To κράτος στον υπολογιστή μας: To σχέδιο της κυβέρνησης για το ψηφιακό δημόσιο
- 27/07/2019, 19:27
- SHARE
Όλη η οργάνωση του πρώην υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής αλλάζει με το νομοσχέδιο, που θα τεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα και θα ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου. Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η κατάργηση του ασύλου και η αύξηση των αρμοδιοτήτων των δημάρχων για εύρυθμη λειτουργία των ΟΤΑ.
Σκοπός του νομοσχεδίου είναι ο άμεσος εκσυγχρονισμός των κρατικών υπηρεσιών στα πρότυπα των αναπτυγμένων κρατών, όπως έχει ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα αρμόδια υπουργεία.
Στόχος είναι να έχει προετοιμαστεί το Ψηφιακό Δημόσιο μέχρι το 2021. Από υπουργείο κρατικών προμηθειών ηλεκτρονικών συστημάτων, η νέα δομή, που συγκροτείται ως υπουργείο Επικρατείας, στοχεύει να εξαλείψει τις ουρές στο Δημόσιο, με διασύνδεση όλων των βάσεων δεδομένων και κατάργηση περιττών διαδικασιών, με βάση τις νέες αρμοδιότητες. Στα τέλη του 2019 με αρχές του 2020 θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα, έτσι ώστε το σύστημα από το 2021 να βρίσκεται πλέον σε παραγωγική διαδικασία, απαλλάσσοντας τους πολίτες από γραφειοκρατικό βάρος το οποίο συνοδεύει την κάθε καμπής της οικογενειακής, εκπαιδευτικής, επαγγελματικής ή βιολογικής τους πορείας.
Κεντρικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια θα παίξει ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος και έχει αναλάβει να συντονίσει την πλήρη διαλειτουργικότητα μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών. Έχει λάβει την εξουσιοδότηση να ξεκινά διαδικασίες απλοποίησης σε όλα τα υπουργεία, με τα οποία θα συνεργάζεται.
Στην κατεύθυνση αυτή, το σχέδιο προβλέπει και τα εξής βήματα:
– «Ψηφιακό κλειδί» στο Δημόσιο: Οι νέες ταυτότητες θα λειτουργούν σαν ένα «ψηφιακό κλειδί», το οποίο θα δίνει στον πολίτη τη δυνατότητα να αποκτά πρόσβαση σε πολλές υπηρεσίες
– Ηλεκτρονικές αιτήσεις: Πολλές υπηρεσίες των ΚΕΠ θα είναι προσβάσιμες μέσω υπολογιστή ή κινητού, ακόμα και εκτός ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών
– Από το 2020 κάθε γέννηση θα δηλώνεται μόνο μία φορά στη Δημόσια Διοίκηση. Τα παιδιά θα αποκτούν αμέσως ασφάλιση και θα εγγράφονται μόνο την πρώτη φορά στην εκπαίδευση. Έκτοτε, θα προχωρούν αυτόματα στην επόμενη βαθμίδα.
– Οι γονείς θα έχουν πρόσβαση στις επιδόσεις του και δεν θα χρειάζεται να εξεταστεί η γνησιότητα των τίτλων σπουδών του. Απλοποιούνται και ψηφιοποιούνται γραφειοκρατικές διαδικασίες όπως δήλωση γεννήσεως, βάπτιση, εγγραφή ή αποφοίτησή από σχολεία και πανεπιστήμια, έκδοση και επανέκδοση ταυτότητος ή διπλώματος οδήγησης κλπ εγγραφή σε εκλογικούς καταλόγους, έκδοση ΑΦΜ, έναρξη επαγγέλματος, ασφάλιση ή την συνταξιοδότηση, έως και το τέλος του κύκλου ζωής του.