Το «κόλπο» του CEO του Airbnb για να καταπολεμηθεί η μοναξιά στον χώρο εργασίας

Το «κόλπο» του CEO του Airbnb για να καταπολεμηθεί η μοναξιά στον χώρο εργασίας
Photo: pixabay.com
«Μερικές φορές είναι δύσκολο για ένα άτομο να είναι μονόκερος»

Τα στελέχη της Airbnb μπορεί να έχουν «συνταιριαστεί» χάρη σε μια πρακτική που υιοθέτησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Brian Chesky.

Ο Chesky, ο οποίος ίδρυσε τον ιστότοπο βραχυπρόθεσμων καταλυμάτων το 2008, είπε πρόσφατα ότι έχει μια «άτυπη» συνήθεια να συνδυάζει άτομα στην ομάδα του για να τους παρέχει ένα επιπλέον επίπεδο υποστήριξης.

Μιλώντας στο podcast ReThinking του οικοδεσπότη Adam Grant, ο Chesky, ο οποίος έχει περιουσία 11,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, είπε ότι συχνά δημιουργεί «ντουέτα» με τα άτομα που προσλαμβάνει.

«Πριν από τέσσερα χρόνια προσλάβαμε δύο μάνατζερ και συνεργάστηκαν ως δίδυμο. Ο ένας ήταν περισσότερο creative director και ο άλλος ήταν περισσότερο συγγραφέας», εξήγησε. «Ήθελαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους: Θυμάμαι τον έναν απ’ αυτούς να λέει: ‘Λοιπόν, αν έρθει αυτός μάλλον θα έρθω κι εγώ’. Και ήρθαν μαζί, και ήρθαν ως σύνολο».

Αν και αυτή η εργασιακή διευθέτηση είναι συνηθισμένη στη δημιουργική διαφήμιση, η έννοια του εργασιακού ντουέτου σημάδεψε τον Chesky. «Δούλεψε τόσο καλά που άρχισα να σκέφτομαι αυτή την έννοια των δυάδων σε άλλους τομείς… μερικές φορές είναι απλώς δύσκολο για ένα άτομο να είναι μονόκερος, να μπορεί να κάνει τα πάντα, αλλά αν μπορούσες να δημιουργήσεις δίδυμα θα μπορούσαν να καλύψουν ο ένας τις δυνάμεις του άλλου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Chesky, ο οποίος είναι απόφοιτος του Rhode Island School of Design, ρωτήθηκε σχετικά με την καταπολέμηση της μοναξιάς στο χώρο εργασίας. Αν και η πρακτική του Chesky προέκυψε οργανικά, ο ίδιος συμφωνεί ότι η τακτική αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ στην επίλυση του προβλήματος.

Σύμφωνα με μια έρευνα της εταιρείας analytics Perceptyx τον Νοέμβριο με τη συμμετοχή πάνω από 2.000 υπαλλήλων, περισσότεροι από τέσσερις στους 10 υπαλλήλους ανέφεραν ότι αισθάνονται μοναξιά στη δουλειά.

Οι άνδρες είχαν διπλάσιες πιθανότητες από τις γυναίκες να πουν ότι αισθάνονται πολύ μόνοι, με τους ανώτερους ηγέτες να αναφέρουν επίσης ότι ένιωθαν απομονωμένοι για περισσότερο χρόνο σε σχέση με τους μάνατζερ που ήταν χαμηλότερα στην ιεραρχία.

Η Perceptyx διαπίστωσε ότι ο αντίκτυπος κυμαινόταν από την αποδέσμευση έως την πτώση της παραγωγικότητας – οι μοναχικοί εργαζόμενοι είχαν 4,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να δυσκολευτούν με την απόδοσή τους και να βασιστούν σε μη υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης για να τα βγάλουν πέρα.

Η μοναξιά δεν βλάπτει μόνο τα άτομα, αλλά και τις οικονομίες. Ο Δείκτης Μοναξιάς της Cigna Health Care υπολογίζει ότι οι εργοδότες χάνουν 154 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ως αποτέλεσμα της απουσίας των υπαλλήλων τους, αριθμός που θα μπορούσε να μειωθεί εάν όλοι, από τους ασκούμενους μέχρι την ομάδα C-suite, αισθάνονταν ότι είχαν κάποιον να στηριχθούν.

Ο Chesky προσέθεσε ότι «δεν είχε ποτέ πραγματικά σκεφτεί» πώς αυτή η οργανική συνήθεια θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του προβλήματος της απομόνωσης στον εργασιακό χώρο, αλλά εν τέλει κατέληξε ότι «το να δίνω στους ανθρώπους ένα κοινό ταξίδι νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com