Το κραχ που έρχεται θα είναι μεγαλύτερο από της Μεγάλης Κρίσης, λέει γνωστός οικονομολόγος

Το κραχ που έρχεται θα είναι μεγαλύτερο από της Μεγάλης Κρίσης, λέει γνωστός οικονομολόγος
Traders work the floor at the New York Stock Exchange (NYSE) during the opening bell in New York on May 23, 2023. Stock markets slid on May 23 after fresh talks between President Joe Biden and House Speaker Kevin McCarty on raising the US debt ceiling ended without an agreement as a crucial deadline approaches. (Photo by ANGELA WEISS / AFP) Photo: AFP
Οι μετοχές μοιάζουν να βρίσκονται  σε μια υπερφούσκα, αναφέρει ο Χάρι Ντεντ

Κραχ χειρότερο από αυτό το οποίο βίωσαν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Χρηματοπιστωτικής Κρίσης μπορεί να «δουν»  οι επενδυτές, σύμφωνα με τον γνωστό οικονομολόγο Χάρι Ντεντ.

Ο απόφοιτος του Harvard Business School, που έχει προβλέψει ένα μεγάλο κραχ και μια επακόλουθη οικονομική ύφεση εδώ και χρόνια, για άλλη μία φορά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

Σύμφωνα με τον Dent, οι μετοχές μοιάζουν να βρίσκονται  σε μια υπερφούσκα, στη μητέρα όλων των φουσκών, όπως λέει, λόγω της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής στις ΗΠΑ, που την τελευταία δεκαετία έχει διογκώσει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.

Όταν τελικά αυτή η φούσκα σκάσει, όπως λέει ο Dent, ο S&P 500 θα μπορούσε να χάσει έως και 86% σε αξία και ο Nasdaq Composite έως και 92%. Οι μετοχές «Hero», όπως η Nvidia, θα μπορούσαν να υποχωρήσουν έως και 98%, είπε, υποδηλώνοντας μια κατάρρευση πολλών τρισεκατομμυρίων.

«Αυτό το πράγμα πρέπει να χτυπήσει. Δείχνει σημάδια κορυφής εδώ» είπε ο Ντεντ σε συνέντευξή του στο Fox Business Network την Κυριακή, σημειώνοντας ότι οι μετοχές πλέον «μετά βίας» κάνουν νέα υψηλά.

«Πρέπει να δούμε μια συντριβή περίπου 40% για να πούμε, εντάξει, ο ατμός βγήκε από τη φούσκα. Αλλά μόλις πάρει ορμή, νομίζω ότι η πτώση θα είναι δύσκολο να σταματήσει» προειδοποίησε.

Ο Ντεντ υπολόγισε ότι η φούσκα έχει σχηματιστεί τα τελευταία 14 χρόνια και διήρκεσε πολύ περισσότερο από τις άλλες φούσκες στην ιστορία, οι οποίες συνήθως διαρκούν πέντε ή έξι χρόνια πριν σκάσουν, είπε.

Αυτό οφείλεται εν μέρει επειδή οι αγορές έχουν πλημμυρίσει με ρευστότητα μετά την ύφεση του 2008, είπε ο Ντεντ. Οι αγορές έχουν επωφεληθεί από περίπου 27 τρισεκατομμύρια δολάρια, υπολόγισε με βάση τα συσσωρευμένα δημοσιονομικά ελλείμματα και το ποσό των μετρητών που έχει τυπωθεί από τότε.

Τα επιτόκια, εν τω μεταξύ, παρέμειναν επίσης εξαιρετικά χαμηλά για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, γεγονός που βοήθησε στο να διογκωθούν οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων.

«Αυτή είναι πραγματικά μια δεύτερη τεχνολογική φούσκα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην περίοδο dot-com τη δεκαετία του 2000».

Ο Ντεντ προέβλεψε ότι οι επενδυτές θα μπορούσαν να δουν τις επιπτώσεις στις αρχές έως τα μέσα του επόμενου έτους, χάρη στην ταχεία σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed που αποσκοπούσε στον έλεγχο του πληθωρισμού.

Τα υψηλά επιτόκια είναι πτωτικά για τις μετοχές και θα μπορούσαν να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση με τη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών.

Είναι βέβαιο ότι η άποψη του Dent είναι ακραία στη Wall Street, με περισσότερους επενδυτές να αντιμετωπίζουν την προοπτική μιας ήπιας προσγείωσης. Η οικονομία παραμένει σε σταθερές βάσεις, καθώς το ΑΕΠ συνεχίζει να παρουσιάζει βραδύτερη αλλά και πάλι θετική οικονομική ανάπτυξη. Οι ΗΠΑ προσθέτουν επίσης θέσεις εργασίας με σταθερό ρυθμό, με την τελευταία έκθεση για την απασχόληση να ξεπερνά τις προσδοκίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: