Το κλειδί για να πετύχει το σχέδιο «Ηρακλής» σύμφωνα με την JP Morgan

Το κλειδί για να πετύχει το σχέδιο «Ηρακλής» σύμφωνα με την JP Morgan
Photo:

Κρίσιμη η συμμετοχή των τραπεζών, σύμφωνα με τον οίκο. Πού υπολογίζεται ότι θα κινηθεί το κόστος και γιατί είναι σημαντικό πιθανό κεφαλαιακό όφελος. Ποιες είναι οι συστάσεις και οι τιμές-στόχοι για τον κλάδο.

Ως «θετικό βήμα» στο ταξίδι για την πλήρη εκκαθάριση των κόκκινων δανείων χαρακτηρίζει η JP Morgan την έγκριση από την Κομισιόν του σχεδίου Ηρακλής.

Ο οίκος σημειώνει ότι εκκρεμούν οι λεπτομέρειες του σχεδιασμού καθώς και ότι η αποτελεσματικότητα θα κριθεί από την κινητοποίηση των τραπεζών και τη συμμετοχή τους. Αυτό με τη σειρά του εξαρτάται:

α) από το επίπεδο των προμηθειών που θα πρέπει να πληρώσουν ώστε να μην θεωρείται το όλο πλάνο κρατική ενίσχυση.

β) το κεφαλαιακό όφελος από τους senior τίτλους και ευρύτερα

γ) τις τιμές με τις οποίες θα μεταφερθούν τα δάνεια και ευρύτερα οι κίνδυνοι στην εκτέλεση του σχεδίου.

Υπενθυμίζει τις εκτιμήσεις του αρμόδιου υφυπουργού Γ. Ζαββού ότι οι προμήθειες για την κρατική εγγύηση θα φτάσουν τις 180 μονάδες βάσης (1,8%) με βάση τις σημερινές τιμές, κάτι που υπονοεί 35 μονάδες βάσης υψηλότερα από την απόδοση του 10ετους. Ωστόσο, η JP Morgan εκτιμά ότι το κόστος θα αντισταθμιστεί εν μέρει από τις πληρωμές του κουπονιού των senior τίτλων, και υπολογίζει ότι αυτό, κατά μέσο όρο κινείται στο επίπεδο του 6μηνου Euribor + 75 μονάδες βάσης για την αντίστοιχη συναλλαγή στην Ιταλία (αν εφαρμοστεί για την Ελλάδα σημαίνει 1,4% καθαρό κόστος για τις κρατικές εγγυήσεις).

Δυνητική κεφαλαιακή ανακούφιση είναι κλειδί για την Πειραιώς

Το οργανικό σχέδιο για την μείωση των NPEs της τράπεζας προβλέπει 18 δισ. ευρώ τιτλοποιήσεων έως το 2022, έτσι η JP Morgan εκτιμά ότι ο Ηρακλής δεν είναι στοιχείο που «αλλάζει το παιχνίδι» (28 δισ. αν υποθέσουμε μια τιτλοποίηση 10 δισ. ευρώ από την Alpha Bank, που αναμένεται να παρουσιάσει το Νοέμβριο ένα πιο εμπροσθοβαρές πλάνο μείωσης των κόκκινων δανείων).

Ετσι η JP Morgan εκτιμά ότι το βασικό όφελος του σχεδίου είναι η δυνητική κεφαλαιακή ανακούφιση. Με μια απλή ανάγνωση, αν υποθέσει κανείς ότι θα γίνει πλήρης χρήση του Ηρακλή, αυτό θα οδηγήσει σε περίπου 70 μονάδες βάσης επιπλέον για τον δείκτη επάρκειας κεφαλαίων CET1 σε επίπεδο κλάδου από τους senior τίτλους. Ο οίκος υποστηρίζει ότι οποιοδήποτε κεφαλαιακό όφελος είναι σημαντικό για την Πειραιώς, δεδομένου ότι εκκινεί από χαμηλότερη βάση. Η αξιοποίηση του Ηρακλή στον σημερινό αθροιστικό στόχο για τιτλοποίησεις 6 δισ. ευρώ θα αυξήσει τον προβλεπόμενο από τον οίκο δείκτη CET1 του 2021 για την τράπεζα κατά 50 μονάδες βάσης (στο 13,5%).

Πώς βλέπει τις τράπεζες

Ο καλύτερος τρόπος για να «παιχτεί» χρηματιστηριακά ο κλάδος είναι η θέση «overweight» σε Eurobank και Εθνική που έχουν κινηθεί ταχύτερα στην ομαλοποίηση των δεικτών NPEs (7% έναντι 17% κατά μέσο όρο στον ανταγωνισμό) και τις προβλέψεις (60 μονάδες βάσης έναντι 120 μονάδες βάσης στον ανταγωνισμό) κάτι που οδηγεί σε δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) 7-10% το 2022.

Σε ότι αφορά τηn Alpha Bank σημειώνει ότι έχει κατά νου το γεγονός πως πρόκειται να παρουσιάσει ένα νέο στρατηγικό πλάνο καθώς και ότι θα θεωρήσει θετικό ένα περισσότερο εμπροσθοβαρές σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων αξιοποιώντας την ανώτερη κεφαλαιοποίησή της περισσότερο επιθετικά. Η JP Morgan είναι underweight για την Πειραιώς εξαιτίας του ότι ξεκινά από χαμηλότερη βάση σε ότι αφορά την κεφαλαιακή θέση αλλά τονίζει ότι αυτό δεν λαμβάνει υπόψη το πιθανό όφελος από το σχέδιο Ηρακλή που προαναφέρθηκε. Σημειώνει δε ότι «αρέσει» το turnaround story και το θετικό σερί που έχει πετύχει το μάνατζμεντ της τράπεζας.

Οι τιμές στόχοι είναι: Alpha Bank 1.61 ευρώ (σύσταση neutral), Eurobank 0,85 ευρώ (σύσταση overweight), Εθνική 2,52 ευρώ (σύσταση overweight) και Πειραιώς 2,79 ευρώ (σύσταση underweight).

Πώς βλέπει η HSBC τον «Ηρακλή»

Θετικής υποδοχής έχει τύχει μέχρι στιγμής το ελληνικό σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, που έλαβε το πράσινο φως από την Κομισιόν. Εκτιμάται ότι θα επιταχύνει τον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων και θα βελτιώσει την εικόνα των τραπεζών στις αγορές.

Οικονομικά βιώσιμο θεωρεί το σχέδιο «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων η HSBC. Σε ανάλυσή της παρουσιάζει το πώς γίνεται μία τυπική τιτλοποίηση και σε τι διαφέρει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, που έλαβε το πράσινο φως της Κομισιόν, και εκτιμά πως πρόκειται για ένα σχήμα, που μπορεί να εξασφαλίσει θετική υποδοχή και να βελτιώσει τις εκτιμήσεις της αγοράς για τις προοπτικές επίτευξης των στόχων των ελληνικών τραπεζών.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας, βάσει μίας απλής τιτλποίησης περιμένουμε οι τράπεζες να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους και να χάσουν κέρδη. Στην περίπτωση του «Ηρακλή» με βάση τα δεδομένα, που έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, θα είχαμε αισθητή μείωση του κόκκινου χαρτοφυλακίου και αύξηση της κερδοφορίας, αλλα πλήγμα στον κεφαλαιακό δείκτη.  Συγκεκριμένα υπολογίζουν ότι οι μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις θα μειωθούν κατά 36%, ενώ οι στόχοι θα επιτευχθούν 1,5 χρόνο νωρίτερα σε σχέση με το βασικό σενάριο. Τα κέρδη θα αυξηθούν κατά 15%, με τον δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) στο 6,1% έναντι βασικού σεναρίου για 3,8% το 2020. Ωστόσο θα χαθούν  230 μονάδες βάσης από τον κεφαλαιακό δείκτη CET1, κάτι που θα κάνει  τηις τράπεζες ακριβότερες κατά 29% σε όρους τιμής προς λογιστική αξίας. Με βάση τα παραπάνω εκτιμά ότι η σύγκριτης κόστους- οφέλος είναι πιο ευνοϊκή από αυτήν μίας τυπικής τιτλοποίησης.