Το κεντρικό μήνυμα της Arabian Travel Market 2024 και η ελληνική συμμετοχή
- 10/05/2024, 18:10
- SHARE
Αυλαία έριξε η 31η Arabian Travel Market, που πραγματοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου του Ντουμπάι από τις 6 έως τις 9 Μαΐου, παρουσία περισσότερων από 46.000 επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου από 160 χώρες – συμπεριλαμβανομένων 33.500 επισκεπτών – νούμερο το οποίο μεταφράζεται σε ετήσια αύξηση 15% στους παρευρισκόμενους σε σύγκριση με την 30ή διοργάνωση της έκθεσης, θέτοντας νέο ρεκόρ και καταδεικνύοντας την ανθεκτικότητα και τη δυναμική του παγκόσμιου ταξιδιωτικού και τουριστικού τομέα.
Με θέμα «Ενδυναμώνοντας την Καινοτομία – Μεταμορφώνοντας τα Ταξίδια μέσω της Επιχειρηματικότητας», η φετινή έκθεση στην οποία φιλοξενήθηκαν τα περίπτερα 2.600 εκθετών, έδωσε έμφαση στην ενδυνάμωση του τουρισμού, της φιλοξενίας και του ξενοδοχειακού τομέα μέσω επενδύσεων στην καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και τη βιωσιμότητα.
Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα από τα παραδοσιακά τουριστικά πρότυπα, η έκθεση στόχευε στη δημιουργία καινοτόμων πρωτοβουλιών μάρκετινγκ για την επίτευξη ανάπτυξης που ευθυγραμμίζεται με τους στόχους της Οικονομικής Ατζέντας του Ντουμπάι D33, η οποία επιδιώκει να καταστήσει την αραβική πόλη στο Top3 των παγκόσμιων πόλεων για επιχειρήσεις και ψυχαγωγία και παράλληλα να την αναδείξει σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό σε επίπεδο bleisure!
Το παρών έδωσαν στελέχη της διεθνούς τουριστικής αγοράς, κυβερνητικοί φορείς, επαγγελματίες του κλάδου της ξενοδοχίας, εταιρείες διαχείρισης προορισμών και τουριστικοί πράκτορες.
Σχολιάζοντας τη φετινή Arabian Travel Market, ο Michael Goetz, Γενικός Διευθυντής του Mövenpick Jumeirah Hotel, τόνισε ότι λειτουργεί ως σημαντική πλατφόρμα για την ανταλλαγή ιδεών και λύσεων που θα εκτοξεύσουν τον τουρισμό, ο οποίος μετά την πανδημία τείνει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του και να επαναπροσδιοριστεί.
«Ο τομέας της φιλοξενίας και των ξενοδοχείων του Ντουμπάι συνεχίζει να διερευνά καινοτόμες μεθόδους για να προωθηθεί, εμπλουτίζοντας τις εμπειρίες των επισκεπτών μέσω εκστρατειών ψηφιακού μάρκετινγκ και στρατηγικών συνεργασιών με προσωπικότητες με επιρροή παγκοσμίως» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εστιάζοντας στη δυναμική της Μέσης Ανατολής που μπαίνει τα τελευταία χρόνια δυναμικά στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, ο Oliver Bonke, Διευθύνων Σύμβουλος της The World International, επεσήμανε πως πρόκειται για μια κρίσιμη αγορά λόγω του υψηλού κατά κεφαλήν εισοδήματός της και του σημαντικού αριθμού οικογενειών που ταξιδεύουν σε ευρωπαϊκά ξενοδοχεία κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών. Τόνισε δε τη σημασία της περιφερειακής αγοράς για τη στήριξη της ανάπτυξης του περιφερειακού χαρτοφυλακίου ξενοδοχείων.
Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τη θέση του Ντουμπάι ως παγκόσμια τουριστική πρωτεύουσα και επιχειρηματικό κέντρο που έχει προβεί στη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών με τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Ως παράδειγμα, ανέφερε τις πρόσφατες συζητήσεις με την Emirates Airlines για τη σύνδεση ευρωπαϊκών πτήσεων με την Κίνα μέσω του Ντουμπάι, επισημαίνοντας τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης ξενοδοχειακών έργων στην περιοχή, την ισχυρή ανάπτυξη στο RevPAR, καθώς επίσης και τους καινοτόμους νέους προορισμούς, στοιχεία που καθιστούν τη Μέση Ανατολή κορυφαία προτεραιότητα για οποιαδήποτε διεθνή εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων.
Άρωμα Ελλάδας στην φετινή ATM
Δυναμικό παρών έδωσε και η Περιφέρεια Αττικής με τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, να πραγματοποιεί σειρά συναντήσεων στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκαν οι μεγάλες επαγγελματικές και επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται από το ισχυρό τουριστικό προϊόν της Αττικής και τα πιστοποιημένα αγροδιατροφικά προϊόντα της, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα πολιτικής προστασίας. Κεντρικό αφήγημα ήταν η ανάδειξη της Αττικής ως ένας από τους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς διεθνώς, 12 μήνες τον χρόνο.
Συνολικά πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 40 B2B συναντήσεις με κορυφαίους ταξιδιωτικούς πράκτορες και επιχειρηματίες του κλάδου από διάφορες χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων τα ΗΑΕ, την Κίνα, το Ομάν, την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία.
«Επενδύουμε στην εξωστρέφεια. Αναδιοργανώνουμε και ισχυροποιούμε περαιτέρω το τουριστικό μας brand. Φέρνουμε τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της Ελλάδας, τη Μητροπολιτική Αττική, στο επίκεντρο. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για εμάς είναι ένας στρατηγικός σύμμαχος και φίλος, σε πάρα πολύ σημαντικά θέματα. Βρισκόμαστε στο Ντουμπάι, για να παρουσιάσουμε στην παγκόσμια αγορά τον στρατηγικό σχεδιασμό μας για τον τουρισμό, βασισμένοι στις μεγάλες επενδύσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή στην Αττική, αλλά και στα στρατηγικά μας πλεονεκτήματα, που αποτελούν πόλο έλξης για τον διεθνή επισκέπτη, τον επενδυτή και τον επιχειρηματία».
Έπειτα από τα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου, ο Περιφερειάρχης Αττικής συμμετείχε σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο ΕΟΤ, με τη συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων, 50 επιχειρηματιών, tour operators και εκπροσώπους ΜΜΕ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ψηλά στην ατζέντα ήταν η ανάπτυξη του τουρισμού πολυτελείας, με ιδιαίτερη έμφαση στο yachting.
«Μπροστά μας ανοίγεται ένα ευρύ πεδίο συνεργειών, επωφελές και για τις δύο πλευρές. Αυτή τη στιγμή προχωρά με γοργούς ρυθμούς η επένδυση στο Ελληνικό, που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Το παράλιο μέτωπο και τα νησιά της Αττικής αποτελούν βασικές προτεραιότητες της διοίκησής μας. Παράλληλα, προχωράμε συστηματικά στην ενίσχυση της εθνικής προσπάθειας για την αναβάθμιση των μεγάλων λιμανιών της Αττικής και των νησιών της, αλλά και των μαρίνων ελλιμενισμού yacht και προβλητών για κρουαζιερόπλοια» κατέληξε.
Η Αίγυπτος μπαίνει επιθετικά στο παιχνίδι
Στην ATM βρέθηκε και ο Δρ Ghada Shalaby, ο Αιγύπτιος Αναπληρωτής Υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων για Υποθέσεις Τουρισμού, ο οποίος αναφερόμενος στη χώρα του τόνισε πως η στρατηγική της επικεντρώνεται στη διαφοροποίηση των τουριστικών προσφορών της έναντι των ανταγωνιστών ώστε να είναι σε θέση να καλύψει τις εξελισσόμενες προτιμήσεις των ταξιδιωτών. Το Υπουργείο έχει αποκαλύψει μια σειρά νέων προϊόντων που έχουν σχεδιαστεί για να απευθύνονται σε διαφορετικά τμήματα ταξιδιωτών, που εκτείνονται από τον τουρισμό υγείας έως τα ταξίδια κινήτρων, συνέδρια, εκθέσεις και καινοτόμες πρωτοβουλίες όπως το Umrah Plus και το δελεαστικό πρόγραμμα Cairo City Break.
Επιπρόσθετα, εξήρε τη σημασία της ενίσχυσης των δεσμών με τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, καθώς και εκείνων στην Εγγύς και Άπω Ανατολή και άλλα αραβικά έθνη. Με τη συγκέντρωση προσπαθειών και πόρων, το Υπουργείο στοχεύει να προωθήσει αιγυπτιακούς προορισμούς και να προσφέρει εξαιρετικές εμπειρίες στους επισκέπτες, αναβαθμίζοντας τόσο το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, όσο και εκείνο των υφιστάμενων υποδομών.