Το Κρεμλίνο αποκάλυψε ότι Πούτιν και Πριγκόζιν συναντήθηκαν μετά την ανταρσία της Wagner

Το Κρεμλίνο αποκάλυψε ότι Πούτιν και Πριγκόζιν συναντήθηκαν μετά την ανταρσία της Wagner
This handout video grab taken from a footage posted on April 6, 2023 on the Telegram account of the press-service of Concord -- a company linked to the chief of Russian mercenary group Wagner, Yevgeny Prigozhin -- shows Yevgeny Prigozhin at a cemetery for fallen PMC Wagner fighters in the settlement of Goryachiy Klyuch in the southern Russian Krasnodar region. Wagner mercenaries are believed to be heavily involved in the fight for the industrial city of Bakhmut that has become the longest and bloodiest battle of Russia's year-long assault on Ukraine. (Photo by Handout / TELEGRAM/ @concordgroup_official / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Telegram channel of Concord group" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Photo: AFP
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, Πούτιν και Πριγκόζιν συναντήθηκαν στις 29 Ιουνίου.

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε με τον επικεφαλής της οργάνωσης μισθοφόρων Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν στις 29 Ιουνίου, πέντε ημέρες αφού οι μαχητές της προήλασαν προς τη Μόσχα σε μια σύντομη ανταρσία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Πούτιν προσκάλεσε 35 πρόσωπα στη συνάντηση, συμπεριλαμβανομένων διοικητών μονάδων, και ότι διήρκησε τρεις ώρες. Οι διοικητές της Wagner δήλωσαν στον Πούτιν ότι είναι δικοί του στρατιώτες και πως θα συνεχίσουν να πολεμούν γι’ αυτόν, δήλωσε ο Πεσκόφ.

Η σύντομη ανταρσία υπό τον Πριγκόζιν, κατά την οποία οι μαχητές της Wagner πήραν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Ροστόφ στο νότιο τμήμα της χώρας, έφερε τον Πούτιν αντιμέτωπο με τη σοβαρότερη πρόκληση από τότε που ανέλαβε την εξουσία στη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανταρσία τους έληξε με συμφωνία στην οποία μεσολάβησε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο. Ο Πούτιν ευχαρίστησε έκτοτε τον στρατό του και τις δυνάμεις ασφαλείας του για την αποτροπή χάους και εμφύλιου πολέμου.

«Το μόνο πράγμα που μπορούμε να πούμε είναι ότι ο πρόεδρος έδωσε την αποτίμησή του για τις ενέργειες της εταιρείας (Wagner) στο μέτωπο κατά την Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση (στην Ουκρανία) και έδωσε επίσης την αποτίμησή του για τα γεγονότα της 24 Ιουνίου (την ημέρα της ανταρσίας)», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο Πούτιν άκουσε τις εξηγήσεις των διοικητών για το τι συνέβη και τους προσέφερε περαιτέρω εναλλακτικές για την απασχόλησή και για τη μάχη.

«Οι διοικητές έδωσαν τη δική τους εκδοχή για το τι συνέβη (στις 24 Ιουνίου). Τόνισαν ότι είναι πιστοί υποστηρικτές και στρατιώτες του αρχηγού του κράτους και του ανώτατου διοικητή των ενόπλων δυνάμεων. Δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να πολεμούν για την Πατρίδα», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε επίσης ότι η ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ θα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις για την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης και ότι η Ρωσία θα θεωρήσει μια τέτοια κίνηση απειλή που θα απαιτεί σκληρή απάντηση.

Το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί σύνοδο κορυφής στις 11-12 Ιουλίου στη Λιθουανία, με στόχο να δείξει αλληλεγγύη απέναντι στην Ουκρανία χωρίς να αποδέχεται ακόμα το Κίεβο ως μέλος της συμμαχίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: