Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας «έπιασε» για πρώτη φορά το ελληνικό – «Δεν είμαστε Ελλάδα» λέει το Παρίσι…
- 28/11/2024, 10:58
- SHARE
Νέος γύρο πιέσεων στην οικονομία της Γαλλίας ασκούν οι αγορές την Πέμπτη εν μέσω της αβεβαιότητας για τον προϋπολογισμό του 2025 που θέλει να περάσει η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ, με το Παρίσι να… ξορκίσει τις συγκρίσεις του δεύτερου μεγαλύτερου ΑΕΠ της Ευρωζώνης με την Ελλάδα.
Ο υπουργός Οικονομικών, Αντουάν Αρμάντ, δήλωσε την Πέμπτη πως «η Γαλλία είναι έτοιμη για συμβιβασμούς στον προϋπολογισμό ώστε να αποφευχθεί μια “καταιγίδα” που θα μπορούσε να πλήξει τις αγορές. Είναι καλύτερο να υπάρχουν τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό από το να μην ψηφιστεί καθόλου» συμπλήρωσε.
Παράλληλα, ο Αρμάντ θέλησε να διασκεδάσει τις αναφορές των ευρωπαϊκών media, σχετικά με το ότι η Γαλλία περνά μια κρίση αντίστοιχη με αυτή της Ελλάδας την περασμένη δεκαετία. «Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τη Γαλλία με την Ελλάδα» τόνισε.
Οι συγκρίσεις
Σημειώνεται πως το λίγο πριν από τις 10:00 της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) το κόστος δανεισμού της Γαλλίας «ισοφάρισε» τον αντίστοιχο ελληνικό τίτλο για πρώτη φορά στην Ιστορία…
Το επιτόκιο των 10ετών γαλλικών ομολόγων, που παραδοσιακά θεωρούνται από τα ασφαλέστερα της ευρωζώνης και αξιολογούνται με ΑΑ- από την S&P Global Ratings, αυξήθηκε έως και 3,03%. Αυτό είναι το ίδιο με τα συγκρίσιμα ελληνικά ομόλογα, τα οποία μόλις πέρυσι εξακολουθούσαν να κατατάσσονται ως «σκουπίδια» από μεγάλους οίκους αξιολόγησης.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, στο αποκορύφωμα των προβλημάτων της Ελλάδας το 2012, τα 10ετή ομόλογά της απέδιδαν πάνω από 30 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από το γαλλικό χρέος. Βρίσκονται σε ανοδική τροχιά καθώς η χώρα ανακάμπτει από την κρίση, ενώ πέρυσι ανέκτησαν το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.
Το δημοσίευμα προσθέτει πως το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς ομολόγων καθιστά δύσκολες τις ουσιαστικές συγκρίσεις. Το ελληνικό δημόσιο χρέος που είναι επιλέξιμο σε έναν βασικό δείκτη ανέρχεται σε λίγο πάνω από 80 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με πάνω από 1,8 τρισ. ευρώ για τη Γαλλία.
Το ασφάλιστρο απόδοσης έναντι του γερμανικού χρέους, σημείο αναφορά της Ευρωζώνης, έχει αυξηθεί κατά 33 μονάδες βάσης φέτος σε πάνω από 87 μονάδες βάσης, αγγίζοντας την Τετάρτη το υψηλότερο επίπεδο από το 2012.