Το καλύτερο όπλο της Ελλάδας για οικονομική ανάκαμψη
- 21/06/2015, 11:37
- SHARE
Η τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα έχει αποτρέψει την πλήρη κατάρρευση της οικονομίας της χώρας και προσφέρει ελπίδα για την ανάκαμψη της.
του Σον Τάλι
Από τα κλασσικά αρχαία ερείπια της Αθήνας μέχρι τους μαύρους ηφαιστειακούς λόφους της Σαντορίνης, η Ελλάδα είναι ένας διαχρονικός θησαυρός για τους τουρίστες. Οι ομορφιές της χώρας έχουν αποτρέψει την πλήρη κατάρρευση της οικονομίας της χώρας και προσφέρουν ελπίδα ότι αυτή θα ανακάμψει.
Το συμπέρασμα αυτό κατέστη σαφές σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή από την Alpha Bank. Φυσικά, η μελέτη είναι γεμάτη από τα καταστροφικά δεδομένα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων – ανεξέλεγκτος αποπληθωρισμός, ποσοστό ανεργίας 24,5% και κυβερνητικά ταμεία που έχουν αδειάσει από συνταξιούχους που συλλέγουν γενναιόδωρες συντάξεις στα 40 και στα 50 τους.
Η έκθεση της Alpha, όμως, αποκαλύπτει ότι η μεγαλύτερη βιομηχανία της Ελλάδας – ο τουρισμός – γνωρίζει πραγματική έκρηξη. Ο αριθμός των ξένων που επισκέπτονται τις πόλεις, τα λιμάνια και τα νησιά της χώρας αυξήθηκε από 17,9 εκατομμύρια το 2013 σε πάνω από 22 εκατομμύρια πέρυσι, και τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν πάνω από 10%, σε σχεδόν 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε μια οικονομία 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια αύξηση της τάξης του 1,3 δισεκατομμυρίου δολαρίων είναι μια μεγάλη υπόθεση.
Όπως σημειώνει η Alpha, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αναφέρει ότι οι αφίξεις ξένων τουριστών στα αεροδρόμια στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 29% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015.
Είναι εύκολο να ξεχνάμε ότι, μετά από συρρίκνωση για μια περίοδο έξι ετών, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε στην πραγματικότητα κατά 0,7% το 2014 και γνώρισε μικρή ανάπτυξη και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015. Ο τουρισμός δίνει σημαντική ώθηση στην ελληνική οικονομία, αντισταθμίζοντας τη μείωση των κρατικών δαπανών και της οικοδομικής δραστηριότητας.
Γιατί, λοιπόν, ο συγκεκριμένος κλάδος είναι ο μόνος που …λάμπει; Ο κρισιμότερος παράγοντας είναι η έντονη αύξηση των επισκεπτών από χώρες εκτός της Ευρωζώνης, και ιδιαίτερα από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί έρχονται επειδή η πτώση του ευρώ έναντι της στερλίνας και του δολαρίου καθιστά τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια στην Ελλάδα φτηνότερα σήμερα από ό,τι ήταν το 2012 ή το 2013. Εκείνη την περίοδο, και πολύ πριν, η Ελλάδα έχανε ορδές τουριστών οι οποίοι επέλεγαν φτηνότερα θέρετρα εκτός του ευρώ, στο Ισραήλ και την Τουρκία.
Σήμερα, η Ελλάδα δεν είναι φθηνή, αλλά παραπέμπει περισσότερο στην εικόνα την οποία θυμούνται Αμερικανοί, Βρετανοί και Ευρωπαίοι προ του ευρώ – σαν μια καλή ευκαιρία για τους παραθεριστές. Το πλεονέκτημα αυτό η Ελλάδα άρχισε να το χάνει όταν υιοθέτησε το ευρώ το 2001, και όλο αυτό ξεθώριαζε μέχρι την πρόσφατη, αξιοσημείωτη ανάκαμψη.
Φανταστείτε πόσο μεγάλη άνθηση θα είχε η ελληνική τουριστική βιομηχανία αν και οι Γάλλοι και οι Γερμανοί τουρίστες άρχιζαν να βλέπουν ως ευκαιρία τις διακοπές τους στην Ελλάδα.
Πράγματι, η τουριστική ανάκαμψη στην Ελλάδα αποτελεί ένα μάθημα για τους κινδύνους ενός υπερτιμημένου νομίσματος. Εάν η αγορά, και όχι μια κεντρική αρχή, όριζε τη συναλλαγματική ισοτιμία της Ελλάδας, το νόμισμα της χώρας θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον 30% φθηνότερο απ’ ό,τι είναι τώρα, σε σχέση με, ας πούμε, το Γερμανικό Μάρκο. Η Ελλάδα, αν και θεωρείται ευκαιρία για τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς, εξακολουθεί να είναι υπερτιμημένη για τους τουρίστες που προέρχονται από χώρες της Ευρωζώνης. Εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ και υποτιμούσε το νόμισμά της, τα έσοδα από τον τουρισμό θα έφταναν στα ύψη και αυτή η ανάπτυξη θα μπορούσε να συμβάλλει στην αντιστάθμιση των αναπόφευκτων προβλημάτων από την αύξηση του κόστους των εισαγωγών.
Προφανώς, ο τουρισμός δεν είναι ο μόνος κρίσιμος παράγοντας για τη στάθμιση ενός Grexit. Αλλά ό,τι συμβαίνει αντανακλά μια βασική αλήθεια: το «νόμισμα» της Ελλάδας είναι εξαιρετικά υπερτιμημένο. Η χώρα θα πρέπει να αποκαταστήσει τη φήμη της ως φτηνός τουριστικός προορισμός για να ευδοκιμήσει και πάλι.
Η αύξηση του τουρισμού από την εξασθένηση του ευρώ καθιστά εμφανή τούτη την πραγματικότητα.
Πηγή: fortune.com