή του CNN που γνώριζε τις εξελίξεις, ο Μπάιντεν μίλησε πολλές φορές τηλεφωνικά με την Κάμαλα Χάρις, λίγο πριν δημοσιευτεί η επίσημη ανακοίνωση. Ούτε η αντιπρόεδρός του δεν γνώριζε ως τότε τις προθέσεις του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ανακοίνωση που καθυστέρησε λίγες μέρες

Η κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά το καταστροφικό debate με τον Ντόναλντ Τραμπ, έδειχνε μη αναστρέψιμη για τον Τζο Μπάιντεν. Αυτό που ο στενός κύκλος συνεργατών του είχε χαρακτηρίσει απλά ως μια «κακιά νύχτα», θορύβησε πολλά κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών. Ο 81 ετών Μπάιντεν έδειχνε πως ο χρόνος δεν μπορεί να νικηθεί από κανέναν, καθώς σε αρκετές δημόσιες εμφανίσεις του έμοιαζε εύθραυστος, μπερδεύοντας κάποιες στιγμές και τα λόγια του. Ήδη η διάσπαση ήταν πιο κοντά από ποτέ για την παράταξη των Δημοκρατικών.

Το Σαββατοκύριακο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ ήταν ίσως η στιγμή της ανακοίνωσης της αποχώρησής του, αναφέρει το ρεπορτάζ του CNN. Όμως η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ ματαίωσε κάθε σχέδιο. Ο Τζο Μπάιντεν επιχείρησε να δείξει πυγμή με τις δημόσιες τοποθετήσεις του, αλλά οι δημοσκοπήσεις των επόμενων ημερών έδειχναν αυτό που ο ίδιος και οι στενοί του συνεργάτες διαπίστωσαν τις τελευταίες 48 ώρες πριν την οριστική απόφαση: μια νίκη απέναντι στον Τραμπ ήταν απολύτως αδύνατη.

Τίποτα δεν έδειχνε αποχώρηση

Το εκτενές ρεπορτάζ του CNN επισημαίνει ότι ο Μπάιντεν επέμενε μέχρι τελευταία στιγμή να παραμείνει στην προεδρική κούρσα. Οι συνεργάτες του είχαν ήδη διαμορφώσει το πρόγραμμά του μετά την απόπειρα δολοφίας του Τραμπ. Την περασμένη Δευτέρα σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο NBC καυτηρίασε την απόφαση των μίντια να επιμένουν στις φραστικές του «γκάφες». Έπειτα ταξίδεψε στο Λας Βέγκας όπου είχε προγραμματίσει να μιλήσει σε δύο διαφορετικά συνέδρια, να συναντηθεί με εκπροσώπους της προεδρικής καμπάνιας και να παραχωρήσει συνεντεύξεις σε δύο διαφορετικά Μέσα. Όμως διαγνώστηκε με Covid και αναγκάστηκε να επιστρέψει στην οικία του, έχοντας προλάβει να μιλήσει μόνο σε ένα συνέδριο.

Οι φωνές αποχώρησης μεγεθύνονταν, αλλά ο ίδιος επέμενε. Είχε ήδη καταρτίσει το πρόγραμμά του για την επόμενη εβδομάδα από τη διάγνωσή του, με το επιτελείο του να διαμηνύει ότι «δεν υπάρχει κανένα εναλλακτικό πλάνο υποψηφίου». Μιλώντας τηλεφωνικά με συγκεκριμένους εσωκομματικούς συμμάχους του, ο Μπάιντεν ζήτησε να μεταφέρουν σε συνεντεύξεις που παραχώρησαν τα λόγια του, και κυρίως το γεγονός ότι ήταν «οργισμένος» με όσους Δημοκρατικούς ζητούσαν να αποχωρήσει. «Ο τόνος της φωνής του ήταν κάπως πληγωμένος, αλλά κυρίως οργισμένος», είπε στο CNN ένα μέλος της καμπάνιας του Μπάιντεν.

Τελικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέλεξε την αποχώρηση. Όπως καταλήγει το ρεπορτάζ του CNN, το μεσημέρι της Κυριακής έστειλε δύο μηνύματα στην Καμάλα Χάρις: Στο πρώτο έλεγε ότι παραιτείται και στο δεύτερο ότι στηρίζει την ίδια για να τον διαδεχθεί. Ο Μπάιντεν ενημέρωσε την ανώτατη ομάδα του ότι θα αποχωρήσει γύρω στις 1:45 μ.μ., και η δημόσια ανακοίνωση βγήκε περίπου εκείνη την ώρα, ανέφερε στο CNN μια πηγή που γνωρίζει τις λεπτομέρειες. «Πριν από αυτό, όλα έδειχναν ότι θα είναι υποψήφιος,» είπε η ίδια πηγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: