Το κρυμμένο «μυστικό» που ανακάλυψαν οι δανειστές..και τώρα τρέχουμε!
- 27/05/2016, 17:03
- SHARE
Τα πάνω-κάτω για «κόκκινα» δάνεια με εγγυήσεις του Δημοσίου.
Το δρόμο της Βουλής θα πρέπει να πάρει και πάλι το θέμα των «κόκκινων δανείων», μετά και την τελευταία δέσμευση, που ανέλαβε η κυβέρνηση, ώστε να κλείσει τη συμφωνία με τους εταίρους. Ο νόμος ο οποίος ψηφίστηκε από τη συγκυβέρνηση εξαιρεί από την πώληση σε fund, τα κόκκινα δάνεια τα οποία φέρουν την εγγύηση του δημοσίου.
Όμως στο τελευταίο Eurogroup, η πρόβλεψη πώλησης και αυτών των δανείων τέθηκε στη λίστα των Prior Actions για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ εντός του Ιουνίου και τώρα έχει αρχίσει ένα νέο μεγάλο παζάρι με τους δανειστές.
Το δάνεια τα οποία φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ανέρχονταν σε 13,703 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Αφορούν στο μεγαλύτερο μέρος τους σε δάνεια Γενικής Κυβέρνησης προς επιχειρήσεις και ΟΤΑ.
Συγκεκριμένα το προφίλ των δανείων αυτών:
– Προς φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης έχουν δοθεί εγγυήσεις του Δημοσίου ύψους 6,2 δισ. ευρώ.
– Σε δημόσιες επιχειρήσεις έχουν δοθεί εγγυήσεις 3 δισ. ευρώ, οι τυποποιημένες εγγυήσεις ανέρχονται σε 3,2 δισ. ευρώ, ενώ οι εγγυήσεις προς ιδιωτικές επιχειρήσεις άρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ (πυρόπληκτες, σεισμόπληκτες κτλ).
Με αλλαγή του τελευταίου νόμου θα πρέπει να επιτρέψει την πώληση σε funds και των κόκκινων δανείων που είναι εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο. Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε απαραίτητη από τους δανειστές, καθώς κατάπτωση των δανείων αυτών, που ανήκουν σε ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, και ιδιώτες θα είχε δημοσιονομικό αντίκτυπο ο οποίος θα πρέπει να καλυφθεί.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει να επεξεργάζεται εναλλακτικές προτάσεις προς τους θεσμούς, καθώς σήμερα το ύψος των κόκκινων δανείων αυτής της κατηγορίας φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ.
Το πρόβλημα που έχει πάντως να αντιμετωπίσει το κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι οι επισφάλειες αυτής της κατηγορίας δανείων υπερβαίνουν κατά πολύ τον μέσο όρο των καθυστερήσεων.
Ωστόσο δεδομένης της αδυναμίας του δημοσίου να καλύψει τις εγγυήσεις για τα δάνεια αυτά οι τράπεζες ανακύκλωναν τα τελευταία χρόνια τις ρυθμίσεις, επιμηκύνοντας τον χρόνο αποπληρωμής, σε μια προσπάθεια να τα παρουσιάσουν «τεχνικά» ως εξυπηρετούμενα.