Το κρίσιμο βήμα: Από το startup στο scale up
- 30/03/2015, 11:21
- SHARE
Στην «Ημέρα Επιχειρηματικότητας Αλέξανδρος Ωνάσης», αναλύεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το κεφάλαιο του «Scale up».
Εδώ και πέντε χρόνια η συζήτηση για τις startups είναι συνεχής. Μιλάμε για ιδέες, για υλοποίηση, για χρηματοδότηση, για προοπτικές, όμως ελάχιστη συζήτηση γίνεται για το επόμενο, και σημαντικότερο, βήμα, εκείνο της επέκτασης και της πραγματικής ανάπτυξης της εταιρείας , το λεγόμενο scale up. Είναι η στιγμή που η ιδέα έχει γίνει πράξη, το επιχειρηματικό της μοντέλο έχει αποδείξει ότι λειτουργεί και έχει φτάσει η ώρα να βγει στον «πραγματικό κόσμο» της αγοράς. Εκεί αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα.
«Αναζητούσαμε κάτι που να έχει πραγματικό ενδιαφέρον, να μην είναι άλλη μια από τις δεκάδες ημερίδες επιχειρηματικότητας όπου θα αναλύονται τα ίδια και τα ίδια», λέει στο FortuneGreece.com ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση και συντονιστής της ημερίδας.
«Είναι ίσως η πρώτη σημαντική εκδήλωση αφιερωμένη αποκλειστικά στο “επόμενο βήμα”. Σκοπός μας είναι να συζητήσουμε, να εμπνεύσουμε και να μιλήσουμε αναλυτικά για το scale up, το σημαντικότερο κομμάτι της ανάπτυξης μιας εταιρείας» προσθέτει.
Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων διακεκριμένων ομιλητών, συμμετέχουν οι: Σπύρος Θεοδωρόπουλος (C.E.O. Chipita), Παύλος Ευμορφίδης (Ιδρυτής Coco-Mat), Κωνσταντίνος Γεράρδος (Πλαίσιο C.E.O.), Κωνσταντίνος Μποτόπουλος (Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς), Gwen Nguyen (Indiegogo Cause Director), Nava Swersky (NanoIsrael, Co-Chair) κ.ά.
Ζητάμε από τον κ. Αναγνωστόπουλο να σχολιάσει τη «μόδα» των startups και την πληθώρα εκδηλώσεων γύρω από αυτές. Μήπως ο χώρος λαμβάνει δυσανάλογα μεγάλη δημοσιότητα σε σχέση με την πραγματική του προσφορά στην οικονομία; «Ακόμα και αν πρόκειται για μόδα, είναι μια κινητοποίηση και αυτό είναι θετικό», μας απαντά. «Είναι καλύτερο ο κόσμος να ασχολείται με την επιχειρηματικότητα από το να κάθεται απλώς και να κλαίει τη μοίρα του σχολιάζοντας την επικαιρότητα και τα οικονομικά».
Στην ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών την Τρίτη 31 Μαρτίου, θα συζητηθεί και θα αναλυθεί η πρόοδος των τελευταίων πέντε χρόνων με έμφαση σε παραδείγματα, ποιες εταιρείες προχώρησαν και γιατί. Θα επικεντρώσει σε τέσσερα βασικά σημεία: α) Παραδείγματα επιτυχημένου scale up, β) το θεσμικό πλαίσιο και το επιχειρηματικό περιβάλλον, γ) συζήτηση με επιχειρηματίες, νέους σχετικά, των οποίων οι επιχειρήσεις είναι ήδη scaled up και δ) τα εργαστήρια
Όπως εύστοχα επισημαίνει ο κ. Αναγνωστόπουλος, το λεγόμενο επιχειρηματικό δαιμόνιο υπάρχει στην Ελλάδα και είναι και πολύ διαδεδομένο, ειδικά στο κομμάτι της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. «Αυτό που προστέθηκε στις μέρες μας είναι το στοιχείο της καινοτομίας και το όραμα “να υπερβώ τα σύνορα της χώρας μου”. Τα startups έχουν όραμα να πουλήσουν σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στη γειτονιά τους».
Με δεδομένο το μικρό ποσοστό επιτυχίας των startups, τι ρόλο παίζει η τύχη στην προσπάθειά τους; «Δεν πιστεύω στην τύχη, πιστεύω στις πιθανότητες. Αν είμαι σοβαρός και εργατικός, κάποια από τις προσπάθειές μου θα πετύχει, όσες αποτυχίες και αν έχω στο μεταξύ. Δεν υπάρχει τυχερός επιχειρηματίας, υπάρχει ευρηματικός. Αυτός που δοκιμάζει το ένα μετά το άλλο, διαδοχικά και επίμονα. Αυτός έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει».
Ο κ. Αναγνωστόπουλος είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση -που αριθμεί 5.200 μέλη- από τον Οκτώβριο του 2013. Μιλώντας για την ημερίδα αναφέρει πως πρόκειται, φυσικά, για συλλογική προσπάθεια, η οποία εντάσσεται πλήρως στη στρατηγική και τους σκοπούς του Ιδρύματος. «Σκοπός μας είναι να έχει επίδραση στο επιχειρηματικό περιβάλλον και να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα γύρω από το scaling up, ίσως και με νέες εκδηλώσεις τους επόμενους μήνες».
Ο κ. Αναγνωστόπουλος είναι βιολόγος με διδακτορικό στη Γενετική, πρόεδρος και συν-ιδρυτής της Κοινωνικής Επιχείρησης SciCo (www.scico.gr), ιδρυτής του Athens Science Festival (www.athens-science-festival.gr), του διαδικτυακού προγράμματος School lab (www.school-lab.org), της ΜΚΟ Green Project (www.green-project.org) κ.ά. Από το 2011 είναι ο παρουσιαστής του TEDxAthens.
«Είμαι ένας από τους τυχερούς όπου μετά από πολλή δουλειά κατάφερα να εντοπίσω το πάθος μου και να συγκεντρωθώ και να δουλέψω με βάση αυτό», μας λέει εξηγώντας τις πολλές δραστηριότητές του. «Ακόμα και όταν δουλεύω ατελείωτες ώρες, μέρα και νύχτα, νιώθω ότι κάνω το χόμπι μου. Επιπλέον, μου αρέσει να σκέφτομαι πως προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο, να κατευθύνω, όσο μπορώ και μου αναλογεί, τις εξελίξεις σε μια κατεύθυνση που θεωρώ σωστή».
Η είσοδος στην «Ημέρα Επιχειρηματικότητας Αλέξανδρος Ωνάσης» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών είναι ελεύθερη.